Mekanik Klavye Nedir? 3 Mekanik Klavye Önerisi
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar

Mekanik Klavye Nedir? 3 Mekanik Klavye Önerisi

Mekanik klavye, bilinen standart klavyelerden farklı yanı, her tuşun birbirinden bağımsız ayrı bir mekanik anahtara sahip olduğu klavye çeşididir.

Mekanik klavyelerde her tuşa ait ayrı anahtar bulunur. Genellikle oyuncuların mekanik hisli klavye tercih etmesinin sebebi düşük tepki süresi, tuşların tok sesi ve klavyenin daha uzun ömürlü olmasıdır.

1980’lerde gelişimini tamamlayan mekanik klavyeler, 1990 yılında yerini silikon tabanlı basit klavyelere bıraktı. 2000’li yıllara gelindiğinde bu klavyelerin avantajı tekrar farkına varıldı ve popülerliği arttı.

Popülerliği tavan yaptığı günümüz yıllarında; renkli tasarımları, ışıklandırmaları ve dayanıklılığı ile oyuncuların gözdesi haline geldi.

İçindekiler

Mekanik Klavye Özellikleri Nelerdir?

  • Mekanik klavyeler, diğerlerine göre daha uzun ömürlüdür.
  • Kullanım esnasında tok hissiyatı verir.
  • Kullanılan malzeme kalitelidir.
  • Çok daha fazla işlevsel tuş bulunur.
  • Klavye dizaynı ve LED ışıklandırma kalitelidir.
  • Her tuşu çıkarıp kolayca takılabildiği için temizlenmesi kolaydır.
  • Tepkime süresi gibi mekanik klavye özellikleri bulunur.

Mekanik Klavye Çeşitleri Nelerdir?

Tarihi 1900’lerin başına dayanan mekanik klavyelerin birçok çeşidi bulunur. Piyasada en eski ve kaliteli mekanik klavye anahtar çeşidi üreten Cherry firmasıdır. MX adını verdiği switchlerin patentini 1983 yılında almıştır.

mekanik klavye tavsiye
mekanik klavye tavsiye

Cherry ürettiği mekanik klavye farkı özeliklerini renklere göre ayırmış ve düzenlemiştir. Bunun dışında Razer ve Logitech gibi büyük firmalar da piyasada yer alıyor.

  1. Cherry MX Kırmızı
  2. Cherry MX Siyah
  3. Cherry MX Mavi
  4. Cherry MX Yeşil
  5. Cherry MX Kahverengi
  6. Cherry MX Beyaz
  7. Razer Yeşil
  8. Razer Turuncu
  9. Logitech

1) Cherry MX Kırmızı

45 cN aktifleştirme noktasına sahiptir. Klik sesi ve atlama noktası bulunmaz. Hissiyatı ise yumuşaktır. FPS oyunları için son derece uygundur. Ofis ortamı için uygundur.

2) Cherry MX Siyah

60 cN aktifleştirme süresine sahiptir. Hissiyatı ağır, Klik sesi son derece az ve atlama noktası bulunmaz. FPS oyunları için üretilmiştir. Kırmızı gibi olmasa da çıkardığı ses az olduğu için ofisde kullanılabilir.

3) Cherry MX Mavi

50 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı ağır, klik sesi yüksek ve atlama noktası bulunur. FPS oyunlarında tercih edilmez, genelde MMO tarzı oyunlar için uygudur. Sesi yüksek olduğu için ev ve ofis ortamına uygun değildir.

4) Cherry MX Yeşil

80 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı ağır, klik sesi yüksek ve atlama noktası bulunur. Mekanik oyuncu klavyesi için FPS türü yerine MMO tarzı oyunlar için uygundur. Çıkardığı ses yüzünden ev ve ofislerde kullanılması tercih edilmez.

5) Cherry MX Kahverengi

45 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı orta, klik sesi bulunmaz ve atlama noktası vardır. FPS tarzı oyunlar için pek tercih edilmez. İlk tuşa basıldıktan sonra ikinci kez basmak için switch hareketini tamamlaması gerekir. Ofis ve ev ortamına uygundur.

6) Cherry MX Beyaz

65 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı orta, klik sesi bulunmaz ve Atlama noktası vardır. FPS tarzı oyunlar için önerilmez. Klik sesi bulunmadığı için rahatlıkla ev ve ofis ortamında kullanılabilir.

7) Razer Yeşil

50 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı ağır, klik sesi yüksektir. Cherry MX Mavi ile hemen hemen aynı özelliklere sahip. Mavi gibi MMO ya da MOBA tarzı oyunlar için uygundur. Klik sesi son derece yüksek olduğu için ev ve ofis ortamında kullanımı uygun olmayabilir.

FPS tarzı oyunlar için uygun değildir. Cherry MX marka serisine göre daha uzun ömürlü tasarlanmıştır.

8) Razer Turuncu

45 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı orta, klik sesi ise bulunmaz. FPS oyunları için uygundur. Ses çıkarmadığı için ofis tarzı ortamlarda uygundur. Ayrıca Cherry markasına göre daha uzun ömürlüdür.

9) Logitech

45 cN aktifleştirme süresi bulunur. Hissiyatı orta, klik sesi ise çok azdır. Logitech ürünü diğer markalara nazaran daha dayanıklıdır.

Mekanik Klavye Ne İşe Yarar?

mekanik klavye ne ise yarar

Mekanik klavye aslında oyuncular için tasarlanmış olsa da ofis kullanıcıları içinde gayet uygundur. Oyuncular için tepkime süresinin daha kısa olması ve ani hareketler yaptığında direkt karşılık vermesi için tasarlanmıştır.

Ofis çalışanları için ise, bazı türleri oldukça sessiz çalışır, tuşlara bastığında neredeyse hiç ses gitmez ve rahatsızlık vermez. Oldukça dayanıklıdır.

Hangi Mekanik Klavye Alınmalı? Mekanik Klavye Önerileri

1. Corsair K68:

Kaydırmaz bant, kaliteli ve mekanik tuşları ile son derece kullanışlı bir dizaynı bulunur. Fiyatı performansına göre kabul edilebilir.
Az ve tok klik sesi ile kulakları rahatsız etmez. Dinamik RGB aydınlatması, toza ve suya dayanıklılığı ile yüksek oyun performansı sunar. Fiyatı ise 800 ile 900 Türk Lirası arasında değişiklik gösterir.

2. Razer Blackwidow Elite:

Hassas kontrol imkanı sunar ve Razer mekanik tuş anahtarına sahiptir. Çoklu fonksiyonlu dijital tuş ve multimedya tuşları bulunur. Klavye de ergonomik bilek desteği ve askeri sınıf sağlam metal dış tasarımı bulunur.

80 milyon tuş basım ömrü ile son derece dayanıklıdır. Razer Hypershift teknolojisi ile gelişmiş makro imkanı sunar. Fiyatı ise 800 ile 100 Türk Lirası arasında değişiklik gösterebilir.

3. Corsair K55:

RGB ışıklandırma modu, 6 özel makro tuşu ve çok tuşlu ant ghosting özelliği bulunur. Dinamik aydınlatma ve üç bölgeli arka aydınlatma ile etkileyici ışıklandırma efektleri mevcut.
Tam boy kauçuk bilek desteği ve özel ses multimedya kontrollü bulunur. Fiyatı ise 400 ile 500 lira arasında değişiklik gösterir.

[kirmizi]Not:[/kirmizi] Bu ürünler yurt dışından geldiği için dolar kuruna göre fiyat listesinde artma ya da azalma görülebilir.

Yarı Mekanik Klavye Nedir?

Mekanik hissiyatı veren fakat gerçekte mekanik olmayan plastik tuş başlıklı ve kauçuk membran klavyedir. Membran tuşlar ile aynı ömre sahiptir.

Mekanik Klavye Switch Nedir?

Mekanik klavye switch, normal klavyelere göre her tuşa ait bir mekanik anahtar bulunur. Bu sebeple mekanik klavye ismini alışmıştır. Bu klavyeler switchler ve metal yaylar ile bir araya gelmiştir.

Normal klavyeler plastik ve kauçuktan oluştuğu için tuş hissiyatı mekaniklere göre oldukça düşüktür. Aslında bakılacak olursa her klavye bir mekaniğe sahiptir, fakat mekanik klavyelerin tüm tuşlarında ayrı ayrı switch bulunur.

Genelde profesyonel oyuncular tercih etse de günlük kullanımda da oldukça yaygınlaşan üründür. Oyuncular; tepkime süresi, dayanıklılığı ve şık tasarımı nedeni ile kullanırlar.

Çıkardığı ses hissiyatı ile yazı yazmak, oyun oynarken tepkime süresi kısalığı, kullanılan malzeme kalitesi ile dayanıklılığı, şık dizaynı ve ışıklandırması nedeniyle diğer klavyelere göre daha pahalıdır.

Umarım yazımızı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımızı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyoruz.