Vintage, akım olarak son zamanların gözde ve aranılan akımlarından biridir. Özellikle sosyal medya üzerinde oldukça popüler olan geçmiş modayı yansıtan fotoğraflar, reels ya da IG TV videoları ile birlikte de bu kavram hayatımızda kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Türk dilinde karşılığı bağ bozumu kelimesi olan bu kavram, özel parçalar ya da koleksiyonlar için kullanılır.
Antika kadar eski bir yapıyı yansıtmamak ile birlikte özellikle on ya da on beş yıllık ya da çok eskilere dayanan geçmişin giyim, araba ya da mobilya gibi kavramları için kullanılan bir kelimedir. Kısacası bu sıfat, modadan ya da herhangi bir nesneden oluşan eski ürünler adına kullanılan bir sıfattır. Fakat bilinmelidir ki her eski görünümlü eşya vintage olarak kabul edilmemektedir. Bir ürünün belli bir döneme ait olması çok önemlidir. Yani eşyalar dönemin ruhunu yansıtmalıdır.
Retro Ne Demek?
Retro, kelime kökeni olarak latine dayanır. Geriye doğru, geçmişe ait, geçişi kapsayan… Anlamları bulunmaktadır. Kısacası Retro kelimesinin kökeniyle birlikte bakıldığında kesinlikle geçmiş kavramını oluşturur. Özellikle moda dünyasında, mobilya eşyalarında karşımıza gelir. Genel anlamda bakıldığında 1970 ya da 1980’li yılların esintilerini ve tarzını taşır.
Aynı zamanda modası geçmiş bir akımın yeniden canlanması ve yeniden eski bir modanın ikon halini alması gibi durumlar için de kullanılmaktadır. Bu durumda bakıldığında hâlihazırda vintage ile oldukça karıştırılır. Fakat aralarında benzerliklerin olabileceği gibi farklılıklar da bulunmaktadır.
Retro ve Vintage Farkı Nedir?
Retro ve vintage kavramları iki açıdan da geçmişi ve geçmişin temalarını kapsadığı için oldukça karıştırılan iki kavram olarak bilinir. Fakat bu ikili arasında çok keskin farklar bulunmaktadır. Zaten incelendiğinde bir tanesi çok daha yeni ve son zamanlarda karşımıza çıkmışken diğerinin kökeni daha eskiye dayanır. Özellikle ayrıntılı inceleme yaptığımızda vintage ürünler; geçmişte kullanılmış gerçek yani orijinal ürünler olarak bilinirler.
Retro ise, eski gibi görünen eşyalara dahi kullanılan bir terim olarak bilinir. Hatta yen, mobilyalar bile eski göründürerek bu tarza uygun hale getirilir. Bu bakımdan incelendiğinde de bu iki kavram kesinlikle aynı kefede tartılmamalıdır. Birisi bir dönemin ruhunu ve yaşanmışlığını yansıtır. Diğerinde ise “mış gibi yaşamlar” söz konusudur.
Özellikle iki kavramın ürünlerinin alıcısı da oldukça fazla olarak bilinir. Hatta durum öyle bir yere geldi ki artık yeni nesil mobilyalar eski görünümde oldukça fazla satmaktadır. Eskinin ve yeninin birleşimi harika ürünler ile eskinin yaşanmışlığı… Gerçekten düşünüldüğünde harika iki kavram günümüz dünyasına çok güzel bir şekilde adapte olmuş denilebilir.
Eski Eşyalara Ne Ad Verilir?
Eski eşyalara verilen isim, durumuna göre değişmektedir. Bazı durumlarda antika ismi verilir, bazen vintage eşya ya da bazı durumlarda sadece eskiden kalma bir eşya da denilebilir. Bu durumda eşyanın durumu oldukça önemlidir. Eğer yaşanmışlık varsa farklı, eskiden kalma sanatsal ve değerli bir durum varsa farklı değerlendirilir. Fakat hiçbir vasfı olmayan düz eşyaların hiçbir önemi yoktur.
Retro Giyim Tarzı Ne Demek?
Retro giyim tarzı, artık anlayabildiğiniz üzere eskiye yönelik giyim tarzını oluşturur. Geçmişe yön vermiş, geçmişin ürünleri ile yeninin birleşimini temsil etmektedir. Örnek verecek olursa, bol paçalar, puantiyeli elbiseler, yüksek belde pantolonlar… Gibi birçok noktada bu giyim tarzı ortaya çıkmaktadır. Bir dönemin tarzını yeni ile birleştirir.
En önemli özellik de abartılı ve şaşalı olmasıdır. Eski dönemin damga vuran kıyafetleri günümüze de uyarlanabilir. Bu kıyafetler özellikle partilerde, buluşmalarda ya da resepsiyonlarda tercih edilir. Oldukça farklı ve güzel görünümlere sahiptir.
Antika Olması İçin Kaç Yıl Geçmeli?

Bir ürünün antika olması için, kesinlikle en az 100 senelik bir ömrünün bulunması gerekir. Aynı zamanda o nesnenin sanatsal boyutu da oldukça önemlidir. Nesnenin ya da eşyanın sanatsal anlamda özelliği ne kadar yüksek olursa antika sayılma potansiyeli de oldukça fazladır. Aynı zamanda belli bir döneme aitlik kesinlikle söz konusu olmalıdır.















İyi korunmuş ve geçmişten günümüze ulaşmış eserler antika sayılabilir. Bu durum resim, heykel gibi sanatsal yapılar olabilir. Bu sanatsal yapılar usta bir elden ya da usta ellerden ya da amatör bir sanatçıyken yapılmış sonradan ünlü olmuş bir kimseden çıkması önemlidir.