Fresko Nedir? Fresko Sanatı Hakkında

Fresko, İtalyanca taze anlamına gelen ‘fresk’ kelimesinden türetilmiştir. Islak alçı ve sıva üzerine suyla karıştırılan boya eşliğinde yapılan duvar resmidir. Bir nevi resim tekniği olan bu işlemde, duvar sanatı hakimdir. Anıtsal duvar resimleri için çok uygun ve kullanışlıdır. Fresko anlamı, taze ve ıslak olanı çağrıştıran, duvara yapılan sulu boya tekniğidir.

Fresko Sanatı Nedir?

Fresko sanatı, duvara yapılan sulu boya resim tekniğidir. Ressamların anıt yapımında kullanabileceği, gayet makul bir yöntemi vardır. Fresk kendi arasında iki gruba ayrılan bir çeşittir. İlk grup, duvara direkt olarak boyanın sürülmesi ile yapılır. Bu tür genelde tek renk içermektedir. İkincisi ise, alçı sıva üzerine yapılan çeşittir. Bunda figürler daha düzgün ve biçimli yapılarak, gerçeğe uygun hale getirilmeye çalışılır.

Freskonun Türkçe Karşılığı Nedir?

Fresko Türkçe, taze anlamına gelen İtalyanca freskten türetilen kavramı ifade eder. Duvara yapılan alçı boya tekniğidir. Sulu boyalar kullanılarak, duvara yapılan resim sanatı demektir. Duvar sanatı ile uğraşıyorsanız, bu sanatı araştırabilirsiniz. Genelde herkesin bilmediği nadir bilinen bir sanat türüdür. Bazen canlı renkler kullanılarak, gerçeğe uygun altı işlemeleri yapılır. Bazen de, tek renk olacak şekilde bir teknikle çalışılır.

Fresk Yöntemi Nedir?

Fresk Yöntemi Nedir?

Fresk yöntemi, resim yapılan duvarın taş ve tuğla olması fark etmeksizin, resim yapılır. Duvarda rutubetin olmamasına ekstra özen gösterilmelidir. Önce duvarı ıslatmalı sonra da harç tabakasından astarı çekmelisiniz. Astar kuruduğunda, ikinci bir harç çekilir.

Ezip toz haline getirip, ardından boyaları da su ile karıştırıp duvara sürmek gerekir. Islak sıva üzerine yapacağınız resim, sıva kuruduğu zaman kalıcı bir hale gelecektir. Bu işin ustaları önceden plan yapıp, parça parça bölümler oluştururlar. Sonrasında sıvayı kurutmamak ve sadece uygulama yapacakları resmin parçası üzerinde çalışırlar. Duvara sürülen ince sıva kurumadan, resmin bitirilmesi gerekmektedir.

Fresk KPSS’de Nasıl Çıktı?

Fresk KPSS’de şıklar verilerek, sanat dallarından hangisinin Uygurların yerleşik hayata geçmiş olduklarının bir kanıtı olduğu sorulmuştur. Bu sayede, şıklar içinde verilerek çıkmıştır. Şıklarda hayvan üslubu, maden işlemeciliği seçenekleri de mevcuttur.

Anlaşıldığı üzere kamu sınavında fresko sanatı, seçenekler verilerek doğru cevabın bulunması üzerine verilmiştir. Hem eleme, hem de tarih sorusu olarak çıkmıştır. Farklı örnekleri görmek için, sınavdan önce mutlaka deneme çözün ve çıkabilecek başka tipteki sorulara hazırlanın.

[geo-post id=”3028″ label=”Önerilen Yazı”]

Fresk Hangi Zamanda Ortaya Çıkmıştır?

Freskin ortaya çıkışı, 40 bin yıllık tarihe dayanır. Endonezya, Sulawei Adasında bir mağarada bulunan figürler sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Fransa’daki Lascaux mağarasında bulunan duvar resimleri de oldukça ünlüdür. M.Ö dönemlerde daha çok 17 bin sene insanlık duvarlara boğa, at ve geyik resimleri yapmıştır. Aztekler ve Urartulara kadar uzanan geniş bir tarihi yelpaze içerisinde ortaya çıkmıştır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın