Paradoks Ne Demek? Paradoks Örneği

Paradoks, İnsan zihni için doğru kabul edilen bilgilerin, yanlış olduğunu kanıtlarla ortaya koyan önermeler, örneklerdir. İnsanın kendisini ve zihnini sorgulamasına neden olmaktadır. Düşüncelerin farklı boyutlarda ele alınmasıyla ve bir takım zihin jimnastiği yapmaya olanak sağlamaktadır. Paradokslar, özellikle insan zihninin sınırlarını ve kapasitelerini zorlayan bir takım şeyler içermektedir. Olguları derinlemesine inceleme ve ayrıntılı bakma fırsatı sunmaktadır.

Paradoks Örneği

Özellikle en çok bilinen paradoks örneği, yumurta tavuk paradoksudur.  İnsanlar için şu soru çok tanıdıktır: “Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?” İşte bu en çok karşılaştığımız paradokstur. Sorunun cevabını düşündüğümüzde tavukların bir yumurtadan çıkıp, büyüdüğü bilinmektedir. Fakat yumurtanın tavuklar tarafından ortaya çıktığı göze çarpar. Böyle bir düşünce biçimi geliştirme ve soruları irdelemeye paradoks denir.

Soktrates Paradoksu: Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.

Paradoks Ne İşe Yarar?

Paradoks, ilk etapta doğru görünen düşüncelerin veya ifadelerin çelişkiler çerçevesinde bir sonuç oluşturmasına olanak sağlamaktadır. Kesin bir ifade taşımayan ve yargı içermeyen bu ifadeler ile bir durumun çelişkili yönleri bulunmaktadır.

Paradoks İlişki Nedir?

Paradoks ilişki, iki mesajın birbirleri ile çelişmesine verilen isimdir. Bu kavramda bir mesaj sözlü verilirken diğer mesaj sözsüz verilir. Buradaki mesajlar birbirleri ile uyumsuzdur.

Paradoks Kavramını Kim Buldu?

Paradoks kavramını ilk bulan kişi Elealı Zenon’dur. Daha sonraki süreçte ise toplum tarafından geliştirilmiştir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın