Phishing (Oltalama) Saldırısı Nedir? Nasıl Korunurum?
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar

Phishing (Oltalama) Saldırısı Nedir? Nasıl Korunurum?

0

Phishing diğer bir adı ile ‘’Oltalama’’ saldırısı, bireyin şifresini öğrenme amacı ile yapılan kötü niyetli bir saldırıdır. Bu dolandırma taktiğinde bankanın web sitesi kopyalanıyor ve kopyalandıktan sonra uzantı değiştirilerek bir web sitesi açılıyor. Örneğin; Akbannk.com sahte sitesinde; fark ettiyseniz 2 adet “n” harfi var. İşlemi yapan kişi eğer bunun farkında olmazsa dolandırılması kaçınılmazdır.

Siz bu kopya web sitesine girip, bilgilerinizi yazdığınızda bu bilgiler banka arayüzüne değil de dolandırıcıların arayüzüne ulaşmaktadır. Bu nedenle de tüm bilgilerinizi alan dolandırıcılar, sizin kart bilgileriniz ile birçok aktarım yaparak kartlarınızı boşaltıyor.

İngilizcede ‘balık tutma’ anlamına gelen ‘Fishing’ kelimesi içerisindeki ‘f’ harfi çıkarılarak yerine ‘ph’ harfleri getirilmiştir ve ortaya Phishing adında yeni bir terim ortaya çıkarılmıştır. Dolandırdığı kişileri balık olarak gören ve bu sistemi olta olarak gören phishing saldırısı yapanların, geliştirdiği bir terimdir.

Phishing Saldırısından Nasıl Korunulur?

 Phishing saldırısından korunmak için ilk başta ‘dikkat’ ihtiyacınız olan şeydir. Çünkü, güçlü dikkat ile bu saldırıyı fark edip, engellemeniz mümkün. Girmiş olduğunuz yem sitelerde genel olarak ‘SSL Sertifikası’ olmayacaktır. Güvenli olmayacağı için buradan fark edebilirsiniz. Ayrıca, domain adresi yani www. İle başlayan kısımdaki harflerin sayılarına ve doğruluğuna bakarak da bu saldırıdan kurtulmanız mümkün.

Eğer, bilgilerinizi girdikten sonra phishing saldırısı olduğunu fark ettiyseniz, hiç zaman kaybetmeden yetkililer ile iletişime geçin. Tüm kartlarınızı kapatmalarını veya dondurmalarını isteyin durumu hızlıca anlatın. Tüm bu denilenleri yaptığınız taktirde phishing saldırısından kurtulabilirsiniz.

Phishing Saldırısının Tehlikeleri Nedir?

Phishing saldırısı ile tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline geçer. Phishing saldırısının tehlikeleri sadece bununla sınırlı değil tabiki. Bilgilerinizi elinize geçiren kötü niyetli kişiler, üzerinizden birçok kara işlem yapabilir. Yaptıkları bu işlemler incelendiğinde ise sorumlusu siz olabilirsiniz. Sonuç olarak başkasının yaptığı kötü işler üstünüze kalabilir. Sosyal medya hesaplarınızda da bunlar başınıza gelebilir. O yüzden sık sık şifre değiştirmenizde fayda var.

E-Posta İle Yapılan Phishing Saldırısı

Phishing saldırısı dijital ortamın her alanında uygulanabilir. Ancak, en fazla can yaktığı yerlerden birisi de G-Mail’dir. Sizin üye olduğunuz banka, kurum veya kuruluşlar adına sizlere bilgilendirme e-postası adı altında postalar gelir. Gelen bu postalarda ‘bu noktada bir hata oldu, hatanın giderilmesi için bilgilerinizi bizimle paylaşmalısınız’ tarzında mesajlar gelecektir. Lütfen, bunlara dikkat edin ve mail adresindeki harf sayılarını inceleyin. Unutmayın ki; dikkatli olduğunuz zaman sizleri dolandıramazlar.

Uyarı:

Özellikle son zamanlarda yaşanan talihsizliklerden dolayı insanların evde kalması ile birlikte dijital alan daha hareketli olmaya başladı. Phishing saldırısı yapan kişiler elbette ki bu kaos ortamından faydalanmaya çalışacaklardır.

Öngörüm ise; son zamanlarda devletin ücretsiz maske dağıtmasından faydalanarak size tuzak bağlantılar gönderebilirler veya geçim sıkıntısı çeken insanlar için kredi bağlantıları gönderebilirler. Anlık coşkuyla bu bağlantılara tıklamamanız gerekmektedir.

içeriğimizi oylayın

Yorum Yazın