Erkeklerde ve Kadınlarda Vücut Çatlakları Neden Olur?

Vücut çatlakları, derinin aşırı gerilmesine daha fazla dayanamayıp açılmasıyla ortaya çıkar. Cilt çatlaklarının genel nedeni hormonlardan kaynaklanır. Hamilelik, ergenlik, hızlı şekilde kilo alma ya da verme gibi değişimler hormonal değişimleri tetiklediği için cilt çatlaklarına neden olur. Bu problemi erkeklerde ve kadınlarda ayrı olarak inceleyecek olursak;

Erkeklerde Vücut Çatlakları Neden Olur?

Erkeklerde vücut çatlakları genelde vücut geliştirme sporlarından kaynaklanır. Kasların birden gelişmesine neden olan aletler, Cildin kas gelişimine yetişememesine neden olur ve vücutta çatların oluşmasına sebebiyet verir.

Ağırlık çalışması dışında hızlı kilo alıp vermede çatlaklara neden olur. Özellikle karın bölgesinde, bacaklarda ve kollarda çatlaklar meydana gelebilir. Obezite olan kişilerde çatlak oluşma ihtimali %40’lara kadar artış gösterebilir.

Kadınlarda Vücut Çatlakları Neden Olur?

Kadınlarda vücut çatlakları genelde gebelik döneminde meydana gelir. Hamilelik döneminde alınan kilolar ve ödemler nedeniyle cilt çok fazla gerilme yaşar. Özellikle son aylara yaklaşıldığında ödem ve kilo artışı görülür. Karında oluşan gerginlik, bacak bölgesinde ve göğüste çatlaklara neden olur.

Bunların dışında Aşırı kilo alma ya da verme, ergenlik döneminde vücudun gelişmesi bedende çatlaklara sebebiyet verir. Hamilelik döneminde oluşan çatlakların en azından bir kısmını yok etmek için doktora gitmek gerekir.

Kalça Çatlakları Neden Oluşur?

Kalça çatlakları; ergenlik döneminde bedenin hızla gelişmesi, hızla kilo alıp kilo verme, tüketilen gıdaların sağlıklı olmaması kalça kısmında deri çatlaklarına neden olur. Çatlaklar ilk oluştuğunda kırmızı rengini alır, zaman geçtikçe mor rengine ya da cildin ten rengine göre griye veya beyaza dönmeye başlar.

Ergenlerde Vücut Çatlakları Neden Olur?

Ergenlerde vücut çatlakları oluşmasının temel nedeni bedenin gelişmesinden kaynaklanır. Genetik ve hormonal olarak vücutta değişiklikler meydana gelir. Çatlakların oluşumu bedenin gelişmesi le doğru orantılıdır.

Diğer nedenlerden birisi ise vücudun hızlı biçimde kilo alması ya da vermesinden kaynaklanır. Deri altında gerilmeye sebebiyet verdiği için çatlaklar oluşmaya başlar. Kilo değişimini sabit tutmak ya da birden kilo alıp vermemek, cildi nemli tutmak çatlağı bir noktaya kadar engeller.

Bunların yanında E.C ve çinko yönünden zengin besinleri tüketmek ve cilde fırça ile masaj yapmak kan basıncını artırır, çatlak oluşumunu minimuma indirir. Önceden oluşmuş çatlaklar için en iyi çözüm lazer yöntemdir. 2 ya da 3 seans ile çatlakların büyük çoğunluğu yok olur.

Bacaktaki Kırmızı Çatlaklar Neden Olur?

Bacaktaki kırmızı çatlaklar oluşumu genelde ergenlik döneminde hızlı gelişimin olması ve hamilelikte oluşan ödem ve kilodan ortaya çıkar. Bunların dışında kas gelişimi için yapılan sporlar derinin yırtılıp çatlak oluşmasına sebebiyet verir.

Kas yapıcı ürünler ya da sporlar ile uğraşan kişilerde kas kütlelerinin birden büyümesi sonucu, deri gelişime ayak uyduramaz ve yırtılıp çatlak oluşumuna neden olur. Hızla boyun uzaması da bacakta çatlak oluşumunu artırır. Cildin nem oranını destekleyerek çatlamayı minimuma indirebilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın