İbadet İle Ahlak Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

İslamda ibadet ile ahlak arasında ilişki doğrudan bulunmaktadır. Müslüman olan bir kişi ibadetlerini yerine getirir. İbadetlerini doğru bir şekilde yerine getiren bireyin ise ahlaki seviyesi yükselir. İslam dininin esasları arasında erdemli ve ahlaklı bir birey olmak vardır. Yüce Allah (c.c) ve Hz. Peygamber Muhammed (s.a.v) tarafından ahlak sahibi bireyler olmak bize emredilmiştir. Bu bağlamda imam ve ibadetleri tam olan bireylerin ahlakları da aynı oranda tamdır. Bir başka deyişle ahlaklı bir bireydir.

Her İbadet Eden Ahlaklı Mıdır?

Her ibadet eden birey eğer hakkıyla ibadetlerini yerine getirirse, evet ahlaklıdır diyebiliriz. İbadet eden insanın amacı sadece ahiret hayatını düzenlemek değil, hem ahiret hemde dünya hayatını düzene sokmaktır. Dünya hayatını düzene sokan birey ise ibadet ile ahlak arasında ilişki olduğunu kavramış, İslami bir hayat tarzı sürüyor demektir. Başkalarına zarar vermekten çekinir, etrafındaki bireylere saygılı davranır. Kendisine, çevresine ve gelecek nesillere faydalı olabilmek adına; doğaya sahip çıkarak fidan eker, doğayı temiz tutar.

İbadetlerin Bireyin Ahlaki Gelişimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı samimi olur.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı dürüst olur.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı doğru olur.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı yalan konuşmaz.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı iftira etmez.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı gıybet etmez.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı dedikodu yapmaz.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı emanete sahip çıkar.
  • Kendisine ve çevresindeki insanlara karşı ihanet etmez.

İman ve İbadet Arasındaki İlişkiyi Anlatınız?

İman sahibi olan bireyler ibadetlerini kulluk bilinci ile yerine getirirler. Bu kulluk bilinci Bulunan insanda toplumsal ve bireysel sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukları yerine getirmek isteyen bireylerin bir takım ahlaki değerlerim yaşaması gerekir. Bu ahlaki değerleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi samimiyet, dürüstlük, doğru sözlülük, adalet olarak nitelendirebiliriz. Bireyler bir dine mensup olurken dünyayı ve ahireti kazanmak için manevi bir çerçevede mücadele ederler. Burada iman etmek Allah’ı kalben ve aklen tek yaratıcı olarak kabul etmektir. Allah’ım bizlere emrettiği amelleri yerine getirmek farzdır ve birey imanının bir gereği olarak amelleri yerine getirmelidir.

içeriğimizi oylayın
Kategoriler Din
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın