Afrika Sardunyası Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Afrika sardunyası, özellikle geleneksel tıp uygulamalarında sık kullanılan bitkilerden birisidir. Bitkinin kök ve gövde kısmında bulunan bileşenler pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Ağrıların hafiflemesi, hastalık sürecinin kısa sürmesi, öksürük ve soğuk algınlığının kolay şekilde geride kalması gibi etkileri bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan ekstresinin çeşitli bakteri ve virüsleri de ortadan kaldırdığı saptanmıştır. Özellikle soğuk algınlığı ve sinüzit gibi durumlara yönelik rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır.

Afrika Sardunyası Nasıl Kullanılır?

Afrika sardunyası farklı şekillerde sağlık amaçlı kullanılmaktadır. Sardunya ekstresinin bakteri ve virüslere iyi geldiği bilinmektedir. Bağışıklık sistemini de desteklediği için genel olarak hastalıklara karşı koruma sunmaktadır. Kullanımı için şu yöntemler tercih edilmektedir;

  • Ekstre; hem alkol bazlı hem de alkolsüz olarak bulunabilmektedir. Bronşit ve soğuk algınlığı gibi durumlara yönelik etkilidir.
  • Pastil; soğuk algınlığı gibi durumlarda üst solunum yollarını rahatlamak için pastil olarak kullanılmaktadır.
  • Tentür; alkol bazlı olarak bulunmaktadır ve doğrudan ağızdan yutma şeklinde kullanılmaktadır.
  • Bunun yanında doğrudan bitkinin kendisini de kullanmak mümkündür. Bunun için 2 yemek kaşığı olan kurutulmuş sardunya kökü, 2 yemek kaşığı sığırkuyruğu yaprağı kaynayan suda haşlanmaktadır. Daha sonra demlemeye bırakılan çay tüketilerek kullanılmaktadır.

Afrika Sardunyası Faydaları

Afrika Sardunyası faydaları şu şekildedir;

  • Soğuk algınlığı ve sinüzit; bileşenleri sayesinde soğuk algınlığına karşı hafifletici etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında karmaşık yapıda olmayan solunum yolu enfeksiyonları için de verimlilik sunmaktadır.
  • Akut bronşit; ekstresinin oral yoldan alınması suretiyle özellikle çocuklarda bronşit için rahatlama sunmaktadır.

Afrika Sardunyası Yan Etkileri Nelerdir?

Afrika sardunyasının yan etkileri de olabilir. Bu bitkiyi içeren reçetelerin güvenirliği henüz yüzde yüz test oranına sahip değildir. Yaygın olarak görülen yan etkiler içinde mide sorunları, bulantı, mide yanması ve solunum yolu şikayetlerinin daha kötüye gitmesi yer almaktadır.

afrika sardunyasi yan etkileri

Bitkinin içeriğinde coumarin isimli bir bileşen bulunmaktadır ve bu bileşenin kan inceltici etkileri bulunmaktadır. Bu da başka kan inceltici ilaçlar ile kullanıldığında sorun yaratabilmektedir. Özellikle cerrahi operasyonlarda veya diş çekimi gibi uygulamalarda aşırı kanamanın meydana gelmesine yol açabilir. Aynı zamanda sedef hastalığına, romatoid, lupus ve otoimmün hepatit gibi hastalığa sahip olanlar da bitkiyi dikkatli şekilde kullanmaları gerekmektedir. Çünkü bitki otoimmün belirtilerini tetikleyecek olan antikorları aktif hale getirebilir.

Uzun süreli kullanım karaciğer hasarına da yol açabilir. Yüksek konsantrasyon oranına sahip olduğu için karaciğerde kalıcı hasarlar yaratabilmektedir.

Afrika Sardunyası Damlası Nedir?

Afrika sardunyası damlası bağışıklık sistemini güçlendirmek için oral yolla alınan bir takviyedir. Damla formu ile kolay şekilde kullanılmaktadır. Dengeli ve yeterli şekilde beslenme sağlamak için önemli katkılar sunmaktadır.

Afrika Sardunyası Nerede Yetişir?

Afrika sardunyası yetişme bölgesi özellikle Güney Afrika bölgesidir. Bunun yanında pek çok bölgede rahatlıkla yetiştirilebilir. Ev içinde veya bahçelerde sıklıkla rastlanan bir bitkidir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın