Diş apsesi, diş etinde bakteriyel enfeksiyon oluşumu sonucunda ortaya çıkan içi irin dolu iltihaptır ve dişin farklı kısımlarında ortaya çıkabilir. Dişin apse yapması sonucunda bazen kulağınıza ya da boynunuza yayılan şiddetli veya orta derecede ağrıya neden olabilir.
Enfeksiyon sebebi ile dişlerde şiddetli ağı yaratabilir. Ağız bakımının yetersiz olması da diş apsesi oluşmasını sağlayabilir. Diş ve ağız bakımı temizliği yetersiz olursa diş apsesi ile birlikte diş ağrılarını da tetikler. Oluşan apseler ağrı ve kızarıklığa yol açabilir.
İçindekiler
Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
- [yesil]Adım 1:[/yesil] İlk olarak diş apsesi boşaltma için diş hekiminiz, röntgen yardımı ile apsenin nerede olduğunu ve ne aşamada olduğunu kontrol edecek.
- [yesil]Adım 2:[/yesil] Yüksek ihtimal ile apsenin durumuna ve önemine göre enfeksiyonu yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulayacak. Enfeksiyon yardımı ile vücudun diğer bölgelerine yayılımı duracak.
- [yesil]Adım 3:[/yesil] Antibiyotik düzenli kullanıldığı durumda diş apsesinin oluşturduğu ağrı bir miktar azalacak.
- [yesil]Adım 4:[/yesil] Diş hekimi durumun ciddiyetine göre ağrı kesici yazabilir.
- [yesil]Adım 5:[/yesil] Antibiyotik tedavisi sonrasında diş hekimi, iltihaplı bölgeyi uyuşturup dişin diş özü kısmında yuva açarak basıncı azaltır.
- [yesil]Adım 6:[/yesil] Diş özüne yuva açıldıktan sonra bölgeyi temizleyip dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek bir madde ile kapatılması sağlanır.
- [yesil]Adım 7:[/yesil] Dişe geçici dolgu yapılır. Diş hekiminiz sizden 1 ya da 2 ay sonra tekrar gelmenizi isteyebilir. Tekrar gelmenizin sebebi diş apsesinin oluşturduğu boşlukta kemik ya da dokunun tekrar büyüyüp büyümediğini kontrol etmektir.
- [yesil]Adım 8:[/yesil] Oluşan boşluk sağlıklı gözüküyorsa tedavi sona erer.
- [yesil]Adım 9:[/yesil] Yapılan işlem (kanal tedavisi) sonuç vermediyse cerrahi operasyona geçilebilir. Cerrahi operasyon da işe yaramaz ise, diş çekilip yerine implant yapılır.
[kirmizi]Not:[/kirmizi] Diş apsesi diş aralarında da oluşabilir. Böyle bir durumda ise bölge hijyenik biçimde temizlenir ve biriken iltihap boşaltılır. Apsenin tekrar oluşmaması için dişin kök yüzeyi iyice temizlenir. Bu anlatılan işlemlerde ağrı çekmezsiniz.
Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Diş apsesi tedavi edilmezse, oluşan iltihap derin dokulara ilerleyip çevre dokulara hatta çene kemiğine doğru yayılmaya başlar. Bu tür durumda şiddetli ağrı ile beraber, yutkunma, solunum alıp vermede güçlük ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine sebep olur.
- Kişide halsizlik ile beraber ihmal edilen apseli dişin kaybı ve hastanın kan tablosundaki değerlerin değişmesine yol açabilir. İleri aşamada ise telafisi mümkün olmayan rahatsızlıklara; kalp, damar karaciğer ve böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına kadar yol açabilir.
- Apse tedavisinde 2 önemli husus bulunur. Hastanın kendini değil diş doktorunun tedavi etmesi gerekir. Çünkü hekim iltihap oluşan bölgeyi tespit edip gereken müdahaleyi uygular.
- Hasta apseli bölgeyi patlatması aleyhine sonuç verebilir ve sonraki dönemde iltihabın tekrar oluşmasına neden olabilir.
- Diğer önemli husus ise; hastanın kulakta dolma bilgiler ile ilaç kullanarak kendini tedavi etmesidir. Hasta kullanacağı ilacın miktarını, dozajını, yararını ve zararını bilmeden kendi başına kullanması kişiye ciddi zararlar verebilir.
Bu tür durumlarda mutlaka diş hekimine görünmeli ve hekimin verdiği ilaçları gerektiği miktarda kullanmalısınız.
Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer Mi?
Diş apsesinin kendiliğinden geçmesi beklentisi daha fazla ilerlemesine yol açabilir. Bu yüzden tavsiye edilmez. Eğer diş apsesi ilerlememiş ise düzenli diş fırçalama ile geçme ihtimali bulunabilir. Böyle durumda yine de diş hekimine görünmeniz gerekir.
Diş etinde oluşan apse ilerlediği durumda tedavi için geç kalınırsa cerrahi operasyon uygulanması gerekir. Cerrahi operasyon işe yaramaz ve diş kurtarılamaz hale geldiyse tedavi için dişin çekilmesi gerekir.
Diş Apsesi Vücuda Yayılır Mı?
Diş apsesi tedavi edilmez ise iltihap derin dokulara ilerleyip çevre dokularında ardından çene kemiğine yayılır. Diş kaybına hatta kan değerlerinin değişmesine yol açar. Böyle durumda telafisi olmayan rahatsızlıklara yol açabilir.
Diş Apsesi Tehlikeli Mi?
Diş apsesi, müdahale edilmediği takdirde sağlık açısından ciddi tehlike arz eder. Apseler için gerekli önlemler alınmaz ise bölgede üreyen zararlı mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve diş kaybına, kalp, damar, karaciğer, böbrek gibi organlara ciddi zarar verebilir.
Diş Apsesi Ne Kadar Sürer?
Apse oluşan bölge temizlendikten sonra yüzde oluşan şişlik ve ağrı gibi şikâyetler 2 ya da 3 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak diş hekiminiz sizden 6 ay içinde kontrole gelmenizi isteyebilir.
Kontrol aşamasında dişin röntgeni çekilir. Apsenin etkilediği bölgede bulunan kemik dokunun iyileşip iyileşmediği kontrol edilir. İyileşme tamamlandıysa tedavi sona erer.
Diş Apsesi Nasıl Belli Olur?
Diş apsesi belirtileri, diş kökünde oluşan irinin bir kısımda birikmesi ile oluşur. Vücudun herhangi bölgesinde, organda ya da dokuda oluşan apse; ağrı, kızarıklık ve şişlik belirtileri gösterir.
- Dişte ya da diş etinde zonklama ve şiddetli ağrı oluşması
- Sıcaklığa karşı aşırı hassasiyet oluşması
- Normal çiğneme de ve ısırma hareketlerinde ağrı
- Vücut derecesinin yükselmesi
- Yüz ve yanak bölümlerinde şişme
- Çene altında ya da boyun bölgesinde yer alan lenf bezlerinin hassaslaşması veya şişmeye başlaması
- Apsenin patlama sonucunda ağrının kesilmesi ve ağız içine akan kötü koku ve tat veren sıvı
Diş Apsesi Yanak Şişmesi Kaç Günde Geçer?
Diş hekimine gidip apseli bölge temizlenmeli ve düzenli olarak antibiyotik kullanmanız gerekir. Ardından yanakta ya da yüzde oluşan şişkinlik 2 ile 4 gün arasında kendiliğinden geçer.
Tuzlu su ile gargara yapmak ya da soğuk buz ile bölgeye kompleks uygulamak kısa süreli iltihabın azalmasını sağlar ve hastanın rahatlamasına olanak tanır.
Diş Apsesi İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru Mu?
Diş apsesinden kurtulmak isteyenlerin çoğu diş için antibiyotik kullanmak isteseler de dişte oluşan iltihap ve apse henüz ilk aşamada ise ilaç kullanmak her zaman doğru olmayabilir. Bu tip durumlarda diş hekimine başvurup hekimin söylediklerini yapmak en doğrusu olacaktır.
Diş Apsesi Ateş Yapar Mı?
Diş apsesinin belirtileri arasında ateş yükselmesi vardır. Bu nedenle de diş apsesi, ateş yapar.
Diş Apsesi Patlarsa Ne Yapılmalı?
Diş kökünde ya da dişin arasında biriken irinin direne olarak boşalabilir. Bu tür durumlarda ağızda kötü koku ve sıvının oluşması gibi durumlar yaşanır. Bu tür durumlarda apse patladığında iyileştiği anlamına gelmez.
Diş apseleri tekrarlayabileceği ve önlem almak için mutlaka diş hekimine başvurmanız gerektiğini unutmayın. Patlama halinde kronik bir durum olabileceği için mutlaka diş hekimine başvurmanız gerekir.
Diş Apsesini Patlatmak ve Delmek Zararlı Mı?
Apseli dişe hekim müdahale etmelidir. Hasta apseli diş etini patlatmaya ya da delmeye çalışırsa zararlı sonuçlar ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde iltihaplı bölgede yeniden apse birikmeye başlar.
Diş etinde iltihap biriken kişi kulaktan dolma bilgiler ile ilaç tedavisi uygulaması yanlıştır. Kişinin dozajını ve miktarını bilmeden ilaç kullanması başka tür sağlık problemlerine yol açar.
Hasta, kulaktan dolma yanlış bilgiler ile tedavi yöntemi uygularsa apsenin iyileşmesinden çok kötüye gitmesine neden olur. Diş apsesi için kullanılacak ilaçlar hekim tarafından kontrollü biçimde kullanılması gerekir.