Beyaz Yumurta ve Sarı Yumurta Farkı, Organik Yumurta Nedir?

Market raflarında sarı, beyaz, iri, küçük, organik yumurta, serbest dolaşan tavukların yumurtaları gibi birçok seçenek ile karşılaşıyoruz.   Bu çeşitler arasında en çok merak edilen beyaz yumurta ve sarı yumurta farkıdır. Çünkü renkten dolayı hemen göze çarpan ayırt edici bir özelliğe sahiptir.  Peki siz yumurta alırken beyaz mı yoksa sarı olanları mı seçersiniz? Görünümleri ve çoğu zaman fiyatları da birbirinden farklı olan yumurtaların neden farklı renkte olduğunu biliyor musunuz?

Beyaz Yumurta ve Sarı Yumurta Farkı

Yumurtaların rengi,  tavuğun cinsine bağlıdır. Beyaz tüylü tavukların beyaz yumurtaları olur., Kahverengi tüylü tavukların da sarı yumurtalarını olur. Elbette bazı genetik farklılıklar olabilir ama beyazve sarı yumurta farkında tek bir kural vardır.

Beyaz yumurta ve sarı yumurta arasında besin değeri farkı var mıdır?

Sık sık yumurtanın ne kadar besleyici olduğundan bahsediyoruz. Sarı olanlar genellikle beyaz olandan daha besleyici olduğu söylenir. Bu nedenle birçok ülkede sarı yumurtaların fiyatı daha yüksektir. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Beyaz yumurta ve sarı yumurta farkı sadece renkleridir. Besin değeri ve tat açısından iki de eşdeğerdir.

Sarı yumurta beyaz yumurtadan daha mı iyidir?

Yumurtanın rengi bir kalite göstergesi değildir.
Tat ve beslenme söz konusu olduğunda, beyaz ve sarı yumurta arasında hiçbir fark yoktur. Sarı yumurtalar genellikle daha pahalı olsa da bu, beyazlardan daha iyi oldukları anlamına gelmez.

Sarı yumurtaların kabuğu daha sert midir?

Beyaz ve sarı yumurtaların her ikisi de aynı kabuk kalınlığına sahiptir. Bir yumurta kabuğunun kırılmasının daha zor olup olmadığı yumurtanın rengine değil, tavuğun yaşına bağlıdır.
Daha genç tavuklar daha sert kabuklu yumurta bırakırlar. Daha yaşlı tavuklar daha ince kabuklu yumurta bırakır.
Bu hem beyaz hem de sarı yumurtalar için geçerlidir.

Sarı yumurtalar neden genellikle daha pahalıdır?

Sarı yumurtalar daha yüksek fiyata satılıyor. Çünkü kırmızımsı kahverengi tavuklar beyaz yumurtlayan ırktan daha büyüktür. Bu nedenle, sarı yumurtlayan tavuklar daha çok beslenirler.
Bu ek maliyet, market ve yumurta satıcılarına yansıdığı için bizler de  daha yüksek fiyatlarla satın alırız.

Organik Yumurta Nedir?

Markete gittiğimizde, yumurtaların olduğu rafın bir bölümünde “organik yumurtaların” yerleştirildiği bir köşeyi hepimiz biliriz . Bu yumurtalar, organik tarımdan geldikleri için özel yumurtalardır. Bu nedenle diğer yumurtalara göre daha pahalıdırlar.

Organik yumurta satın almak yalnızca çevreyi korumak ve hayvanların daha iyi bir yaşam sürmesini konusunda etik bir seçim mi, yoksa beslenme düzeyinde de bazı faydalar var mı?

  • Organik yumurtalar , organik tarımla beslenen tavukların yumurtalarıdır. Bu, tavukların dışarıda dışarıda belirli bir alana sahip oldukları anlamına gelir.
  • Ayrıca beslendikleri yemler organik tarımdan elde edilen yemlerdir , yani kimyasal gübre ve zirai ilaç içermeyen yemlerle beslenirler. Dolayısıyla yumurtaları da bu tür kimyasallar içermez.
organik tavuk yumurtasi
organik tavuk yumurtasi

Organik yumurtaların bazı ayırt edici özellikleri

  • Organik yumurtalar,  normal yumurtalardan daha fazla E vitaminive A vitamini içerir. Haklı olarak, tavuklar, fazladan vitamin içeren rastgele sebzeler yer ve yumurtaları da daha fazla vitamin içerir.
  • Organik yumurtalar normal yumurtalardan daha fazla omega-3’e
  • Organik yumurtalar beta-karoten bakımından daha zengindir : A vitamininin öncüsü olan karoten, bitkilerde, özellikle turuncu olanlarda çok yaygın bir pigmenttir. Tavuklar portakal, mandalina ve havuç kabuklarını yiyerek onları emer.
  • Organik yumurtalar daha az kolesterol içerir. Tavuklar daha fazla hareket ettikleri için ürettikleri kolesterolü harcarlar. Bu tavukların kanında daha az kolesterol olduğunu gösterir ve dolayısıyla düşük kolesterollü yumurtalara sahip olurlar.

Organik yumurta nasıl tanınır?

Yumurtalar, gerçekte çok yüksek protein yüzdesine sahiptirler. Akıllıca tüketilir ve organik olanlardan seçilirlerse kaslar ve kemikler için mükemmeldir. O halde sormamız gereken şudur: gerçek organik ve sağlıklı yumurtaları nasıl tanıyabiliriz ?
Yumurta kutularının üzerinde yazan taze, gezen tavuk, organik yumurtası ile emin olmamız pek mümkün değildir. Markette satın alacağınız yumurtaları tanımanın en basit yolu etiketlerdir.

Ne tür yumurta satın aldığımızı anlamanın tek gerçek yolu , kabukta yazılı alfasayısal kodu okumaktır.

Yumurtalar üzerindeki alfanümerik kodların Anlamı

İşte size küçük bir sözlük:

  • ‘0’rakamı, organik yumurta olduğunu gösterir. Yeterli alana sahip tavukların organik tarımla üretilen yemlerle beslendiğini anlamına gelir. En pahalı yumurtalar organik yumurtalardır.
  • ‘1’ rakamı   , gezen tavuk yumurtası olduğunu gösterir. Ancak yemleri hormonlu olabilir.
  • ‘2’rakamı tavukların geniş kafeslerde dolaştıklarını gösterir. Ancak yemleri hormonlu olabilir. Bu konuda bir kısıtlama yoktur.
  • ‘ 3‘ rakamı gezme alanı olmayan küçük kafeslerde yaşayan tavukların yumurtası olduğunu gösterir. Bu tavuklar, maalesef, beslendikleri yem nedeniyle çok sayıda yumurta bırakırlar, hareket etme alanları yoktur. Ayrıca, yeterli güneş ışığını alamazlar.  Bu koşullarda hayvanlar da ciddi acılara neden olan artroz geliştirme eğilimindedir. Bu tavukların yumurtaları en ucuz olan yumurtalardır.

Kısacası, organik yumurtaların beyaz ya da sarı renkte olanlarını marketlerde ya da organik ürünler satan dükkanlardan diğer yumurtalara göre daha pahalıya satın alabilirsiniz. Ancak, organik yumurtaların aynı zamanda vücudumuza önemli besin değerleri ile katkıta bulunduğu bir gerçektir. Bu yüzden, bir dahaki sefere markete gittiğinizde kendinizin, sevdiklerinizin ve tavukların sağlığını düşünerek yumurta almanızı tavsiye ederiz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın