Hamilelikte folik asit kullanımı, gebe kadınların en çok merak ettiği konulardan biridir. Gebelik ile birlikte vücutta pek çok değişimler meydana gelir. Anne adayı kendisi ile birlikte bebeği de beslemeye başlamaktadır. Folik asit ilk olarak bebeği daha sonra ise anneyi beslemektedir. Durum böyle olunca annede folik asit eksikliği ortaya çıkmaktadır.
Folik Asit Nedir?
Folik asit, B vitamini formunda suda çözünebilen bir vitamindir. Folik asiti yiyeceklerden almak mümkündür. Fakat gebelik sırasında ilk olarak bebek beslendiği için annede büyük bir oranda folik asit eksikliği meydana gelir. Bu eksikliği sadece gıdalar ile tamamlamak mümkün değildir. Bu sebeple doktorlar genelde anne adaylarına folik asit içeren kapsüller vermektedir.
Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılır?
Gebe annelerin en çok merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte neden folik asit kullanılır sorusudur. Planlı gebelik durumunda anneler çok daha önceden folik asit kullanmaya başlar. Fakat planlı bir şekilde hamile kalmayan anneler ise hamile olduklarını öğrendiği andan itibaren kullanılmaya başlaması gerekir. Peki, folik asit neden önemlidir? Bebeğin omurgası ve beyin gelişiminde hasarlar oluşmaması adına hamilelikten önce ve hamilelik sırasında folik asit kullanımı son derece önemlidir.
Folik aside en çok ihtiyaç duyulan dönem hamileliğin ilk haftalarıdır. Bebeğin beyin gelişimi gebeliğin ilk dönemlerinde olduğu için folik asit bu dönemde mutlaka kullanılmalıdır. Gebeliğin öncesinde folik asit kullanımı ile annenin folik asit ihtiyacı tamamlandığı için fazlasını direkt bebeğe verebilmektedir. Bu şekilde hem annenin ihtiyacı karşılanmış hem de bebeğin ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Folik asit eksikliğinde, bebekte çeşitli hastalıklar ve zihinsel gelişim eksikliği söz konusu olabilmektedir.
Folik Asit En Çok Hangi Gıdalarda Bulunur?
Folik asit en çok bezelye, mercimek, portakal suyu, karaciğer, pancar, brokoli, lahana, ıspanak ve kuşkonmaz gibi gıdalarda bulunur. Folik asit eksikliğinde düşük riski ya da bebekte veya annede hastalık riski oldukça yüksektir. Folik asit daha çok vitaminler ile birlikte alındığı zaman emilimi hızlanır. Piyasada satılmakta olan folik asit takviyeleri arasında, Sağlık Bakanlığı onayı olan ve eczanelerde satılan ürünleri kullanabilirsiniz. Eczane dışında veya internette güvenilir olmayan sitelerde satılan gıda takviyeleri, sizin ve çocuğunuzun sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Hamilelikte Folik Asit Ne Kadar Kullanılmalı?
Gebe annelerin pek çoğunu merak ettiği konulardan biri gebelikte folik asit kullanımı olmaktadır. Planlı bir gebelik söz konusu ise gebe kalmadan yaklaşık 7 ya da 9 hafta önce folik asit kullanımına başlanması gerekir. Aynı zamanda gebelikten sonra da gebeliğin ilk 13 haftasında folik asit kullanımına devam etmek gerekir. Folik asitin günlük alınacak miktarı yaklaşık olarak 400 mikrogram olmaktadır. Planlı gebeliklerde mutlaka önceden Folik asite başlamak gerekir. Vücutta yeterli miktarda folik asit bulunmazsa pek çok belirti başgöstermeye başlar.
Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Kaçıncı Haftada Bırakılmalıdır?
Folik asit gebelik döneminde 12 hafta boyunca her gün aynı dozda ve aynı saatte kullanılmalıdır. Gebelik dönemi olduğu için sadece ilaç olarak folik asit kullanmak ve vitaminleri kullanmak gerekir. Planlı ve gebelik geçemeyen kişiler gebe kalmadan önce folik asit kullanmadıkları için gebeliği fark ettiği andan itibaren folik asit kullanmaya başlamalıdır. Bu kullanım gebeliğin 12. haftasında kadar devam etmelidir, 13. haftadan itibaren folik asit takviyesi bırakılmalıdır.