Arbitraj işlemi, risksiz kar etmek için farklı piyasalarda farklı değerlere sahip menkul kıymetler, kıymetli madenler ve para gibi finansal varlıkların, fiyatının düşük olduğu yerden alınarak yüksek olduğu yerde satılması şeklindedir. Arbitraj nedir kısaca açıklayacak olursak, farklı piyasalardaki dengesizlikten faydalanarak risksiz kâr etme durumudur.
Arbitraj Nasıl Yapılır?
Arbitraj, farklı piyasaların arasındaki dalgalanmalardan fayda sağlamak için gerçekleştirilir. Yatırımcı, takip ettiği piyasalar arasında bir dengesizlik fark ettiği anda hızlı davranarak fiyatın düşük olduğu piyasadan temin ettiği değeri, vakit kaybetmeden daha yüksek değere sahip olduğu piyasada satmalıdır. Para piyasaları genellikle bu tip eşitsizlikleri hızlıca fark edip para hareketleri ile düzeltmeye eğilimli olduğu için, hız faktörü belirttiğimiz gibi çok önemlidir.
Arbitraj yapılmadan, mutlaka işlem ücretleri ve vergi gözönüne alınmalıdır. Eğer vergi ve işlem maliyetleri arbitraj sonrası elde edeceğiniz kârı düşürüyor veya size zarar ettirecekse, bu işlemden kaçınılmalıdır.
Arbitraj Yapılan Yatırım Ürünleri Nelerdir?
Arbitraj yapılan yatırım ürünleri; hisse senedi, döviz ve çeşitli emtia gibi değerlerdir. Bu değerlerin spot veya vadeli işlem piyasalarında satışa sunulan türev ürünlerinin fiyatlarında çeşitli arbitraj olanakları doğar.
Arbitraj nedir sorusunun önemli bir cevabı da, altın piyasalarından edilen kârda saklıdır. Altın fiyatları, Londra merkezli uluslararası piyasalarda dolar üzerinden belirlenir. Ülkelerin yerel piyasalarında ise o ülkenin para biriminin dolar karşılığı cinsiyle işlem yapılır. Aradaki kur farkı, arbitrajdan kar etmek için güzel fırsatlar sunar.
Arbitraj Hesaplama Nasıl Yapılır?
Arbitraj hesaplama formülü aşağıdaki gibidir:
(Spot Fiyat – Vadeli Fiyat) / Vadeli Fiyat = Dolaylı Kotasyon Para Birimi Faizi – Dolaysız Kotasyon Para Faizi
Arbitraj oranı ise, bu formül kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkar.