İstikbal göklerdedir sözü ile; eşsiz bir komutan, ileri görüşlü bir lider olan Atatürk, bu sözüyle geleceğin gökbilimde eve havacılıkta hayat bulacağını vurgulamaya çalışmıştır. Verdiği bağımsızlık mücadelesinin ardından hızla devrimlerini gerçekleştirmeye başlamıştır. Eğitim, tarım, sanayi, hukuk ve havacılık gibi birçok kategoride kısıtlı imkanlarla mucizeler yaratmayı başarmış bir liderdir o. Ömrü karada savaşlar içerisinde geçen Atatürk, tüm bu savaşlar içerisinde havadan yapılan manevraların savaşın kazanılması için ne denli önem arz ettiğinin bilincinde olmuştur.
Vecihi Hürkuş’un Balkan Savaşları’nda ve I. Dünya Savaşı’ndaki başarılarından da haberdardır. Dünyayı dize getiren komutanın bu konudaki ilk adımı Türk Tayyare Cemiyeti’ni kurmak olmuştur. (16 Şubat 1925) Ardından yerli uçak yapımını başlatması ve Türk gençlerinin bu bölüme evrilmesi için çok çaba sarfetmiştir. İlk Türk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen’in başarıları ile her daim gurur duymuştur.
Atatürk bu sözü söylerken yalnızca havacılığı ve uçak yapımını kastetmemiştir elbette. Uzay biliminin de önemine vurgu yapmıştır. Çok okuyan ve dünya gündemini de takip eden biri olarak atom ve uzay ile ilgili yapılan çalışmalar bilgisi dahilindeydi. Bu sebepledir ki Türk gencinin de bu konulara eğilmesini ve çağın getirdiklerinden geri kalmaması için elinden gelen çabayı gösteriyordu. Çünkü yüzünü batıya dönmüş bir Türkiye için bunlar elzem konulardı. Bundan dolayı “İstikbal Göklerdedir!” sözünün anlamı salt havacılık olarak düşünülemez.

Umarım yazımızı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımızı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyoruz.