Horlama tedavisi, horlama problemini ortadan kaldırmak amacı ile profesyonel ekipler tarafından profesyonel yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Horlamanın sebebine göre horlama tedavileri uygulanmaktadır. Kullanılan 5 tedavi yöntemi ve merak edilen detaylar şu şekildedir;
İçindekiler
Horlama Tedavileri Nelerdir?
Horlama tedavileri, beş ana başlıkta incelenebilmektedir. Bunlara ek olarak; bazı horlama tipleri tedavi edilemezken bazılarına ise altında yatan sebeplere bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Genellikle horlamanın altında tıbbi bir neden bulunmuyorsa, kişi hayat tarzında değişiklikler yaparak horlamadan kurtulabilir ya da azaltabilir.
- Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı
- Lazer Destekli Uvulopatoplasti
- Palatal İmplantlar ya da Pillar Prosedürü
- Somnoplasti
- Özel olarak takılan Diş cihazları ve Alt Çeneli Pozisyonerler
1) Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP)
Horlamadan kurtulmak için, makine hava yolunu açık tutmaya çalışır. Burnunuza ya da yüzünüze taktığınız maskeye basınçlı hava üfleyerek rahat ve temiz hava almanızı sağlar.
Gece boyunca sürekli aynı basıncı uygular. Obstrüktif uyku apne sendromu tadavisi için genelde ilk seçenek olarak kullanılır. Titrasyon esnasında hastanın apne, hipopne, solunumsal arousal ve horlamasını tamamen ortadan kaldırabilen basınç ayarlanır.
En uyumlu hasta grupları ise, gündüz aşırı uyku problemi çeken ve yaşam kalitesi düşen hastaların sorunları belirgin derecede düzelir.
Kalp yetmezliği, KOAH, santral uyku apne sendromu ve hipoventilasyon sendromu olan hastalar otomatik CPAP cihazı kullanması sakıncalıdır.
Burun tıkanıklığı, cilt irritasyonu, burunda dolgunluk ve klostrofobi sıkıntılar en sık görülen yan etkiler arasında yer alır.
2) Lazer Destekli Uvulopalatopslasti (LAUP)
Boğazın arkasında asılı bulunan yumuşak dokuya (Uvula) ve damağın her iki tarafına küçük kesikler atmak için lazer kullanılır. Atılan kesikler iyileştikçe, çevresinde bulunan dokular horlamayı tetikleyen titreşimleri önlemek için sertleşmeye başlar.
Bu yöntemi kullanan hastaların birçoğu şiddetli ağrılar çekmiştir. Fakat ağrılar sonucunda ciddi derecede horlama sesi şiddetinin düştüğü gözlemlenir.
3) Palatal İmplantlar ya da Pillar Prosedürü
Yumuşak damağın içine küçük plastik bir implant yerleştirilmesi ile olur. Böylelikle yumuşak damağın horlamamaya neden olacak şekilde çökmesini sağlar.
Alışılmış horlamayı hafifletmek ve orta ya da hafif derecede olan obstrüktif uyku apnesi tedavisi için yapılan yöntemdir. Horlamanın sebebi boğazın arka bölümünde bulunan kasların gevşemesi ile oluşur.
Her implant 18 mm (milimetre) uzunluğunda ve 1.5 mm çapında ölçülere sahiptir. Bölgeye enjekte edilen implantın çevresindeki doku iyileştiğinde yumuşak damak sertleşerek dokunun rahatlamasına ve titreşiminin azaltmasına yarar.
Pillar yöntemi genelde lokal anestezi ile ofis şartlarında yapılabilir. Horlama protezi ya da damak protezi olarak da bilinir. Bu yöntem horlamayı tamamen kaldırmaz fakat en aza indirmeye yöneliktir. Genelde cerrahi işlem yaptırmak istemeyenler bu yöntemi seçer. Horlama dışında hafif ya da orta derece uyku apneniz varsa yine bu yolu deneyebilirsiniz.
4) Somnoplasti
Horlama esnasında titreşen uvula ve yumuşak damak dokunun temizlenmesi için düşük radyo frekans ısısı kullanılarak yapılır. İşlem lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir ve 30 dakika gibi kısa sürede sona erer. Lazer ile tedaviye göre somnoplasti, 4 kat daha az ağrı oluşturur. Lazer tedavi kullanan hastaların birçoğu şiddetli ağrılara maruz kalmıştır.
Bu yöntem hastalara 2 ya da 3 kez uygulandığında horlama şiddetleri 10 birimden 4 birime düştüğü tespit edilmiştir. Horlama kesin çözüm olarak görülse de tamamen kesmediği sadece horlamanın şiddetini ciddi derecede düşürdüğünü bilmek gerekir.
Bu uygulama sonrası kanama ya da enfeksiyon riski bulunmamaktadır. Fakat 1 ile 3 gün arası boğazda dolgunluk hissi oluşabilir.
5) Özel olarak takılan Diş cihazları ve Alt Çeneli Pozisyonerler
Alt çenenizi ya da dilinizi uykudayken öne getirerek hava yolunu açmanıza yardımcı olan bir cihazdır. Sağlıklı sonuç elde etmek için bu tür cihazlarda uzmanlaşmış diş hekimlerine başvurmak gerekir.
Diş hekimleri tarafından kullanılan özel diş cihazı ya da alt çeneli pozisyonerler kullanarak horlama tedavisi için imkân sunar.

Horlamanın sebepleri Nelerdir?
- Boğaz, burun ya da çene şekli ile ilgili sorunlar
- Küçük dil (Uvula) ya da yumuşak damak şişmesi
- Adenoidin ve bademciğin şişmesi
- Alerji ya da soğuk algınlığı
- Fazla kilo
- Sık sık alkol tüketimi
- Uyku ilacı kullanma
- Antihistaminik kullanma
- Hamile kalma
- Uyku sırasında pozisyon şekli
- Yorgunluk
- Kalp hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Uyku apnesi
- Uykunun tam alınamaması horlama sebepleri arasında yer alır.
Horlama İlaçla Tedavi Edilir Mi?
Horlama ya da uyku apnesi şikayetinde bulunan hastaların tedavisinde kullanılan çok sayıda medikal ilaç bulunsa da ilaçların uzun süre kullanım sonucu yan etkileri meydana gelebilir. Bu neden ile horlama ilaçla tedavi yöntemi çok tercih edilen bir yol değildir.
Horlama Hangi Hastalığın Habercisidir?
Horlama uyku apnesi hastalığına sebebiyet verebilir. Horlama ve uyku apnesi erişkin insanların %30 ile 40’ına görülmektedir. Basit bir horlamadan, uyku sırasında 10 saniyeden uzun süre nefes alamama gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Uyku apnesinin, Merkezi Tip Apne veya Periferik Tip Apne olmak üzere iki ciddi çeşidi bulunmaktadır. Merkezi Tip Apne, Beyin solunum merkezi bölgesine geçici olarak uyarı göndermemesi sonucu solunumun durmasına neden olur. Şiddetli ya da hafif horlama, gündüz uyuma isteği, uyku sırasında solunum durması gibi şikayetler varsa doktora görünmek gerekir.
Preferik (Tıkayıcı) Tip Apne ise burun, ağız ve akciğer arasındaki hava yolunun bir ya da birden fazla anatomik bölgelerin tıkanması sonucu oluşur.
Horlama Zararları Nelerdir?
- Kalp krizi
- Diyabet hastalığı
- Damar tıkanıklığı
1) Kalp krizi:
Uyurken horlama kalp ritminde değişimler meydana getirebilir. 30 dakika süreden uzun süren horlamalar sonucu beyine giden oksijen akışında yavaşlamaya neden olur. Bu durum uzun sürerse kalp krizi riski oluşturur.
2) Diyabet Hastalığı:
Horlama başladığında vücut adrenalin salgılamaya başlar. Uzun sürede kan şekerinin yükselmesine neden olur. Kanda yeterli oksijen olmadığı zaman şeker; karın, kalça ve vücudun farklı bölgelerine yapışıp diyabet hastalığını oluşturabilir.
İlgili içerik: Küp Şeker Kaç Kalori? Kaç Gram ve Neye Eşit?
3) Damar Tıkanıklığı:
Yüksek kolestrole ve uyku eksikliğine neden olup damar tıkanıklığına yol açabilir. Damar tıkanıklığı başta kalp rahatsızlığı olmak üzere ciddi hastalıklara yol açabilir.
Horlama Yastığı İşe Yarıyor Mu?
Horlama yastığı, (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta yastık) yatış pozisyonunu düzeltmeye yarar sağlar. Yan tarafa yatarak uyumanızı sağlayıp horlamayı büyük ölçüde düşürebilir.
Horlama Tedavisine Hangi Bölüm Bakar?
Horlama tedavisine kulak burun boğaz (KBB) bölümü bakmaktadır.
Horlama Tedavisi Var Mı?
Sürekli pozitif hava yolu basıncı tedavisi, makine yardımı ile hava yolunu açık tutmaya çalışır. Burnunuza ya da yüzünüze taktığınız maske ile belli bir derecede basınç ve temiz hava göndererek tedavi edilir.
Lazer Destekli Uvulopalatopslasti lazer yardımı ile boğazın arka kısmında bulunan yumuşak dokuya ve küçük kesik atar. Horlamayı tetikleyen dokular zamanla iyileşip sertleşerek horlamayı minimum düzeye indirir.
Palatal İmplantlar ya da Pillar Prosedürü, damağın yumuşak bölgesine implant yerleştirilerek yapılır. Yumuşak damak sertleşerek dokunun rahatlamasına ve titreşimin azalmasına yol açar. Böylelikle horlama da ciddi azalma görülür.
Özel olarak takılan Diş cihazları ve Alt Çeneli Pozisyonerler, alt çenenizi ya da dilinizi ön kısma getirip rahat nefes alıp vermenizi sağlar. Horlamanızın sebebi nefes ile alakalı ise bu sıkıntınızdan kurtulursunuz.
Ameliyatsız Horlama Tedavisi Var Mı?
Horlama protezi (ameliyatsız horlama tedavisi) uyku öncesinde dişlerin üzerine takılır. Çenenin daha ileri noktada durmasını sağlayarak horlamayı önler. Alt çeneyi daha ileri noktada sabitleyip deforme olmuş dokuların tekrar eskisi gibi gergin olmasını sağlar.
Böylelikle hava akışını düzenler ve eskisi gibi nefes alıp verme de kullanılan alan genişler. Hava akışı düzgünleşip alan genişlediğinde horlama problemi ortadan kalkar.