Scottish Fold Özellikleri ve Bakımı

Irk olarak kıvrık kulaklı olan bu sevimli dostlarımız Scottish Fold türü kediler sakin, cana yakın ve kendini sevdiren türlerdir. Bu cins kediler evinize geldiği ilk zamanlarda size biraz ürkek ve uzak davranabilirler. Onlara bu evrede biraz zaman tanımalısınız; size ve eve alışması çok uzun sürmeyecektir.

Scottish Fold Fiziksel Özellikleri​

Vücut olarak kilo almaya müsait olan bu sevimli kediler büyüdüklerinde genellikle 3 ile 8 kilogram arasında olurlar. Tüyleri ipeksi yumuşaklıktadır. Yavruyken gri ve mavi karışımı, büyüdükçe zamanla bal rengine dönüşen iri ve parlak gözlere sahiptirler. Diğer kedilerden en ayırt edici özellikleri kıvrık kulakları ve şaşkın bakışlarıdır. Genellikle açık kahverengi, beyaz ve gri tüylere sahiptirler.

Scottish Fold Nasıl Bir Kedi?​

Oldukça sakin, uysal ve bir sorunu olmadığı sürece sesini pek duymayacağınız bir türdür. Bazen Scottish Fold’ların miyavlamayı bilmediklerini bile düşünebilirsiniz. Hatta tam olarak da öyle zaten. Miyavlamaları diğer kediler gibi net değildir. Daha çok miyavımsı bir ses çıkartırlar.

İlgiyi çok severler, biraz ilgisiz kaldıkları zaman bile size küsebilirler. Özellikle bebekken ve yaşını doldurduktan sonra uykuya çok düşkündürler. Günün 10-15 saatini uyuyarak geçirebilirler. Oyun oynamayı çok severler. Oldukça meraklı olan bu cins kediler evin içinde sizi sürekli takip ederler ve yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Genel olarak söz dinlerler ve birkaç kez tepki gösterdiğiniz şeyleri yapmamaları gerektiğini öğrenirler.

Genel olarak sakin, cana yakın ve kolay kolay zarar vermeyen yapıları vardır. Evin içinde yatarken ya da otururken sıklıkla şirin hâllere girip sizi gülümsetebilirler.

scottish fold bakimi

Scottish Fold Bakımı​

Scottish Fold bakımı genel olarak özen ve sabır ister. Bu konuda insanlardan pek farkları yoktur. Siz bakımını ne kadar düzenli yaparsanız kendilerini o kadar rahat, güvende ve mutlu hissederler.

Scottish Fold Tüy Bakımı​

İlk altı aydan sonra bebeklik tüyleri yavaş yavaş dökülmeye başlar. Mevsimsel olarak da zaman zaman dökülmeler olur. Kedinizin sağlığı için günlük olarak tüylerini taramak çok önemlidir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kullandığınız mamaya bağlı olarak çok döküldüğü zamanlarda düzenli taramak kedinizin rahatlaması açısından önemlidir.

Kediler kendilerini temizleme esnasında yalarken yuttukları tüyleri kusarak çıkarırlar. Eğer kediniz hiç kusmuyorsa bunun için üretilen çeşitli maltları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Scottish Fold Tuvalet Eğitimi​

Yavru Scottish Fold’larda günlük tuvalete çıkma süresi değişkenlik gösterebilir. Fakat büyüdükçe rutine binecektir. Scottish Fold’lar büyüdüklerinde genellikle günde bir defa, aynı saatlerde büyük tuvaletine çıkarlar. Tuvaleti için kullandığınız kum da çok önemlidir.

Eğer kum büyük taneli olursa kediniz kendini rahat hissedemeyebilir ve eşelerken zorlanır. İnce taneli kum onlar için daha pratik ve kolay olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedilerin Kusması ve Nedenleri

Scottish Fold’larda Stres Yönetimi​

Scottish Fold’lar kendilerini rahatsız hissettiklerinde strese girmeye müsait hayvanlardır ve birçok kedi hastalığının ana kaynağı strestir. Kedilerde stresin başlıca sebepleri kullandığınız mamanın içeriği ve tadı, rutinlerinin bozulması, yalnızlık, yaşadığı ortamın steril ve temiz olmayışı, duygusal olarak sizinle yakınlık kuramaması, yaşadığı ortama çok fazla yabancı kişinin girip çıkması ve yetersiz ilgidir. Bu cins kedilerin yabancı kedilerle ilişkileri iyi değildir. Çabuk kaynaşamaz veya hiç kaynaşmazlar.

