Aday Öğretmenlik Nedir? Ne Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Aday Öğretmenlik, üniversiteden olduktan sonra, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı kazanan kişinin atandıktan sonraki bir yıllık dönemine verilen isimdir. En az bir yıl içinde çalışıp başarılı performans gösterdikten sonra, yapılacak yazılı ya da yazısız sözlü sınava girme hakkı kazanırlar.

Sınavda başarı gösteren kişiler öğretmen olarak atanır. Sınavda başarısız olan öğretmen adayları, il içinde ya da il dışında başka okullarda görevlendirilir, yılın sonunda tekrar değerlendirmeye alınır.

Aday Öğretmen Ne Yapar?

Aday öğretmene verilen, çalışma programına uygun şekilde haftalık olarak yaptığı çalışmaları forma doldurur. Aday Öğretmen Formu’nu danışman hazırlar ve onaya sunar, onaylandığında ise adaya verilir.

Formda, aday öğretmenin hafta içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerin mesleki gelişimi açısından nasıl katkıda bulunduğu incelenir. Varsa eğitim ile alakalı izlenen filmler, okunan kitaplar ve okul dışı faaliyet değerlendirme formları bu sayfaya ek yapılır.

Aday öğretmenlere haftada 2 saat ders izleme programı yapılır. Danışman öğretmenin, kendi branşındaki öğretmenlerin sonra da diğer branştaki öğretmenlerin dersi izlenir. Aday öğretmen haftada 2 saat toplamda 54 ders izlemesini gerçekleştirir.

Aday öğretmen atandığı okulda göreve başladığı andan itibaren dersine girer. Danışman öğretmen bu durumu değerlendirmesini yapar. Her ay kitap okunarak diğer adaylar ile sunum/tartışma etkinlikleri yapılır.

Adaylık Kaldırma Sınavı Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sözleşmeli ve kadrolu aday öğretmenlerin, asil öğretmenliğe geçiş sınavıdır. Bu sınava Aday Öğretmenlik Sınavı (AÖS) veya Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) denir. AKS her yıl 81 il merkezinde tek sınavda yapılır. Adaylık sınavı nedir 2023 yılında da, aynı şekilde öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı personeli olmaları için girmeleri gereken sınavdır.

İlginizi Çekebilir: Öğretmenlikte Norm Fazlası Nedir?

Aday Öğretmenler Sınavı Geçemezse Ne Olur?

Aday öğretmenler sınavı geçemezse, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ‘’Öğretmenlik’’ başlığının 43. Maddesi 8. fıkrasına göre; “Aday öğretmenlik süresi sonrası sınava girmeyi kazanamayanlar ve üst üste sınavda iki kez başarısız olanlar, öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişkileri kesilir.”

Aday Öğretmenlerin Kaç Sınav Hakkı Var?

Aday öğretmenlerin, 1739 sayılı Mili Eğitim Temel Kanunu “Öğretmenlik” başlığının 43. Maddesi 8. fıkrasına göre adayların toplam 2 kez sınava girme hakkı bulunur. 2 sınavda da başarısız olan adaylar öğretmen olamazlar.

Aday Öğretmen Seminerleri Ne Kadar Sürüyor?

380 saat sınıf içi ve okul içi, 90 saat okul dışı faaliyetler, 180 saat hizmet içi faaliyet olmak üzere toplamda 654 saat eğitim semineri verilir.

Aday Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Yeni başlayan bekar ve çocuksuz öğretmenin maaşı 2023 yılında güncel olarak 12.400 TL civarında alır. Ancak öğretmen evli ve eşi çalışmıyorsa maaşına 190 TL ilave yapılır. Aday öğretmenin çocuğu varsa ve çocuk 6 yaşından küçükse 40 TL çocuk yardımı alır. Ayrıca ilk defa göreve başlayacak öğretmene harcırah verilmez. Öğretmen yer değiştireceği zaman harcırah alabilir.

İlginizi Çekebilir: Halk Eğitim Merkezi Nedir?

Aday Öğretmen Müfettiş Değerlendirmesi Ne Zaman?

Yıl sonunda danışman öğretmen, okul müdürü ve milli eğiti müfettişi tarafından MEBBİS üzerinden yapılır. Müfettiş değerlendirmesi üçüncü değerlendirme olarak kabul edilir ve en son gerçekleşir.

İlk değerlendirme ilk dönem 60 iş günü sonrasında danışman öğretmen ve okul müdürü tarafından MEBBİS üzerinden uygulanır. İkinci değerlendirme, ikinci dönem 60 iş günü sonrasında danışman öğretmen ve okul müdürü tarafından yine MEBBİS üzerinden gerçekleşir.

Aday Öğretmenlik Süresi Ne Kadar?

Aday öğretmenlik süresi, en az bir yıl fiili görev yapması gerekir. 1 yıldan kısa, 2 yıldan uzun olamaz. Verilen süreyi başarılı bir şekilde geçirdikten sonra sınava tabi tutulur, başarılı olursa öğretmenlik unvanını alır. Sınavda başarılı olamazsa bir kez daha deneyebilir.

Bu konuyu OYGM’de de yer almaktadır. Daha fazla detay için buraya tıklayarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesine giriş yapabilirsiniz.

Bir Sonraki İçerik: Usta Öğretici Nedir?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın