Kediler Neden Kusar? Kedilerde Kusma ve Nedenleri

Kediler neden kusar, zaman zaman başımıza gelen ve tüylü dostlarımız için üzüldüğümüz bu rahatsızlığın nedenini tüm detaylarıyla açıklayacağız. Kedinizi en iyi mamalarla beslersiniz ve zarar görmemesi için elinizden gelen her şeyi yaparsınız. Ancak kediniz bazen hiçbir neden yokken kusmaya başlar. Kedi kusması normal mi? Kedi neden kusar? Kedimi veterinere mi götürmeliyim? gibi sorular endişelenmenize sebep olur.

Tüm kediler ara sıra kusar. Ancak, kedilerin sık veya şiddetli kusması, ciddi bir problem olduğunu gösterebilmektedir. Bu yüzden, ne zaman endişe etmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir. Bu yazımızda, kedim kusuyor ne yapmalıyım diye merak ediyorsanız, tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

Kedilerin Kusması: Kediler Neden Mama Yedikten Sonra Kusar?

Öncelikle, kedinin mama kusması ile tüy kusması arasında bir ayrım yapmalıyız.  Kedilerde kusmanın nedenleri arasında ilk sırada tüy kusması gelir. Kediler, yalayarak kendilerini temizleme rutinleri nedeniyle her gün çok miktarda tüy yutarlar. Yuttukları bu tüyleri zaman zaman kusarak dışarı atarlar. Bu oldukça normal bir durumdur. Bunu  önlemek istiyorsanız, kedinize lif bakımından zengin bir mama ile beslenmelisiniz. Ayrıca, tüylerini düzenli olarak fırçalamalısınız. Böylece tüy yumakları artık sorun olmayacaktır.

Öte yandan, kedilerde kusma sindirilmemiş besinleri istifa etme şeklinde gerçekleşirse, bu yemekten hemen sonra veya bir süre geçtiğinde olursa dikkatli olmalısınız. Aslında iki durumda kusmanın nedeni farklı olur. Şöyle ki:

  • Yemekten kısa bir süre sonra, yaklaşık yarım saate kadar kusuyorsa, kedinizin hem akut hem de kronik gastriti olabileceğini gösterir.
  • Bağırsak tıkanıklığında veya sidirim sisteminin yavaş olduğunda kediler, mamasını yedikten sonra birkaç saat içinde kusar.

Bağırsak tıkanıklığı Kedilerde Kusma Nedeni Olabilir

Bu problem, kedinin sindiremeyeceği yiyecekleri yedikten birkaç saat sonra kusmasına neden olur. Bazı durumlarda, kediler sadece mide suyunu kusarlar. Bunun nedeni midenin normal hızda çalışamamasıdır. Bu yüzden, yemek yedikten sonra öğürmeye neden olur.

Gastrit Kedilerde Kusma Nedeni Olabilir

Gastrit, kedilerde oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Kusma her zaman yiyeceğin yendiği anla bağlantılı olmasa bile, kedinin yedikten sonra kusmasını açıklayabilen kronik bir durumdur. Gerçekten de, gastrit sorunlarında kedinin halihazırda sindirmiş olduğu yiyecekleri kustuğunu görebilirsiniz. Kedilerde gastritin birçok nedeni vardır, bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için veterinerinize gitmeniz doğru olur.

kediler neden kusar 1
Kusan kendinizi veterinere götürmekte gecikmemelisiniz.

Hazımsızlık Kedilerde Kusma Nedeni Olabilir

Bazı durumlarda kedi, yediği mamayı çok fazla veya çok hızlı yediği için kusarBunun sonucunda, midenin aşırı yüklenmesi, hazımsızlığa sebep olur. Bu da kedinin kendiliğinden fazla gıdalardan kurtulmasına neden olur. Yiyecekler genellikle henüz sindirilmeden atılmaktadır.

[geo-post id=”2731″ label=”Önerilen Yazı”]

Bu gibi durumlarda çözüm, kedinize verdiğimiz mama ölçüsüne daha fazla dikkat etmenizdir. Aynı ölçüde vererek, öğün sayısını arttırabilirsiniz. Alternatif olarak, kediyi daha yavaş yemeye zorlayan etkileşimli mama kapları satın alabiliriz.

Kedilerin Kusması: Hangi durumlarda Endişelenmenize Gerek Yoktur?

Kedi doğası gereği sık sık kusar. Bunun nedeni, kendini yalarken, bağırsak tıkanmalarını önlemek için doğal olarak çıkarılması gereken çok fazla tüy yutmasıdır. Sonuç olarak, kedilerin sindirim sistemi bir savunma mekanizmasına sahiptir. Bu tam olarak tüy birikimlerinin kusma yoluyla dışarı atılmasıdır.

Birçok kedi sahibi, kedisinin bir köşeye girdiğini ve çok ciddi görünen bir öğürmeden sonra, yere tüylü bir yumuk bıraktığını görmüştür. Kedinizin bu nedenle kusması gayet normaldir, endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Sporadikse endişelenmemesi gereken diğer bir durumdur. Kediniz mama yedikten hemen sonra mama kusuyorsa, kediniz çok fazla yemiş demektir. Sonuç olarak yediği fazla mamaları doğrudan dışarı atar ve endişe etmenize gerek yoktur. Ancak bunu sık sık yapıyorsa ya da beraberinde farklı belirtilere sahipse mutlaka veterinere gitmenizi tavsiye ederiz.

Kedinizin Kusmuğu Nasıl Görünüyor?

Kediler farklı sebeplerden dolayı kusabilirler. Son birkaç gün içinde kediniz sık sık kusuyorsa, kedinizdeki belirtileri kontrol edin. Ayrıca, kedinizin kusmuğu nasıl göründüğüne dikkat edin.

Farklı hastalıklar kedinizin kusmuğunun daha belirgin bir görünüme sahip olmasına neden olur. Bu nedenle kedinizin kusmuğunun neye benzediğini bilmeniz çok önemlidir. İşte bazı kusmuk rengi / kıvamı örnekleri ve her biri için olası nedenler.

Safra / Sarı

Kedilerin karınları aç olduğunda safra kusarlar. Bu, kedinizi yalnızca sabah besliyorsanız ve 24 saat aç kaldıysa olur. Kediler neden kusar, başka bir nedeni de anoreksik olmaları olabilir. Yiyecekler safra kesesini kasılması için uyarır, ancak safra kesesi kasılmadığında safra ince bağırsaklara ve mideye geri dönebilir.

Kan

Ülserasyonlarda kan görülebilmektedir. Kediniz arka arkaya kustuğu zaman midesindeki asit oranı artar. Bu da, mide zarında ve yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Bazı hastalıklarda ve toksinlerde pıhtılaşma anormalliği varsa (örneğin fare zehirlenmesi gibi) kedinizin kusmuğunda kan olabilir.

Beyaz Köpük

Kedi kusmuğundaki beyaz köpük, çoğu zaman mide ve / veya ince bağırsakların astarının birçok olası nedenden dolayı iltihaplanması nedeniyle görülür.

kedim kusuyor
Kedim kusuyor, ne yapmalıyım?

Su / Berrak Sıvı

Kediniz berrak bir sıvı kusuyorsa bu mide sıvısı olabilmektedir. Ya da kediniz çok fazla su içmiştir. Şeker hastalığı ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklar kedilerin çok fazla su içmesine neden olur.

Solucanlar

Kedi kusmuğunda görülen en yaygın solucan türü yuvarlak kurtlardır. Kediniz bir solucanı kusarsa, uygun şekilde tedavi edebilmesi için onu veterinere götürmeniz önemlidir.

Mama

Çok fazla veya çok hızlı yiyen kedilerin yediklerini kustuğu sıklıkla görülmektedir. Ayrıca, mama yedikten kısa bir süre sonra, mamanın ince bağırsaklara girmesini engelleyen yabancı bir cisim varsa veya mamaya alerjisi varsa, kusabilirler.

Tüy yumağı

Kediler bazen tüy yumağı kusar. Özellikle de kendisini aşırı yalayan veya uzun tüylü kediler için normal bir durumdur.

Kahverengi Sıvı

Kedi kusmuğu rengi kahverengi ise, bağırsak yolunun aşağısındaki sindirilmiş kanın göstergesidir. Bağırsaklarda ülser, yabancı cisimler ve hatta tüy yumağı olabilmektedir.

Yeşil Kusmak

Kedinin yeşil kusması, bu genellikle mamanın veya bir maddenin ince bağırsaklardan geldiğini gösterir. Kusmuğun safra ile karışımı rengi yeşile döner ve kedim yeşil kusuyor diye endişelendiğimiz durum meydana gelir.

Kedilerin Kusması İle Birlikte Diğer Belirtilerin Görülmesi

Çoğu zaman kediler kustuğunda başka semptomlar da gösterirler. Kedinizin tüm semptomlarını veterinerinize açıklamak, doğru teşhis ve tedaviyi belirlemede önemli olacaktır.

Kediniz kusuyor ve mama yemiyorsa

Kedilerin mide bulantısı varsa mama yemek istememesi çok yaygındır. Bunun nedeni yabancı bir cisim, diyabet, iltihaplı bağırsak hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi rahatsızlıklardan biri olabilir.

Kediniz kusuyor ve kabız ise

Kediniz birkaç gün içinde dışkılamadıysa muhtemelen kabızdır. Bu, kedinizin kusmasına neden olabilir.

Kediniz kusuyor ve ishal ise

Bu semptom kombinasyonu bize sadece midede değil, aynı zamanda ince ve / veya kalın bağırsakta da iltihaplanma olduğunu söyler. Kedilerde ishal, çoğu zaman yediği şeylerden kaynaklansa da, ciddiye almanız gerekebilir.

Kediniz kusuyor ve hapşırıyor

Kedinizin akut kusması ve hapşırması var mı?  Kediniz bir virüse (koronavirüs gibi) yakalanmış olabilir. Kedilerde de üst solunum yolu enfeksiyonu görülür. Bunun nedeni çoğu zaman, henüz yavruyken herpesvirüs gibi belirli virüsleri kapmasıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu sürece kendini belli etmez. Ancak bağışıklığı düştüğü zaman ortaya çıkabilir.

Yavru Kedi Neden Kusar?

Kedi sahiplerini çok endişlendiren yavru kedi kusması genellikle yanlış mama seçiminin sonucudur. Yavru kedi kusmasına ne iyi gelir sorusuna ise, onlara uygun üretilen kuru ve sulu mamalar diyebiliriz.

Kediniz sık sık kusuyor ve çok su içiyorsa

Kediler çok miktarda su içtikten sonra kusabilirler. Ayrıca böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve kanser gibi hastalıklar kedilerin çok fazla su içmesine ve kusmasına neden olabilir. Kedi kusmuğu nedenleri arasında, çok fazla su içmesi de vardır ancak kusma ve su içme bir döngü haline geldiyse mutlaka veterinere götürülmelidir.

Kediniz kusuyor ve yere kaka yapıyorsa

Kedilerin, bağırsak iltihabı ve ishal gibi hastalıklara yakalandıkları için yere kustuğu görülebilmektedir.

kusan kediyi veterinere goturmek

Kedilerin Kusması:  Ne Zaman Veterineri Aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda hemen veterinerinizi aramalısınız:

  • Kediniz arka arkaya iki ila üç defadan fazla kusuyorsa,
  • Kedinizin mama yememe ve ishal gibi başka semptomları varsa,
  • Kediniz 12 saat boyunca mama yemediyse, su içmediyse ve arka arkaya birkaç kez kustuysa,
  • Kedinize zaten diyabet, böbrek hastalığı veya hipertiroidizm gibibir hastalık teşhisi konduysa. Bu acil bir durumdur ve kedinizi hemen veterinere götürmelisiniz. Çünkü, bu durum, kedinizin hastalığının ilerlediği anlamına gelebilmektedir. Kedilerin vücudu çok çabuk susuz kalabildikleri için erken tıbbi müdahale çok önemlidir.
  • Kediniz bir solucan kustuysa: Diğer hayvanlarınızın enfekte olmasını engellemek için çevreyi temiz tutmalısınız. Bu süreçte günde birkaç kez tuvaletini temizlemeniz de çok önemlidir.

Kedilerin Kusması ve Veteriner Tedavisi

Kedinizi kusma nedeniyle veterinere götürürken yanınızda kedinizin kusmuğunun bir örneğini götürmek iyi bir fikirdir. Veterineriniz numuneyi inceler. Bu, kedinizin mide rahatsızlığının nedenini belirlemeye yardımcı olur.

Akut kusma ile kronik kusmayı ayırt etmek önemlidir. Kedinin haftada bir defadan fazla veya üç aydan uzun süredir ara ara kusması kronik kusma olarak tanımlanır. Bu, aniden kusmaya başlayan (akut) bir kediden çok farklıdır.

Kedilerde Akut Kusmanın Teşhisi İçin Yapılan Testler

Veterinerler, kediler neden kusar tam olarak öğrenebilmek için bazı testlere ihtiyaç duyar. Bu testler:

  • Böbrek hastalığı ve diyabet gibi hastalıkları taramak için bir kimya ve CBC (genel kan testleri).
  • Parazit olup olmadığını anlamak için dışkı muayenesi.
  • Tıkanmaya neden olan tümörleri veya yabancı cisimleri görmek için abdominal radyografiler.

Bu testler normalse ve kediniz şiddetli bir şekilde kusuyorsa, veterineriniz muhtemelen bulantı önleyici ilaçlarla destekleyici bir tedavi önerecektir.

Veterineriniz size ilaç önerisinde bulunabilmektedir. Bu tarz ilaçlar tüy yumaklarının geçişini kolaylaştırır. Ayrıca kedinizin yüksek lifli mamalarla beslenmesi uygun olur.

Kedilerde Kronik Kusmanı Teşhisi İçin Yapılan Testler

Kediniz kronik kusma öyküsü varsa, veteriner hekiminiz kedinize daha farklı testler yapacaktır. Bunlar:

  • Gastrointestinal panel: Bu, pankreatiti dışlamak için pankreas enzimlerini test edecektir. Ayrıca ince bağırsaklarda emilim bozukluğu olup olmadığını belirlemek için kobalamin ve folata da bakacaktır.
  • Abdominal ultrason: Bu görüntüleme yöntemi, X-ışınlarının yapamadığı daha küçük yabancı cisimleri tanımlamada çok hassastır. Bu ultrason, pankreasa bakar ve gastrointestinal sistemin duvarını ölçmeye yardımcı olur.
  • Göğüs röntgeni: Bu yöntem, kedinizin kusması veya öğürmesi çok belirgin değilse kullanılmaktadır. Kediler neden kusar öğrenmek için teşhis amaçlı kullanılmaktadır.

Kedi Kusmasına Ne İyi Gelir?

Bazı durumlarda, istemeden de olsa biz insanlar evcil hayvanlarımız için sorunlara neden olabiliyoruz. Onları ailenin bir parçası görsek de vücutlarının özellikle de beslenme söz konusu olduğunda bizim vücut sistemimizle birbirine benzemediğini unutabiliyoruz.

[geo-post id=”3141″ label=”Önerilen Yazı”]

Gıda zehirlenmelerini önlemek için kedinize baharatlar, kahve, kuru üzüm, çikolata, sarımsak ve soğan vermeyin. Kızarmış yiyecekler ve çok yağlı yiyecekler de sindirimi zor olduğundan kaçınılmalıdır. Kısacası, sadece kedinize uygun mamaları vermeniz iyi bir fikirdir.

Evinde bitkiler varsa onları kedinin ulaşamayacağı bir yere koymak daha iyi olur. Kedilerin çevikliği göz önüne alındığında, onlara ulaşması hiç de zor olmaz. Alternatif olarak, hangi bitki ve çiçeklerin zehirli maddeler içerebileceğini öğrenin ve bunları satın almaktan kaçının.

Aynı şey deterjanlar, temizlik ürünleri, böcek öldürücüler için de geçerlidir. Bunları kedinizin erişeceği yerlerde bırakmayın. Her zaman kedinizin erişemeyeceği dolaplara koyun.

Tüm bunlara ek olarak, veteriner hekim tarafından her zaman sağlıklı ve mutlu olan bir kediye sahip olmanızı sağlayacak periyodik kontroller de önemlidir.

Kedilerin Kusması İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kedim neden kusuyor?

Kedilerde kusmaya neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar mama değişiklikleri, süt tüketimi, hızlı yemek yeme, bağırsak parazitleri, zehirlenmedir.

Kedim neden su içtikten sonra kusuyor?

Kediniz çok hızlı mama yiyorsa, birkaç dakika geçtikten sonra tam olarak sindirilmeyen yiyecekleri kusar. Nedeni, yutulan mamanın mideye geçmek yerine yemek borusunda kalmasıdır.

Kedimin kusması konusunda ne zaman endişelenmeliyim?

Kediniz 1-2 günden fazla süredir kusuyor mu? Buna ishal, kilo kaybı, dehidrasyon, uyuşukluk ve halsizlik eşlik ediyor mu? En kısa zamanda veterineri ziyaret etmelisiniz.

Kedime kusmaması için ne verebilirim?

Kedinizin kusmasının altında yatan ciddi bir neden yoksa, kusma seyrini tamamlayana kadar mama ve su için ısrar etmenize gerek yoktur. Kediniz kendini iyi hissedince ona küçük miktarlarda mama verebilirsiniz. Ayrıca, kolayca sindirilebilen içeriklere sahip bir kedi mamasına geçmeyi düşünebilirsiniz.

Kedime kusmaması için evde hazırlayabileceğim bir şey var mı?

Ne yazık ki, kedilerin kusmasını kesecek reçetesiz satılan bir tarif yoktur. Kediniz kusmaya başlarsa, birkaç saat ağız yoluyla (su veya mama) hiçbir şey vermeyin.

Kedi kustuktan sonra ne yapılmalı?

Birkaç saat bekledikten sonra, kedinize normalde verdiğiniz mama miktarının yaklaşık% 25’ini vermeye çalışın. Ardından, sonraki 24 saat içinde miktarı kademeli olarak artırın. Kediniz tekrar kusmaya başlarsa, veterinerden yardım almanız gerekecektir.

Kedim neden kusmuğunu yiyor?

Mamadan kaynaklanan kusma, yemekten 2 saat sonra görülmektedir. Bu, başlangıçta içeri giren ve uzun süredir midede bulunmayan yemeğe çok benzer. Çok fazla çaba sarf etmeden hemen çıkar. Birçok kedi, bu şekilde kustuğunda kusmuğunu tekrar yiyebiliyor. Bu, kediler için normal bir davranıştır. Davranış bilimciler, kedilerin onu normal yiyecek gibi göründüğü için yediğini düşünmektedir.

Son Olarak

Bu makale tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kedinizin herhangi bir rahatsızlığı olması durumunda veterinere götürmenizi tavsiye ederiz. Özellikle kedim sürekli kusuyor gibi bir sorundan mustarip iseniz, mutlaka en kısa zamanda veterinere gitmelisiniz.

[geo_alert style=”1″ color=”success” ]Minik, tüylü ve sevimli dostlarımızın kusma problemleri için yapılması gerekenler şimdilik bu kadar. Yazımızı beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşmanızı ve daha fazla hayvansevere ulaşmasına yardımcı olmanızı rica ediyoruz.[/geo_alert]

5/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın