Bekleyen provizyon, banka harcamalarını, bilgilerini ve bununla birlikte kartın doğrulamasını sağlamak amacıyla banka tarafından sizi beklettiği, bir nevi ön onayda tuttuğu işlem olarak bilinmektedir. Provizyon, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi durumların önüne geçmek ve sizin için bir tedbir oluşması adına kullanılmaktadır. Belli durumlarda provizyon süresi değişmektedir buna da dikkat etmek gerekmektedir.
Diğer bir durumla değerlendirmemiz gerekirse de, bankaların yapılacak olan ödeme işlemleriyle ilgili sahip olduğu bilgiyi araştırma ve ihtiyaç duyulan onayın alınması için yaşanan ilk aşama olarak da bilinmektedir. Bu durum “ön onay” olarak adlandırılmaktadır. Ön onay aşaması, o kadar kolay değildir. Müşterinin bir işlem yapabilmesi için gerekli yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini anlamak için belirli bir süre geçmesi gerekir.
Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?
Bekleyen provizyon süresi değişkenlik göstermektedir. Fakat çoğunlukla gün içerisinde yapılan işlemler gün bitene kadar provizyon aşamasında kalır. İşlemin ön onayda bulunması nedeniyle harcama yapılan tutar çekilmez bir durum da yoktur. Harcama yapılan tutar karttan düşürülür. Fakat ön onay alındığı zaman dönem harcamasına yansıtılır.
Yapılan harcamada eğer bir güvenlik problemi olmazsa, provizyon aşamasında bekletilen işlem genellikle ertesi güne onaylanır. Sonraki gün de karta kayıt edilir. Bu yüzden provizyon süresine 1 gün denilebilir. Fakat işlem kullanılan post ya da karta bağlı olarak farklılık gösterirse bu durum 2 güne kadar çıkabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken işlem banka ile konuşarak bilgi almaktır.
Beklenmedik durumlarda bu süre daha da uzayabilmektedir. Bu durumlarda genellikle 7 iş gününden fazla uzun sürmemektedir. Banka ile bu durum konuşularak değerlendirmeleri doğru yapmak gerekirse işin hızlanması için müşteri temsilcileri ile konuşmak bu noktada önemli bir artı olacaktır.
Provizyonda İşlem Ne Demek?
Provizyonda işlem, genellikle kredi kartlarından alışveriş yapıldığında internet bankacılığı ya da mobil uygulamalarda kart hareketleri kısmında görülen ibare olarak bilinmektedir. Pos cihazından çekilen işlemlerde ya da internetten yapılan bankacılık işlemlerde bu durum ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla bu durum kafa karıştırıcı ve can sıkıcı bir hal alarak ne yapılacağı bilinmeyen bir duruma sokabilmektedir.
Bu durumda yukarıda da belirtildiği gibi yapılan ilk işlem bankanın müşteri hizmetlerini aramak olacaktır. Burada sorulan en çok sorulardan biri “Provizyondaki işlemler ne demek?” Gibi bir soru ile karşılaşılabilmektedir. Genellikle bu durumda banka, hesap hareketlerinizi denetlemektedir. Bu işlemlerin tümüne de “provizyondaki işlemler” ismi verilmektedir.
Bekleyen Provizyon Ne Zaman Onaylanır?

Bekleyen provizyonun onaylanma süresi, yukarıda da belirtildiği gibi bir sorun çıkmadığı taktirde hemen ertesi gün onay işleminin gerçekleşmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda onaylanma süreci uzar ve bu iş 7 iş gününe kadar sürebilmektedir. Bu tip durumlar can sıkıcı olduğundan sürekli bankaların müşteri hizmetleri ile iletişime geçmek gerekmektedir.
Bazı durumlarda provizyonun sonucunda harcamaya kısıtlama gelebilmektedir. Bu tip durumlar belirttiğimiz gibi dolandırıcılık gibi faaliyetleri engellemek amacıyla olduğundan yapılmaktadır. Bu durumlarda bankanın kesinlikle normal dışı bir hareketliliği yakalamış olması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum bulunmuyorsa kısa süre içerisinde onaylama işlemi gerçekleşir ve harcamalarınız olağan haline geçmektedir.
Provizyonda Bekleyen İşlem Ekstreye Yansır Mı?
Provizyonda bekleyen işlemler çoğunlukla alışveriş yapıldıktan sonra e-bankacılık sisteminde ya da bankanızın internet sitesinde “provizyonda işlem” olarak görülmektedir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir sıkıntı yoksa yapılan alışveriş ekstreye yansımaktadır. Eğer onaylama sürecine rağmen yansımadığında yine ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşmek gereklidir. Onlar bu konuda size en gerçek bilgiyi verecektir.
Banka Provizyonda Bekleyen İşlemi İptal Edebilir Mi?
Provizyonda bekleyen işlem, banka ile görüşme gerçekleştirilerek iptal edilebilmektedir. Fakat bu işlemi iptal etmek için bankanın kabul edebileceği geçerli bir nedene ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tarz iptal isteklerinin en sık nedenleri arasında alınan ürünün iptali ya da ödemenin alınamaması yer almaktadır. Bu tarz sebeplerde banka tarafından işlem iptali gerçekleşebilmektedir.
Bu tarz sıkıntıların yaşanmaması ve olayların karmaşık bir hale gelmesinin engellenmesi için bu tip durumlarda kesinlikle sahip olduğunuz hakları bilmeniz gerekmektedir. Detaylara hakim olduğunuzda ve işinizi bildiğinizde dijital ortamda yaptığınız alışverişlerde daha güvenilir ve etkin bir alışveriş deneyimi gerçekleşmektedir.