Galileo Galilei Neyi İcat Etmiştir? Galileo Kimdir?

Galileo, İtalyan matematikçi, fizikçi, astronom ve filozoftur. Ortaçağda birçok buluş yapmış ve evrenin merkezinin dünya olmadığı görüşü nedeniyle kiliseyle, yani engizisyon ile başı derde girmiştir. Galileo Galilei neyi icat etmiştir sorusunun tek bir cevabı olmadığı için gelin sırayla inceleyelim:

Galileo, hayatı boyunca birçok icat yapmış ve bilim tarihini kökten değiştirecek gelişmelere imza atmıştır:

Hidrostatik Denge

Arşimet’in “Eureka” hikayesinden ilham alan Galileo, kuyumcuların değerli metalleri nasıl tarttığını inceledi ve bu yöntemin sırrını çözmek için çalışmalara başladı. 1586’da La Bilancetta yani Küçük Denge isimli bir yazı yayınlayarak bu konuyu teorize etti. Günümüzde birçok alanda faydalandığımız hidrostatik denge, Galileo tarafından formüle edilmiştir.

Sarkaçlı Saat

Galileo, Pisa Kulesi‘ne çıkarak daha ağır cisimlerin daha hafif olanlardan daha hızlı düşmediğine dair deneyler yapmıştı. Bu deneylerden edindiği fikirler sayesinde, havaya atılan cisimlerin parabolik hareket ettiğini de ortaya çıkaran bilim insanı, çalışmalarını sarkaçlar üzerinde yoğunlaştırdı.

1588’den sonra yaptığı çalışmalarda eşzamanlılık ilkesini tanımladı. Bu ilkeye göre sarkacın sallanması için gereken süre sarkacın yayına değil, sarkacın uzunluğuna bağlıydı. Benzer uzunluktaki sarkaçları karşılaştıran Galileo, farklı uzunluklara gerilmelerine rağmen aynı hızla sallanacaklarını ispatladı. Bu buluş, zamanı ölçmek için bugün bile kullanılan sarkaçlı saatlerin gelişimine kapı araladı. Ölümünden çok kısa süre önce, böyle bir saat tasarladı.

Geometrik Pusula Cetveli

Avrupa’nın savaş topu ile tanışmasından sonra, askerlerin ve subayların top ile uzun mesafeye isabetli atış yapmak için bir araca ihtiyaçları vardı. Bunun için bir süre çalışan Galileo, 1598 yılında askerler ve haritacılar tarafından kullanılacak bir pusula geliştirdi.

geometrik pusula
geometrik pusula

Galileo’nun burada yaptığı, mevcut olarak kullanılan iki farklı pusulayı birleştirerek, hem ölçeği hem de atılacak top güllesinin kütlesinin de hesaba katılacağı bir alet icat etmiş oldu.

Galileo Termometresi

1593 yılında, bir cam küre ve ona bağlı cam tüpteki suyu ısı ile hareket ettirerek küredeki havanın genleşmesini ölçmeye dayalı bir ısı ölçer geliştirdi. Termoskop olarak da bilinen bu buluş, ısıyı civa ile ölçme yöntemine kadar kullanılan en geçerli yöntem olarak kaldı.

Galileo Teleskobu

Teleskop ile sürekli gözlem yapan Galileo, 1609 yılında kendi adıyla anılacak bir teleskop geliştirdiğini duyurdu. Bu teleskop, eski teleskoplara göre 30 kat daha fazla büyütme sağlıyordu ve Galileo bu teleskop yardımı ile Ay’ın detayları ile Jüpiter’i gözlemledi. Daha sonra kendi adıyla anılacak “Galileo Uyduları”‘nı bu dönemde keşfetti. Bu uydular, Jüpiter’in en büyük uydularıdır.

Galileo, teleskop ile yaptığı gözlemler sonucunda, dünyanın evrenin merkezi olduğunu iddia eden Aristotelesçi görüşlere ve kiliseye karşı çıktı. Bunun sonucunda engizisyon tarafından yargılandı ve görüşlerini reddetmeye zorlandı. Günümüzde, evrendeki yerimiz konusunda doğru söylediğini ve baskılara rağmen bilime yaptığı büyük katkıları biliyoruz.

Galileo Galilei’nin başlıca icatları bu şekildedir. Şimdi gelin, hayat hikayesine kısaca göz atalım:

Galileo Galilei Hayatı – Galileo Galilei Kimdir

1564 yılında İtalya’nın Pisa şehrinde dünyaya gelen Galileo, o zamanlar Pisa’da çok tanınan bir müzisyen olan Vicenzo Galileo’nun altı çocuğunun en büyüğüdür. Ailesi 1574 yılında Floransa’ya taşınmış ve Galileo burada Camaldolese Manastırı’nda eğitim görmeye başlamıştır.

1583 yılında Pisa Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı. Burada bilimin değişik branşlarına merak saran Galileo, sarkaçlar, mercekler ve astronomi üzerine büyük çalışmalar gerçekleştirdi. 1592 yılında Pisa Üniversitesi’nin dogmatik profesörleri nedeniyle orayı terk etti ve Padova Üniversitesi’nin matematik kürsüsüne geçti.

1610 yılında, Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) isimli kitabında yaptığı astronomik gözlemleri anlattı ve bu nedenle Kilise’nin hedefi haline geldi. Engizisyona çıkarıldı ve dünyanın güneşin etrafında döndüğünü inkar etmek zorunda bırakıldı. Bu koşul ile serbest bırakıldı ve ünlü sözü Eppur si Muove‘yi (ama yine de dönüyor) burada söylediği rivayet edilir.

Galileo Neden Hapse Girdi?

1623 yılında eski bir arkadaşı olan VIII. Urban’ın Papa seçilmesinden cesaret alarak 1632 yılında İki Dünya Sistemi Üzerine Konuşmalar isimli kitabını yayınladı ve bunun üzerine savunma vermek üzere Roma’ya çağırıldı. Burada yargılandı, kitabı yasaklandı ve 1633 yılında müebbet hapse mahkum edildi. Hapis cezasını evinde çekmesi kabul edilen Galileo, 1636 yılında görme yetisini tamamen yitirdi ve 1642 yılında da yaşama veda etti.

Galileo Galilei Hakkında Önemli Bilgiler

  • İtalyan asıllıdır.
  • 1564 – 1642 yılları arasında yaşamıştır.
  • Matematik, fizik, astronomi ve felsefe alanında çalışmaları vardır.
  • Engizisyon (kilise) tarafından iki kez yargılanmıştır.
  • Gözlemleriyle dünyanın güneş etrafında döndüğünü ispatlamıştır.
  • Yıldız Habercisi ve İki Dünya Sistemi Üzerine Konuşmalar isimli kitapların yazarıdır. İkinci kitabı Kilise tarafından yasaklanmıştır.
  • Jüpiter’in, kendi adıyla anılan (Galileo Uyduları) dört uydusunu keşfetmiştir.
  • Venüs’ün de ay gibi evreleri olduğunu fark etmiştir.
  • Geliştirdiği teleskop, eski teleskoplardan 30 kat daha yakını gösteriyordu.
  • Yaşamının son yıllarında görme yetisini tamamen kaybetmiştir.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın