Alkali Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Alkali diyeti, meyve ve sebze tüketimi ağırlığında pH seviyesini yükseltmeyi amaçlar ve buna yönelik yapılan incelme programıdır. Bu uygulamada et, süt, şeker, kafein, alkol gibi işlenmiş gıdalar yoktur ve menüden çıkarılmıştır. Ayrıca kuru yemiş tüketebilirsiniz bunlar serbesttir fakat, dozunda olmak şartıyla izin verilir. Alkali ile zayıflama genelde sağlıklı beslenme odaklı bir çeşit olduğu için sıkça tercih edilse de karbonhidrat alımının az olması biraz vücut dengesini yorabilmektedir.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?

Alkali diyeti yapmak, temel olarak vücut sisteminde asit ve alkaliteyi değiştirebileceğini öne sürdüğü için buna uygun şeyler tercih edilerek yapılır. Mesela burada asıl olay metabolizmayı hızlandırmak ve kalori yakmak olduğu için gıda seçimi de ona göre olur. Besinlerin yakımı gerçekleştikten sonra kül kalıntısı oluşmaktadır zaten bir diğer adı da budur.  

Protein, sülfür, fosfat ve kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi bileşenler ile bir antioksidan görevi görür. pH seviyesini 0-14 arasında bir ölçek ile ölçerek değerinin yaklaşık 7 olması nötr, onun altında olması asidik ve üstünde ise eğer bazik alkalik olarak tanımlandığı için şarküteri tüketilmesine karşıdır. Detaylandırmak gerekirse;

  • Şarküteri yemek yasak.
  • Meyve sebze ağırlıklı besinler yenmeli.
  • pH yükseltmek amaçlanır.
  • Alkali seviyesini dengede tutmak ve korumak amaçlanır.
  • Asidik, nötr ve alkali olarak gıdalı gruplara ayırır.
  • Limon ve süt tüketimine dikkat edilmesi önerilir.

Görüldüğü gibi temel hedef vücudun alkali sistemini dengede tutmak yani anlatıldığı gibi burada biyolojik ve fizyolojik öncüllerin antioksidan görevi görmesi istenmektedir. Bunun için et, kümes hayvanları, süt, balık, işlenmiş gıdalar, alkol ve asitli besinler sınırlandırılmalı veya hiç tüketilmemelidir.

 Önerilenler ise meyve, sebze, fındık ve baklagiller gibi tarzda ürünler olmaktadır ve özellikle limondaki asit oranı ve sütteki sindirim sonrası asidik özellik vücuda iyi gelmediği düşünüldüğü için içilmemelidir. Yine de bir doktor randevusu alarak bu rejim için uygun olup olmadığınıza baktırın ve ona göre programı uygulamak isterseniz işe koyulabilirsiniz.

Konuyla ilgili mutlaka okuyun: Alkali Diyeti Menüsü Nasıl Olmalıdır? Neler Yenebilir?

Alkali Diyeti İle Zayıflayanlar Kimler?

Alkali diyeti ile zayıflayan ünlüler, Bergüzar Korel, Victoria Beckham, Zülfü Livaneli ve Çağla Kubat olarak haberlerde görülmüştür. Bu şekilde kilo verdiklerini açıklayan meşhur yıldızlar tabii ki doktor kontrolünde buna başladıklarını yani bir diyetisyen yardımı aldıklarını da söylemeyi unutmamışlardır. Çünkü kafasına göre bunu çok fazla yapan insanlara ve özenip yapmak isteyen kişilerin önüne bilinçsiz gerçekleşmemesi adına geçebilmek için bunu belirtmek yararlı olacaktır.

Alkali Diyeti Zararları

Alkali diyeti zararları, Amerikan Kanser Araştırmaları enstitüsüne göre bu stil kanda pH derecesinde bir fark yaramamakta aksine idrarda değişimler sağlamaktadır. O yüzden yararları hakkında bir bilgi öğrenilmemiş ve buna istinaden de bir veri paylaşılmamıştır. En genel şekliyle kısıtlamaların tabi olduğu bir programa sahip olması metabolizmada her bünyeye göre olumlu sonuç doğurmayacaktır.

Kimisi halsiz hissedecek ve yorulacaktır zaten yağ asitlerini eksiltmesi sebebi ile kas gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Kesinlikle doktora sormadan bu tip rejimler uygulayıp kendinizi tehlikeye atmayın. Et yenmediği veya sınırlı tutulduğu için B12 eksikliği ve Omega-3, fosfor gibi vitaminlerden yoksun kalmaya sebep olmaktadır. Sinir sistemini için de negatiftir.

Alkali Diyeti Emziren Anneler Yapabilir Mi?

Alkali diyeti emziren anneler, kesinlikle yapmamalı çünkü kendinizi sınırlandırmanız süt verilen bir dönemde hiç de doğru olmayacaktır. Zaten bir doktorunuz olması gerektiği için ona danışarak bu süreci nasıl geçireceğinizi planlamanız gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda rejim yapmaya çalışmak bebeğin gelişimi ve kaliteli besin takviyesini çocuğa aktarmak açısından da çok olumsuz olacaktır. İki kişinin birden hayatını negatif yönde etkilememek için sakın ama sakın bunu kafanıza göre denemeye çalışmayın.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın