Bolluğun sembolü, zengin lif, potasyum ve kalsiyum kaynağı olan hurma, iftar sofralarının kutsal meyvesidir. Lezzetli olmasının yanı sıra, özellikle oruç tutmak söz konusu olduğunda bedenimiz için gerçekten çok faydalı bir etkiye sahiptir. Bu kadar küçük bir meyvenin bu kadar besleyici olması onu mucize bir meyve yapar. Peki hurmanın faydaları nelerdir, kaç kaloridir, besin değerleri nedir, neden sahurda hurma yemeliyiz, neden orucu hurmayla açmalıyız? Gelin tüm soruların cevaplarına detaylıca bakalım.
İftarda Hurma
Her şeyden önce orucu hurma ile açmak bir Ramazan geleneğidir. Bu meyvenin özellikle Ramazan ayında Hz. Muhammed ‘in en çok yediği yiyeceklerden biri olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu meyve tüm müslümanlar için çok özel bir yere sahiptir. Orucu hurma ile açmamızın diğer bir nedeni de, şeker ve besin değerleri açısından zengin olmasıdır. Uzun bir günün ardından vücudunuzun glikoz seviyesinin yükselmesine yardımcı olur. Böylece, kan şekerleri karaciğere daha hızlı gider ve burada vücudun kullanımı için hızla enerjiye dönüştürülür.
Sahurda Hurma
Hurma, çözünebilen lifleri ve pektin açısından zengin bir meyvedir. Tokluk hissi verir. Bu nedenle sahurda hurma yemek doğru bir seçimdir. Peki bu meyveyi yiyerek uzun süre nasıl tok hissederiz? Hurma yedikten sonra su içtiğinizde, içerisinde bulunan lifler mide içeriğinin akışkanlığını arttırır. Böylece, midede geçirdiği zamanı uzatır ve tokluk hissi verir. Sahurda hurma yiyin ve üzerine su için! Böylece, tokluk hissinin yanı sıra bol su tüketerek lif alımını desteklemiş olursunuz.
Hurmanın Besin Değerleri
Özellikle oruç zamanı besin ihtiyacı duyan bir vücudun değerlerini yerine koymak için ideal bir meyve olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hurma, şeker, lif, mineraller, bitkisel besinler bakımından yüksektir. Ayrıca taze olanında bolca C vitamini bulunur. Tüm bunlara ek olarak da potasyum, magnezyum, demir ve az miktarda protein ve yağ içerir. Kolayca sindirilir, bu da onu hızlı bir enerji ve besin kaynağı yapar. Vücudun kan şekeri seviyelerinin hızla normale dönmesine yardımcı olur. Oruç tutmadığınızda, yemekten önce tüketmek açlık hissini basıtırır. Böylece daha az yemenize yardımcı olur.
Günlük Vitamin ve Mineral Açısından Hurma
- 100 gramında, metabolizma ve hücresel enerji üretimi için temel bir vitamin olan günlük tiamin ihtiyacının yaklaşık% 5’ini içerir;
- Metabolizmamız için gerekli olan diğer B vitaminleri olan riboflavin ve pantotenik asidin günlük ihtiyacının% 4’ünden biraz fazlasına sahiptir;
- 100 gram hurma 14 mg C vitamini içerir. Yetişkin erkekler için tahmini günlük C vitamini gereksinimi 105 mg’dır. Kadınlar için de 85 mg ‘dır. Sağlığımız için gerekli olan bu vitamin, bağışıklık sistemimizin doğru çalışması ve kolajen sentezi için çok önemlidir;
- 400 mg’dan fazla potasyum bulunur, bu da yetişkin bir erkeğin günlük potasyum ihtiyacının% 10’undan fazlasını oluşturur. Potasyum sağlığımız için temel bir mineraldir, birçok hücresel reaksiyonda rol oynar ve eksikliği kardiyovasküler problemler, su tutma, kramplar ve kas yorgunluğu ile ilişkilidir;
- Magnezyum, Mg açısından da bir yetişkinin günlük ihtiyacının yaklaşık% 10’unu 100 gram hurmadan alabiliriz. Bu mineral kemiklerimizin içinde çok bol miktarda bulunurken, hücresel ve plazma seviyesinde bulunan küçük kısım genel olarak kasların, beynin ve metabolizmanın doğru çalışması için gereklidir.
- Lutein ve beta-karoten gibi bir antioksidan etkiye sahip makul miktarda karotenoid içerir.
Hurma Kaç Kaloridir?
Bu meyve, yüksek miktarda şeker içerir. 100 gramında 30 gramdan fazla şeker bulunmaktadır. Taze meyvesinin 100 gramı 128 kaloridir. 100 g kurutulmuş hurma taze olanın kalorisinin iki katından fazladır. (279 kcal) Bu nedenle, kesinlikle sağlıklı olan ancak ziyafete uygun olmayan bu meyveyi kontrollü yemenizi tavsiye ederiz.
Hurmanın Faydaları
Sağlık açısından çok zengin ve çok besleyici bir gıda olduğu açıkça görülmekte. Bu yüzden hurma yetiştiriciliği son yıllarda katlanarak artmıştır. Bununla bağlantılı olarak hurmanın faydaları ile yapılan çalışmalar da artmıştır. Şimdi hurmanın neye iyi geldiğini hangi hastalıklara karşı bizi koruduğunu görelim.
Antioksidan Kaynağıdır
Bu şifalı meyve, tüm bitki türlerinde olduğu gibi, makul miktarda karotenoid içerir . A vitamininin öncüleri olarak kabul edilecek bu moleküller, hücresel düzeyde bulunan serbest radikalleri inaktive edebilen bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Ancak meyvenin kuru halindeki karotenoid miktarı çok yüksek değildir.
Doğal Tatlandırıcıdır
Doğal bir fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle çok tatlıdır ve karamel benzeri bir tada sahiptir. Tatlı tariflerinizde beyaz şeker yerine harika bir alternatiftir. Beyaz şeker yerine hurma koymanın en iyi yolu, onu ezme haline getirmektir. Hurmaları su ile karıştırıcıda karıştırarak bunu kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Temel kural, şeker ile bire bir oranında kullanmaktır. Örneğin, tarifiniz için 1 bardak şeker kullanmanız gerekiyorsa, onu 1 bardak hurma ezmesi ile değiştirebilirsiniz. Bu meyvenin lif ve besin açısından yüksek olmasına rağmen, yine de oldukça yüksek kalorili olduğunu unutmayın. Bu yüzden, ölçülü olarak tüketin.
Kalp Damar Sağlığını Korur
Hurmanın faydaları arasında, yaşamsal olan kalp sağlığımızı koruması çok önemlidir. Bu meyve, çok yüksek miktarda potasyum içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığımız için çok faydalıdır. Potasyum, sodyum ile birlikte kalp ritmini, kan basıncını ve hidroelektrik dengeyi kontrol eder.
Gözlere Faydası
İçeriğinde bulunan karotenoidler gözlerimiz için ek bir fayda sağlar. Işığın neden olduğu hasarları iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda koruyucu bir etkiye sahiptir.
Kabızlığı Giderir
Özellikle taze olarak tükettiğinizde bu şifalı meyve, kabızlık durumlarında bağırsak düzenini iyileştirebilen, oldukça fazla miktarda lif içeren bir besindir.
Erkeklerde Kısırlık Sorununda Etkilidir
Erkeklerde kısırlık genellikle yüksek oranda oksitlenmiş bir hücresel ortam ve vücuttaki yüksek miktarda ağır metal varlığı ile ilişkilidir. Bu meyvede doğal olarak bulunan polifenoller , ağır metallerin elimine edilmesine yardımcı olur. Sonuç olarak hücresel ortamı iyileştirebilir. Bu nedenle, bir erkeğin hurma yemesi spermatozoanın hareketliliğini artırabilmektedir.
Anti-Tümör Özelliğine Sahiptir
Bazı araştırmalara göre bu meyvenin anti-tümör özelliği, kanseri önleyeme yadımcı olabileceğini göstermektedir. Düzenli hurma tüketmek meme kanserine yakalanma riskini azaltabiliyor. Aynı şekilde, kolon kanseri hücrelerine karşı anti-proliferatif bir etki göstermektedir. Son olarak, kemoterapiye bağlı toksisiteye karşı oldukça faydalı bir meyvedir.
Kilo Almaya Yardımcı Olur
Bu meyve, kolayca bulunabilen basit şekerler açısından zengindir. Bu özelliği, kilo almak isteyenler için çok faydalıdır. Bu meyveden uzak durulması gibi özel durumlar yoktur, ancak kalorisinin yüksek ve şekerli olduğunu unutmayın. Bu yüzden fazla kiloluysanız, diyabet veya insülin direnciniz varsa dikkatli olun. Her koşulda, yalnızca bir kural geçerlidir: asla aşırıya kaçmayın!
Hurma Hakkında Gerçekler
- En yaygın olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilmektedir. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
- Hurma ağacının ( Phoenix dactylifera ) meyvesidir.
- Yalnızca Arabistan’da 40’tan fazla çeşidi vardır.
- En az 7.000 yıldır tüketildiği bilinmektedir. 2000 yıldan fazla bir süredir ekildiği biliniyor.
- Tohumları, çimlenme koşulları elverişsiz olduğunda yıllarca uykuda kalabilir.
- Sadece insanların tükettiği bir gıda değildir. Aynı zamanda Sahra’daki develer, atlar ve köpekler için yem olarak kullandıkları bilinmektedir.
Ramazan’da sağlık için yapılması gerekenler şimdilik bu kadar. İftarda sağlıklı yemekler tüketmeniz dileği ile. Yazımızı sık sık güncelliyoruz. En son ve güncel ramazan sağlık bilgileri için, bizi ziyaret edin. Yazımızı beğendiyseniz, lütfen sosyal medyada paylaşın. Bizim için en büyük teşekkür, sizin beğeniniz olacak.