Scottish Fold Mama Önerisi​

Kedinize uygun mamayı seçmeniz her açıdan önemlidir. Gerekirse bu konuda veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Sütten kesildikten sonra başlangıç için bir yaşını doldurana kadar tavuklu yavru mamasıyla başlayabilirsiniz. Bir yaşından sonra duruma göre yetişkin mamasına geçiş yapmanız gerekir.

Somonlu yetişkin maması kullanabilirsiniz. Aldığınız mamaların arkasında kilosuna göre günlük ölçü miktarları bulunmaktadır. Buna miktarlara uyarak kedinizin kilosunu kontrol altında tutabilirsiniz. Ayrıca kedinizin günlük yiyeceği mamanın hepsini bir anda dökmek yerine, bunu günde 3 öğüne bölerek yapmanız daha faydalı olacaktır.

Bakım İçin Tavsiyeler​

  • Tırnakları uzadıkça kesmeniz kendi patisine ve istemeden de olsa size zarar vermelerini önler.
  • Yavruyken sıkça göz akıntısı ile karşılaşabilirsiniz. Veterinerden alacağınız losyon ile günlük olarak bu akıntıları temizlemeniz önemlidir. Büyüdükleri zaman bu durum geçecektir.
  • Scottish Fold’lar kıvrık kulaklı oldukları için dışarıdan gelen kirler kulaklarının içinde birikir. Özellikle yaz aylarında nemden dolayı daha çok kirle karşılaşabilirsiniz. Kulak bakımı olası iltihaplı hastalıklar bakımından önemlidir. Göz akıntısı için tedarik ettiğiniz losyonu pamuk yardımıyla kulağı için de kullanabilirsiniz.
  • Kedilerin en sevdiği şeylerden biri kendini temiz hissetmesidir. Su ve mama kabını düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir; bilhassa suyunu günlük olarak değiştirmeniz çok önemlidir.​

İlginizi çekebilir: Kedilerin Cilt Sağlığı İçin Nelere Dikkat etmeliyiz?

Scottish Fold Aşıları​

Scottish Fold, ilk aşısını doğumundan 3 ay sonra olmalıdır. Tabi bu durum kilosuna göre değişkenlik gösterebilir. Eğer kilosu az ise vücudunun aşıya dayanması açısından aşı işlemi ileri tarihe ertelenebilir. Eğer kilosunda ve durumunda bir anormallik yok ise aşı, takvimine göre yapılır.

İç-dış parazit aşısını üç ayda bir kesin olarak yaptırmanız gerekmektedir. Diğer aşıları yılda bir kez yapılması gereken aşılardır. Yavruyken yapılan ilk aşılar kedinize biraz ağır gelebilir. Eğer kediniz aşıdan sonra hâlsiz ve yorgun hissederse endişelenmeyin; bu normaldir. Aşılarını vaktini geçirmeden yaptırmanız hem sizin sağlığınız hem de kedinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

scottish fold asilari
scottish fold asilari

Scottish Fold Sahiplenmek​

Scottish Fold sahiplenmek dünyanın en iyi kararlarından biri olabilir. Ve ayrıca sorumluluk gerektirir. Eğer siz de bir Scottish Fold sahiplendiyseniz kediniz eve geldikten sonra hareketlerini, özellikle de rutin olarak yaptıkları (ne zaman mama yediği, su içtiği ve tuvalete çıktığı gibi) eylemleri gözlemleyin.

Bunların takibini yapmanız ve rutinlerini bilmeniz yaşanabilecek olumsuz herhangi bir sorun karşısında bilinçli hareket etmenizi ve erken önlem almanızı sağlar. Kediler genellikle rutinlerinin dışına çıkmazlar. Bu sebeple olağan dışı bir durum gözlemlerseniz veteriner hekiminize başvurmanız iyi olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın