Psikolojik Mide Bulantısı Nedir? Psikolojik Mide Bulantısı Nedeni

Psikolojik mide bulantısı, fiziki sebeplerden ötürü değil, psikolojik nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Kişinin kendisini ve hislerini psikolojik olarak iyi hissetmediği durumlarda söz konusu psikolojik rahatsızlık mideye etki ederek kendisini gösterebilmektedir. Özellikle stresten kaynaklı olarak mide ağrısı veya mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısı ağrı olmadan da tek başına görülebilmektedir. Duyguların açık şekilde ifade edilmemesinde, büyük beklentiler beklendiğinde veya depresyon gibi yıpratıcı süreçlerden geçilirken psikolojik olarak etkiyle beraber mide bulantısı görülmektedir.

Psikolojik Mide Bulantısının Nedeni Nedir?

Psikolojik mide bulantısının nedeni, duyguların net şekilde ifade edilmemesidir. Duyguların herhangi bir konuda baskılanması, açık şekilde dile getirilmemesi kişiyi strese sokmakta ve bu duygular kişide çeşitli psikolojik sorunları beraberinde getirmektedir.

Duyguların ifade edilmemesi ve devamında görülen durumlarda özellikle mide ve bağırsak sorunları görülmektedir. Bunun altında yatan sebep ise psikolojik olarak meydana gelen gerginliğin dışa vurumu olmaktadır. Söz konusu dışavurum fiziksel rahatsızlık olarak kendisini gösterdiğinden mide bulantısının psikolojik etmenlere bağlı olarak geliştiğini fark etmek güç olabilmektedir. Hastalık tanısı geç koyulduğunda ise kişide daha ileri düzeyde sorunlar meydana gelebilmektedir.

Psikolojik Mide Bulantısı Belirtileri Nelerdir?

psikolojik mide bulantisi belirtileri
psikolojik mide bulantisi belirtileri

Psikolojik mide bulantısı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kusma
  • Bulantı
  • İshal
  • Uykusuzluk
  • Sürekli olarak sıkıntı duymak,
  • Yaşamdan tat alamamak ve hiçbir eylemden etkilenmemek

En yaygın görülen belirtiler arasındadır. Bu etmenler sosyal ilişkileri geriletme, okul ve iş yaşamından uzaklaşma, aile içinde gerginlik gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Psikolojik kaynaklı mide bulantısı için erken teşhis yapılması ve psikolojik destek alınması gerekmektedir. Mide bulantısının nedeni fiziksel etmenler değil, psikolojik etmenlere bağlıysa bu durumda mutlaka psikolojik destek alınması gerekmektedir. Özellikle psikolojik sorunlar aşılmadıkça, sürekli olarak mide bulantısı devam edecektir.

Mide bulantısı kişinin yeme alışkanlıkları üzerinde de etkili olacağından halsizlik, enerji düşüklüğü, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi diğer hastalıklara da yol açacak sorunları beraberinde getirmiş olur. Bu yüzden psikolojik mide bulantısının belirtileri için normal muayene kapsamında belirti çıkmıyorsa psikolojik olarak teşhis koyulmalıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Psikolojik mide bulantısı geçmesi için psikolojik sorunların boyutu temel alınmaktadır. Psikolojik kökenli mide bulantıları genelde çoğu kişi tarafından fiziksel etmenlere bağlanmaktadır. Fiziksel etmenlere bağlandığında pek çok tetkik yapılmakta ve hastanın zaman kaybetmesi mümkün olmaktadır. Bu esnada da mide bulantısı sıklığını daha fazla arttırabilir.

Mide bulantısı psikolojik etmenlere bağlı olarak hafif görülüyorsa psikolojik sorunu yaratan durum veya durumların ortadan kalkması, uzaklaşılması halinde bulantı da geçecektir. Ancak bulantı şiddetli bir şekilde devam ediyorsa kişinin psikolojik sorunlarının arttığına işaret etmektedir. Bu durumda da psikolojik sorunların tespit edilerek tedavi edilmesi amacıyla psikolog desteği almak gerekecektir. Kişiyi streste tutan sebeplerin doğru şekilde tespit edilmesi sonrasında psikolojik destek ile stresi oluşturan durumları gidermek amacıyla adım atılacaktır.

En önemli nokta bu türden mide bulantısını geçirmek için zaman kaybetmeden tanı işlemlerinin yapılmasıdır. Öncelikli olarak fiziksel etmenlere bağlı olarak mide bulantısı görülebileceği gibi doktor muayenesi hızlı şekilde yapılmalı, bu tetkik sonrasında herhangi bir sorun görülmediğinde psikolojik destek alınmalıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Olur Mu?

Psikolojik mide bulantısı sık olarak görülen bir durumdur. Genelde kısa süreli olmasına rağmen bazı kişilerde stresin boyutuna bağlı olarak daha uzun süreli ve sık görülmektedir. Özellikle kişiyi tedirgin eden, büyük beklentiler oluşturan durum veya durumlarda mide bulantısı doğrudan stresten kaynaklanmaktadır. Kişinin yaşam koşullarının rahatlaması, stres ve gerginlikten uzak durması halinde mide bulantısı da geçecektir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın