Üniversite Kayıt Dondurma Nedir? Nasıl Ve Ne Zaman Yapılır?

Üniversite kayıt dondurma, herhangi bir zorunlu neden veya eğitimin başka bir eğitim kurumunda izlenmesi amacıyla öğrencinin mevcut üniversitedeki kaydını dondurması, askıya alması işlemidir. Öğrenciler bir veya birkaç yıl süreyle kayıt dondurma yapabilir. Her öğrencinin durumu yani kayıt dondurma talebi ise tekil olarak değerlendirme yapılarak karara bağlanmaktadır. Kayıt dondurmaya karar verilmiş olan öğrenci izin süresinin son tarihinde başka karar olmadan eğitimine kaldığı yerden devam etmektedir. Öğrencinin izinli olduğu dönem boyunca almış olduğu dersler tekrar alınmalıdır.

Üniversite Kayıt Dondurma Tarihleri

Üniversite kayıt dondurma tarihleri her üniversiteye göre değişmektedir. Özellikle üniversitenin akademik takvimi de dondurma sürelerini belirler. Ancak genel olarak ilkbahar aylarında kayıt dondurma işlemleri başvurusu alınmaktadır.

Üniversite Kayıt Dondurma Dilekçesi

Üniversite kayıt dondurma dilekçesi kaydını dondurmak isteyen öğrencilerin öğrenci işlerine vermeleri gereken dilekçedir. Ancak bu dilekçeden sonra öğrencinin başvurusu işleme alınır. Aynı zamanda dilekçenin kayıt dondurma tarihleri aralığında verilmesi gerekir. Örnek kayıt dondurma dilekçesi içeriği şu şekildedir;

“Üniversiteniz …………………………. Fakültesi/YO/MYO …………………………..Bölümü/Programı ……………….. numaralı öğrencisiyim. 20…. – 20….. Öğretim Yılı Güz/Bahar yarıyılı/yarıyılları …………………………………

nedeniyle kaydımı dondurmak istiyorum.

 Gereğini saygıyla arz ederim.”

Üniversite Kayıt Dondurma Nasıl Yapılır?

Üniversite kayıt dondurma işlemi üniversitelerin belirlemiş olduğu tarihlerde yapılmaktadır. Kayıt dondurmaya dönük olan gerekçenin dilekçede ek olarak verilmesi gerekmektedir. Bu durumun kanıtlanması için de ilgili belgeler yine dilekçeye eklenmelidir. Dilekçede anlatılan durumlar için resmi belge varsa, bu belgelerin de onaylı örnekleri eklenir. Ardından öğrenci işlerine söz konusu dilekçe verilir ve üniversite tarafından dönüş yapılması beklenir. Ortalama olarak 15 gün içerisinde üniversiteden dönüş sağlanacaktır. Bu kapsamda;

  • Başvuru nedenin anlatıldığı ve gerekli mazeretleri içeren dilekçeyi hazırlayın.
  • Dilekçede bahsedilen durumlar için resmi belgeleri temin edin ve dilekçeye ekleyin.
  • Öğrenci işlerine verdiğiniz belgenin sonuçlanmasını bekleyin.

Üniversite Kayıt Dondurma Şartları

Üniversite kayıt dondurma şartları şu şekildedir;

universite kayit dondurma sartlari
universite kayit dondurma sartlari
  • Üniversitenin ilgili fakülte veya bölümüne aktif olarak kayıt bulunmalıdır. Üniversiteyi kazanmış ancak kayıt yaptırmamış olanlar için kayıt dondurma hakkı yoktur.
  • Kayıt dondurma işlemi için gerekli mazeretin olması gerekir. Bu mazeret üniversite tarafından da kabul edilmelidir. Mazeret için; askerlik, hastalık, maddi geçim sıkıntısı veya ailevi sorunlar olmalıdır.
  • Lisans öğrencileri için 4 yarı yıl, ön lisans öğrencileri için ise 2 yarı yıl kayıt dondurma hakkı vardır. Bu süre daha önceden kullanılmışsa yeni kayıt dondurma hakkı tanınmaz.
  • Geçim sıkıntısı veya maddi sorunlar yüzünden kayıt dondurma talep ediliyorsa kayıt dondurma işlemleri eğitimin başladığı ayın sonrasındaki ilk bir ayda geçerlidir.
  • Askerlik veya hastalık gibi sebeplerden ötürü kayıt dondurma yapılacaksa gerekli belgenin alınmasından sonraki 15 gün içinde başvuru yapılmalıdır.
  • Hastalık raporuna dayalı olarak kayıt dondurma işlemi için en az 40 günlük izin belgesi bulunmalıdır.
  • Askerlik için kayıt dondurma süresi ancak askerlik süresi kadar yapılmaktadır.

Üniversite Kayıt Dondurma Ne Zaman Yapılır?

Üniversite kayıt dondurma geçerli sebeplerin gerçekleşmesi durumunda yapılmaktadır. Bunun devamında ağır hastalık, kaza veya doğal afetlerin dışında dönem başında, derslerin başlangıcını takip edecek beş iş günü içinde yapılmaktadır. Bazı üniversiteler için sadece ilkbahar döneminde kayıt dondurma dilekçesi alınmaktadır.

Üniversite Dondurma Hakkı Kaç Yıl?

Üniversite dondurma hakkı lisans öğrencileri için 4 yarı yıl, ön lisans öğrencileri için 2 yarı yıldır. Başka bir deyişle lisans öğrencileri 2 yıl, lisans öğrencileri ise 1 yıl kayıt dondurabilir.

Üniversite İnternetten Dondurulur mu?

Üniversite internetten dondurma işlemi sunmamaktadır. Kayıt dondurma işlemleri için ilgili dilekçe ve belgeler ile öğrenci işlerine elden dilekçe verilmesi gerekmektedir.

Üniversitede Okuma Hakkı Kaç Yıl?

Üniversitede okuma hakkı 2014 yılında çıkarılan yasa kapsamında lisans öğrencileri için üniversiteye başladıkları tarihten itibaren 7 yıl olarak belirlenmiştir. Ön lisans öğrencileri için ise bu süre 4 yıldır. 5 sene öğretim süresi olan öğrenciler için ise 8 yıl, 6 sene öğretim süresi olanlar için de 9 sene belirlenmiştir.

Kayıt Dondurma Para Ödenir mi?

Kayıt dondurma için para ödemesi normalde olmaz. Ancak ilgili programlar harç bedeli istiyorsa kayıt dondurma süresi için de harcın ödenmesi gerekir.

Kayıt Dondurma Süresi Bitince Ne Olur?

Kayıt dondurma süresi bitince öğrenci derslerine katılım sağlamalıdır. Aksi halde devamsızlık gibi sorunlar çıkacaktır.

4/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın