Kedilerin Cilt Sağlığı İçin Nelere Dikkat etmeliyiz?

Bir kedinin derisi, vücudundaki çeşitli hayati işlevleri yerine getirir. Onu, dış etkenlerden korur, sıvı kayıplarını sınırlar, vücut ısısını düzenler, virüslerden korumaya yardımcı olur. Ayrıca, diğer kedilerle iletişim kurmalarını sağlar. Bu nedenle, kedilerde cilt sağlığı oldukça önemlidir. Bu yazımızda, kedilerin cilt sağlığı ve parlak tüyler için dikkat etmeniz gereken konuları detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Kedilerin Cilt Sağlığı ve Onu Etkileyen Faktörler

Kedinizin sağlığının temel bir göstergesi, derisinin ve tüylerinin durumudur. Sağlıklı cilt esnektir. Ayrıca ciltte renk değişikliği, kızarıklık veya diğer anormallikler olmaz. Sağlıklı, parlak tüyler, temiz ve kepeksizdir. İşte kedinizin cildini ve tüylerini etkileyen faktörler!

Kedilerin Cilt Sağlığı ve Beslenme

Kedi tüylerinin % 95’i proteinden oluşur. Kedinizin tüylerinin uzaması ve cildinin yenilenmesi günlük % 30 protein alımı ile gerçekleşir. Bu nedenle, kedinizin beslenmesinde protein eksikliği, deri ve tüy durumunda belirgin olarak farklılıklara neden olur. Bunlar;

  • pul pul deri dökülmesi,
  • tüy renginin kaybı,
  • tüylerin zayıflaması şeklinde görülebilir.

Kedinizi tam ve dengeli bir mama ile beslemek, onu bu eksikliklerden korumanın en kolay yoludur. Kedinizin hassas cildi ve tüyleri için, özel olarak formüle edilmiş mamalar kullanabilirsiniz. Ancak, satın alacağınız mamaların katkı maddesi içermemesine her zaman dikkat etmenizi öneririz.

Protein ve Yağ Asitleri 

Protein hem hayvansal hem de bitki bazlı besinlerde bulunmaktadır. Kediniz, kaslarının güçlü ve tüylerinin yumuşak olması için beslenmesinde hayvansal proteine ​​ihtiyaç duyar. Taurin gibi önemli amino asitler sadece hayvansal proteinlerde bulunmaktadır.

Keratin, sürekli hücre yenilenmesi ve sağlıklı bir cilt için önemli bir proteindir. Kedinizde protein eksikliği, daha ince veya daha kırılgan bir tüy yapısına neden olur. Ayrıca, tüylerinin koruyucu işlevini azaltabilir.

Diğer bir yağ türü olan Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri, vitamin yönünden zengin balık yağlarında bulunur. Kedilerin cilt sağlığı için bu iki yağ asidinin dengeli olması son derece önemlidir. Kediler bazı temel yağ asitlerini sentezleyemezler, bu yüzden onları ek gıda olarak almaları gerekebilir. Bu temel besin maddelerinin eksikliği mat tüylere, kepek oluşumuna ve kuru bir cilde neden olabilir.

Vitaminler

Vitaminler, kedilerin cildinin sağlıklı ve tüylerinin yumuşak olması için gereklidir. Bunları sağlamanın en iyi yolu, kedinizin yemeyi seveceği eksiksiz ve dengeli bir mamadır.

Kedi sağlığı bilgileri

Kedi mamasının belirli vitaminleri içermesi kedilerin cilt sağlığı için çok önemlidir. Kedinizin alması gereken başlıca vitaminler:

  • A vitamini hücre büyümesini düzenlemeye yardımcı olur.
  • B vitamini kompleksi yağların, proteinlerin ve karbonhidratların metabolize edilmesine katkıda bulunur.
  • E Vitamini, önemli bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Biotin veya H vitamini, cilt bütünlüğü için önemlidir.

Bu vitaminlerin eksikliği;

  • tüylerin dökülmesine,
  • zayıflamasına,
  • kepeklenmeye,
  • ana bileşeni olan keratin üretiminde sorunlara yol açabilir.

Mineraller

Kedinizin derisinin ve tüylerinin sağlıklı olması için iki farklı minerale ihtiyacı vardır. Birincisi, tüm hücreler için gerekli olan çinkodur. İkincisi, tüylerin üretimine ve pigmentasyonuna katkıda bulunan bakırdır. Kedilerde çinko veya bakır eksikliği, zayıf pigmentasyona ve tüylerinin çok yavaş uzamasına neden olur.

Kedinizin cilt sağlığını etkileyen genetik faktörler olsa da, gerekli tüm besinleri içeren uygun bir mama seçmek, kedinizin cildinin ve tüylerin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Kedi Cilt Sağlığı ve Çevresel Faktörler

Kediniz düzenli olarak dışarı çıkıyorsa, derisinde kıymıklar veya otsu bitki tohumları gibi tahriş edici maddelerle eve gelebilir. Kaşıntıları önlemek için kediniz eve geldiğinde bunları temizlemeyi unutmayın.

Ayrıca kedinizin ara sıra başka hayvanlar tarafından ısırılma ihtimali de olduğunu bilmelisiniz. Yara enfeksiyon kaparsa bu ısırıklar apseye dönüşür. Sonrasında da şişmeye, ciltte iltihaplanmaya ve ateşe neden olabilir. Öncelikle veteriner, tedavi olarak, yarayı derinlemesine temizleyecektir.

Özellikle sık sık dışarı çıkan kedileri yıkamak şüphesiz iyi bir çözüm gibi görün. Ancak kedilerin insanlardan daha asidik bir cilde sahip olduğunu bilmelisiniz. Bebek şampuanı da dahil kendiniz için kullandığınız şampuanlar kedinizin cildini tahriş eder. Bu yüzden, onu yıkarken doğal bileşenlere sahip kedi şampuanı kullanmaya dikkat edin.

Kedinizin bir cilt hastalığı olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin.

Kedilerin Cilt Sağlığında Pireler ve Parazitler

Pireler ve parazitler kedilerin derisine zarar verir. Aylık, veteriner hekim tarafından reçete edilen pire önleyici kullanmak , kedinizin cildini pirelerden korumanın en etkili yoludur. Özellikle yavru kedilerde bağırsak kurtları vücuttaki besin maddelerini çalar. Bu da kedinin cildini sağlıksız hale getirir. Veterinerinizin önereceği tedavi doğrultusunda, kediniz ihtiyacı olan besinleri tekrar kazanır ve sağlıklı cildine kavuşur.

Kedilerin Cilt Sağlığı İçin Düzenli Yapmanız Gerekenler

1. Kedinizi Sağlıklı Mamalarla Besleyin

Sağlıklı bir cilt, kedinizin vücudunun sağlıklı olduğunun bir yansımasıdır. Bu nedenle, kedinizin sağlık bir cilde sahip olması için doğru beslenme şarttır. Doğru bir kedi maması, dengeli olarak protein, vitaminler, mineraller ve yağlar içermelidir. Ayrıca, kedinizin maması, yaşına ve sağlık durumuna da uygun olmalıdır

2. Kedinizi Fırçalayın

Kedileri düzenli olarak fırçalamak kan dolaşımını uyarır, ölü tüyleri atar. Ayrıca, faydalı yağları cilde ve tüylere dağıtır. Kedinizin tüyleri uzun ise her gün fırçalamanızı öneririz. Kısa tüylü bir kediniz varsa haftada bir veya iki kez fırçalamanız yeterli olacaktır.

Kedinizi fırçalamadan önce, cildinde çarpma, kızarıklık gibi olağandışı herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin. Olağandışı bir şey görürseniz veterinerinize başvurun. Kedinizin başından başlayıp aşağı doğru ilerleyerek tüylerin uzama yönüne doğru hafifçe fırçalayın.

3. Kedinizi Yıkayın

Kedilerin nadiren banyoya ihtiyacı vardır. Eğer kediniz kendi bakımı yapamıyorsa, ona banyo yaptırmak cildini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kediler genellikle banyodan sonra kendilerini temizledikleri için şampuanı iyice durulayın. Böylece kedinizin şampuan kalıntılarını yutmasını önlersiniz. Kedinize sık sık banyo yaptırmak, cildinin doğal yağlarını kaybetmesine neden olur.

4. Düzenli Olarak Veterinerinizi Ziyaret Edin

Düzenli veteriner ziyaretleri , bir kedinin cildini iyileştirmenin anahtarıdır. Çünkü, veteriner kedinizin cildini yakından inceler. Bu da cilt problemlerini erken belirlemesine ve gerekirse cildi iyileştirmek için tedavi etmesine olanak tanır.

Kedi cilt sağlığı

Kedilerin Cilt Sağlığı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kedimin sağlığında bir problem olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

Kedilerde hastalığın ilk belirtilerinden biri, kişisel hijyenlerine daha az özen göstermeleri, daha seyrek ve daha az temizlik yapmalarıdır. Bu yüzden kedinizin doğası gereği, her zaman temiz ve düzenli olan tüyleri keçeleşir. Ayrıca, tüylerinin mat ve dokunulduğunda pürüzlü olma olası sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir.

Kedinizin cildinde kabuklanma, kızarıklık veya tahriş görünümü, alışılmadık kokular bir problem olduğunu gösterir. Doğru bir teşhis için veteriner hekime kedinizi götürmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Kedi tüylerinin parlak olması için ne yapılmalı?

Kedinizi düzenli olarak taramak kan dolaşımını hızlandırır. Ayrıca, tüylerinin keçeleşmesini engeller. Parlak tüyler için doğru mama seçimi yapmanız da çok önemlidir.

Kedimi ne sıklıkla yıkamalıyım?

Sağlıklı yetişkin kedilerin çoğu kendi kendilerini temizlerler ve nadiren banyoya ihtiyaç duyarlar. Kedinizin ne sıklıkta yıkanması gerektiği, yaşına, yaşam tarzına ve altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına bağlı olacaktır. Örneğin, kendini yalamakta güçlük çeken bir kedi gevşek tüyleri ve hoş olmayan kokuları gidermek için ara sıra banyoya ihtiyaç duyar.

Kedimin tüyleri çok fazla dökülüyor, ne yapmalıyım?

Kedinizin tüyleri mevsim dönüşleri dışında da normalden fazla dökülüyorsa, bu bir sağlık sorununun ilk işaretlerinden biri olabilir. Tüy dökülmesi için, ilk olarak kedinizin beslenme şeklini gözden geçirmeniz gerekir.

Kedimi ne kadar sıklıkla fırçalamalısınız?

Uzun tüylü bir kediniz varsa her gün fırçalamanızı öneriyoruz. Ancak kısa tüylü bir kediniz varsa haftata 1-2 gün fırçalamanız yeterli olacaktır. Kedi tüylerinin dökülmesinin en yoğun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında daha sık fırçalamayı tercih edin.


Minik, tüylü ve sevimli dostlarımızın cilt sağlığı bakımı için yapılması gerekenler şimdilik bu kadar. Yazılarımızı sık sık güncelliyoruz. En son ve güncel kedi sağlığı bilgileri için, bizi ziyaret edin. Yazımızı beğendiyseniz, lütfen sosyal medyada paylaşın. Bizim için en büyük teşekkür, sizin beğeniniz olacak.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın