Çok Çalışmak mı Yoksa Yetenek mi? Başarının Anahtarı Nedir?

Sıkı çalışmak, bizi daima başarıya götürür mü? Yetenek mi çalışmak mı sorusu ve yetenek ve başarı karşılaştırması ile çocukluğumuzdan beri karşılaşırız. “Zeki ama çalışmıyor” ya da “yetenek eksikliğini çalışarak kapatıyor” klişelerini mutlaka duymuşsunuzdur. Başarı için çalışmak, üstelik çok sıkı çalışmak gerekir. Zeka, yetenek ve çalışmak ancak birbirlerini tamamlayacak şekilde kullanılırsa anlamlıdır. Bu yazıda, yeteneklerinize inanmanın ve sıkı çalışmanın başarıya ulaşmanızdaki etkisini görecek ve başladığınız her işe daha büyük bir coşkuyla başlayacak arzuyu hissedeceksiniz.

“Yeteneksizler”

Oprah Winfrey televizyonculuk hayatı boyunca birçok eleştiri aldı, ancak bunların belki de en yaralayıcı olanı, kariyerinin başlarındayken aldığı “televizyona uygun olmadığı” eleştirisi idi. Basketbol tarihinin efsanevi skorer gardı Michael Jordan ise lisedeyken basketbol takımından yeteneksiz olduğu için atılmıştı. İkisi de çok çalıştı, kariyerlerinin zirvesine tırmanmak için çok uğraştılar. Başarılı insanlar, bulundukları konuma gelebilmek için daima çok çabalamış ve türlü fedakarlıklardan kaçınmamıştır. İstisnasız hepsi, sıkı çalışma, kararlılık ve sabır ile başardı.

Amerikan basketbol koçu Tim Notke, yetenek çalışmadığında, sıkı çalışmanın onu yeneceğini söylüyor.

Yetenek mi Çalışmak mı?

Başarılı insanları yetenekli veya dahi olarak damgalayan bir toplumda yaşıyoruz. Toplumumuzda -tıpkı her toplumda olduğu gibi- başarı takıntısı var. Başarılı insanlar, doğuştan yeteneklere sahipmiş ve o sayede başarılı olmuş gibi algılanıyor. Adeta doğaüstü güçlere sahip üstün varlıklar olarak görülüyorlar. Örneğin, Oscar ödüllü oyuncular, sanki hiç çalışmadan, doğal yetenekleri ile bu ödüle hak kazanmış sanılıyor. Oysa, Al Pacino, Kadın Kokusu (Scent of a Woman) filmindeki rolüne hazırlanabilmek için, 3 ay boyunca görme engelliler okulunda kalmış, onların hareketlerini gözlemlemiş ve rolüne böyle hazırlanmıştır. Başarısı,  yetenek ağacını çalışma ile sulamak  ile mümkün olmuştur.

İnsanın başarısı, başarma iradesine bağlıdır. Başarılı bir balerini, başarılı kılan sadece yeteneği değildir. Kusursuz bale performansı ve zarafeti, yıllarca her gün aynı hareketleri tekrarlamasıyla mümkün olmuştur. Başarılı sporcular da, şampiyon olarak doğmaz. Devamlı ve sıkı çalışma, kararlık ve kendine inançla şampiyon olurlar. Hayal kurmak insanı en hızlı atlet yapmaz, çok çalışmak ve ter atmak gerekir.  Sıradışı bir savaşçıyı yaratan, yaraları ve fedakarlıklarıdır. 

İlginizi çekebilir: Nasıl Not Tutulur? Ders Çalışırken Not Tutma Tüyoları

Günümüzde en iyi olmak, doğuştan gelen yeteneklere bağlıymış gibi algılanır. Başarıya odaklı medya, çok çalışmayla ilgilenmiyor. Başarının meyvesini toplamak için yetenekli insanların ne kadar eğitim gördüğünü ve çaba sarfettiğini bilmek ve anlatmak istemiyorlar. İlgilendikleri tek şey, başarının kendisi, çünkü haber değeri olan şey zirve, yamaç değil. Biz sadece yeteneğin başarıyı sağladığını düşünmek istiyoruz, çok çalışmayı, belki biraz da yorucu olduğundan görmezden geliyoruz. Sonra da, sanki böyle düşünmüyormuş gibi, olağanüstü bir sanat eserinin ne kadar büyük bir çaba sonucu ortaya çıktığını söyleyip, onu övmekten geri durmuyoruz. Oysa, överken harcanan zamanı, emeği ve sıkı çalışmayı gerçekte çok da düşünmüyoruz.

Yetenekli, Bir İltifat mı?

Bir sanatçıyı, sporcuyu veya yazarı üstün yetenekli olarak nitelemek, gerçek bir iltifat mıdır? Bu cömert iltifat, başarı için çalışmaya ihtiyacı olmadığı, sadece yeteneğine güvenerek bir şeyler başarabileceği imasını da içermiyor mu? Bireysel gelişim ve büyümenin, ana aracı olan sıkı çalışmanın dışında da gerçekleşebileceğine dair bu ima, bir duyarsızlık içerir. Bir insanı yetenekli olarak nitelemek, aslında ona tembel olma hakkını tanır ve bu toplum tarafından da onaylanır. Sonuçta, kişi zaten yetenekliyse, neden çalışsın ki?

Örneğin bir çocuğa sürekli zeki ve yetenekli olduğu söylenirse, okulda sınavlarını kolayca geçebileceğine inanabilir. Hiçbir zaman çok çalışmak veya yeni şeyler öğrenmek için gereken becerileri geliştirmeye çaba sarfetmeyebilir. Her konuda ve her sınıfta başarılı olacağını düşünmeye başlar ve sonunda, okul onun için gerçek bir kabusa dönüşür. Yersiz övgü, çocuğun yeterli eğitimi alamamasına ve sonunda başarısız olduğuna inanmasına, hatta depresyona girmesine bile neden olabilir.

Öte yandan, ısrarla yetenekli veya zeki olmadığı söylenen bir insanın da cesareti kırılabilir ve hayallerini takip etmeyi bırakabilir. Bununla birlikte, eğer gerçekten başarılı olmayı istiyorsanız, çevrenizden sıkça duyabileceğiniz kaba ve olumsuz sözler karşısında cesaretinizin kırılmasına izin vermeyin.

Çizgi film dünyasının öncüsü Walt Disney, önceki yayımcısı tarafından yeteneksiz ve hayal gücü zayıf olduğu gerekçesiyle kovulduğunda, umudunu yitirseydi, dedelerimiz, babalarımız, biz ve çocuklarımız büyük bir eğlenceden mahrum kalacaktık. Belki de, çizgi film endüstrisi hiç gelişmeyecek ve animasyon filmleri varolmayacaktı.

Başarıya Giden Yol

Hepimiz bazı alanlarda başka insanlardan daha güçlüyüz. Ancak, başarıyı getiren özdenetim ve sıkı çalışmadır. Öyleyse, herhangi bir alanda yeteneğinizin olmadığını düşünüyorsanız, endişelenmeyin. Başarı yalnızca sıkı çalışmaya bağlıdır. Yapmanız gereken, iradenize inanmak ve hedefinize ulaşıncaya kadar denemektir. Başarıya ulaşmanın ilk adımı, kendinize en çok ne yapmak istediğinizi sormaktır. “En çok hangi konuya ilgim var?” Eğiliminizi anladıktan sonra, güçlü yönlerinizi ortaya çıkarmak için çalışmaya başlayın. Beceri kazandıkça, diğer insanlardan geri bildirim isteyin. Özellikle olumsuz geri bildirimlere değer verin, çünkü bunlar kendinizi geliştirmek için çok değerli fırsatlardır. Kendinizi sürekli büyümeye adadığınızda, olumsuz eleştiriler de yapıcı birer araç haline gelecektir.

Bütün dünya yetenekli bir insan olmadığınızı düşünse bile, sıkı çalışmayı bırakmayın. Aklınıza yetenek mi çalışmak mı diye bir soru geldiğinde -ki gelecektir-, çalışmanın tarafına geçin ve orada kalın. Başarının yetenekten çok sıkı çalışmadan geçtiğini içselleştirdiğinizde, hedefinize daha sıkı kenetlenmiş olacaksınız.

İlginizi çekebilir: Cornell Not Alma Tekniği Nedir?

Müzikte veya futbolda başarılı olmadığınız söylenebilir, bu sadece müzik ve futbola doğal bir yeteneğiniz olmadığı anlamına gelir. Cesaretiniz kırılmasın. Gerçekten ilgilendiğiniz ve çalışarak başarıya ulaşabileceğiniz bir alan mutlaka var.

Yeter ki, sizi kısa yoldan başarıya veya paraya ulaştıracağını söyleyenlere kanmayın.  Kolay yoldan başarı ve para kazanmak, dolandırıcıların en sevdiği olta atma yöntemlerinden biridir.  Borsada bir ayda değerini ona katlayacak hisse bilenler, sonucu şikeyle belirlenmiş maç sonuçlarını söyleyecek olanlar, paranızı alacak ve sizi hedeflerinizden uzaklaştıracaktır. Bu tür tuzakları kuranlar, bilgilerini kullanarak para veya değer kazanmaktansa, bunları satmayı tercih eder. Madem bu kadar sihirli bir reçeteleri var, neden kendileri de uygulamaz?

Ve… Herhangi biri sizin ne kadar yetenekli ve hatta dahi olduğunuzdan bahsederse, ona “başarı için çalışmak gerekir” demeyi unutmayın.

Başarıda Zeka Önemli Midir?

Zeki insanların daha başarılı olup olmadığı yıllardır üzerinde tartışılan bir konu. Zeka, başarıda önemli bir faktör olsa da, yani başarıda zeka önemlidir desek de, tek başına yeterli değildir. Başarıyı sağlayan faktörler üzerine yapılan araştırmaların birçoğunda, zeka ile başarı arasında doğrudan bağlantı bulunamamıştır. Beklenmedik ticari başarılar elde edenler, milyonlarca kişinin ziyaret ettiği web sitelerini yaratanlar genellikle bir kez bulunabilecek fikirler sayesinde bu işleri başarıyor ve hepsinden önemlisi, çok çalışıyor.

Başarıyı getiren kişilik özellikleri ise, araştırmacılar tarafından şu şekilde sıralanıyor:

  • Sağduyu
  • Öngörü
  • İrade
  • Sebat
  • Kendine güven
  • Hedefe odaklanma
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın