Bitkilerin sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duydukları şeyler, bir anlamda insanların da büyüyüp yaşayabilmek için ihtiyaç duyduklarına benzer. Su, güneş ve havaya duyduğumuz ihtiyaç tüm canlılarda ortaktır. Bitkiler de canlı varlıklardan oldukları için, bu ihtiyaca sahiptir. Ayrıca, canlıların tümü, yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır.
İçindekiler
Sıcaklık
Sıcaklık, daha doğrusu güneş, bitkilerin büyüyüp gelişmesi için gereken en önemli etkenlerden biridir. Her bitkinin sıcaklık ihtiyacı farklıdır ancak büyük çoğunluğu 0 derecenin üzerindeki hava şartlarını sever. Bundan daha soğuk ortamlar, bitkiler için öldürücü etki yapabilir. Tropikal bölge bitkileri (ve ağaçları) +10 derecenin altındaki sıcaklıklarda bile zarar görebilir.
Benzer şekilde, soğuk iklim seven dağ bitkileri de, tropikal ortamlarda yaşayamaz ve +40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kuruyup ölürler.
Evde çiçek beslerken, onları soba, radyatör ve katalitik ısıtıcı gibi sıcaklık yayan yerlerin yanına yerleştirmemelisiniz. Bitkiler için evde en ideal ortam, sıcaklıktan faydalanabilecekleri ancak direkt maruz kalmayacakları bir ortamdır.
Su ve Nem
Evlerimizde beslediğimiz iç mekan bitkileri su ile beslenmeye ihtiyaç duyar. Ancak, ev bitkilerinin su ve nem oranı son derece iyi gözetilmelidir. Az su verilen bitki kururken, çok su verilen de çürüyebilir. Bitkiler, kökleri ile suda erimiş mineralleri çekerek toprağın üzerindeki bölümlerine ulaştırır ve buraları besler.
Nemi fazla olan ortamlar da, bazı çiçek türleri için son derece olumsuz etki gösterebilir. Örneğin fazla nemli bir ortamda fazlaca terleyen bir bitki, susuz kalıp kuruyabilir.
Işık
İç mekan bitkilerinin en önemli sorunu ışıktır. Suyunu ve sıcaklığını ideale yakın ayarlayasak bile, yeterince ışık alamıyorsa bitkimiz büyüyüp gelişemez, hatta yaşayamaz. Eğer eviniz yaz ve özellikle kış günlerinde yeterince ışık almıyorsa, yapay ışık kullanmayı düşünebilirsiniz. Güneş ışığının birebir yerini tutmasa bile, güneş ışığını taklit eden yapay ışık kaynakları ile çiçeklerinize ihtiyaç duydukları ışığı sağlayabilirsiniz.
Ancak hiçbir zaman unutmamalısınız ki, 10 saatlik yapay ışık, belki sadece 1 saatlik doğal güneş ışığının yerini tutabilecektir. Bu nedenle günde en az 10 – 12 saat yapay ışıklandırma ile çiçeklerinizi beslemeniz gerekir.
Yer
Evde bitkilerin sağlıklı büyümesi için gereken başka önemli bir etken de, gelişebilecekleri yeterli alandır. Eğer çok küçük saksılarda çiçek yetiştirmeye çalışıyorsanız, kökler gelişecek yer bulamaz ve az miktardaki topraktaki mineralleri çok kısa tüketerek büyüyemez. Bu nedenle, çiçeklerinize, onların en yetişkin halde kaplayacakları hacmi düşünerek saksı seçmelisiniz.