Bilgisayar Depolama Birimleri Nelerdir? Tüm Detaylarıyla Veri Depolama Aygıtları

Bilgisayar depolama birimleri cihazda kaydedilen veriyi saklamak için kullanılan alanlardır. Uzunluk ölçerken nasıl metre kilometre gibi kavramlar kullanıyorsak, bilgiyi depolayan birimlerin kapasitelerini ölçerken de ‘’Byte’’ terimini kullanırız.

Bilgisayarda Veri Depolama Birimleri Nelerdir?

Bilgisayar depolama birimleri aşağıdaki gibidir:

Birincil Depolama Birimleri:

  • RAM Bellek
  • ROM Bellek

İkincil Depolama Birimleri:

  • Sabit Disk (HardDisk)
  • Flash Bellek
  • Compact Flash
  • Secure Digital
  • Optik Birimler (DVD- CD)
  • Bulut Depolama

Keşfedin: Hard Disk Yanması Nasıl Anlaşılır? 2024 En Güncel İpuçları ve Kurtarma Yöntemleri

Birincil Depolama Birimleri

RAM Bellek

Bilgisayar veri depolama birimleri arasında Rastgele Erişimli Bellek olarak bilinirler. Bilgisayarın geçici hafızasıdır. Bunun sebebi cihaz açıldığı andan kapanana kadar yapılan işlemlerin saklanması ve bu verilerin silinmesinden kaynaklanır.

ROM Bellek

Sadece Okunabilir Bellek olarak geçtiği için, cihazın açılması ve çalışmaya başlamasıyla ile ilgili temel verilerin saklandığı küçük hafıza birimidir.

Depolama birimlerindeki verilerin silinmesi ya da değiştirilmesinde görev alır. ROM’da işlenen veriler geçici değildir. BIOS ekranından ROM’da işlenen veriler ile ilgili bilgiye ulaşılabilir.

ikincil depolama birimleri

Keşfedin: Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter Hatası Çözümü | 5 Etkili Çözüm

İkincil Depolama Birimleri

Sabit Disk (HardDisk)

‘’Bilgisayar’’ bölümünde C ve D olarak bulunur. Cihazdaki bilgilerin kalıcı olarak saklanmasını sağlar. Sabit disk, merkez etrafında dönen üst üste yerleştirilmiş birkaç diskten oluşur. En önemli özellikleri ise kapasiteleri ve hızlarıdır. Sabit diske harddisk olarak nitelendirilebilir.

Flash Bellek

Enerji gücü kesilse bile içinde bulunan verileri saklayabilir, elektronik olarak içerik silinebilir ve yeniden programlanabilir. Bu tür genelde USB bellek aygıtlarında kullanılır.

Compact Flash

Bilgisayar, Dijital fotoğraf makinesi ya da PDA’da kullanılan flaş bellek çeşididir. Şu sıralar pazar liderlik yerini SD kartlara bırakmıştır. Compact Flash karları veri yazma hızı SD kartlara göre çok hızlıdır.

Secure Digital

2001 yılında SanDisk firması tarafından, daha eski teknoloji olan MMC kartının geliştirilmesi ile üretİlmiştir. Secure Digital en küçük depolama birimi olarak bilinir. SD kart olarak günümüzde kullandığımız veri depolama birimleri, bu sınıfa dahildir.

Optik Birimler (DVD- CD)

CD- ROM’lar verilerin optik olarak kaydedilip saklandığı ortamlardır. Veri saklama alanı 700m MB’a çıkabilir.

Sabit disk ya da disketlerdeki bilgiler okuma yazma kafası yardımı ile okurken, CD- ROM’larda diskin yüzeyini tarayan lazer bulunur. DVD’ler CD’lere göre 20 kat daha fazla veri depolama kapasitelerine sahipler.

Bulut Depolama

Fiziksel sürücü olarak sabit disk kullanılsa da her kullanıcı için belirli bir alan verilir. Kullanıcı internet erişimi olan bilgisayar ya da mobil cihazdan ulaşabilir.

Bilgisayar Depolama Birimleri Veriyi Nereye Kaydediyor?

Bilgisayara veri herhangi cihaz takılmadan kaydedilmiş ise bilgisayar depolama birimlerinden olan olan harddisk adlı parçaya kaydedilir. Harddiske kayıt edilen parçalar hem daha hızlı okunur hem de daha hızlı bulunur.

Veri flash belleğe kayıt edildiyse flash diske, CD sürücüsüne kayıt edilmiş ise CD’ye kayıt edilir. Bunlar genelde bilgisayarın dışında kayıt olan veriler olarak bilinir.

Bilgisayarda Bilgiler Nasıl Kayıt Edilir?

Veriler bilgisayarın depolaması kolay olan basit sayılara dönüştürülür. Ardından işlenen sayılar cihazın içinde yer alan donanımlar tarafından kayıt edilir. Son adımda ise sayılar düzenlenip geçici depolama alanına taşınır ve programlar ya da yazılımlar tarafından manipüle edilir.

Başta işlenen sayılar 1 ve 0 rakamlarını kullanılır. 0, 1, 10, 11, 100, 101 gibi uzayıp gider. Sayılar ile herhangi bir değer, bir dizi öğe olarak saklanılabilir.

Bilgisayara Bilgiler Nasıl Saklanır?

bilgisayarda bilgiler nasil kayit edilir

Elektrik sinyalleri sayısal ve analog üzerinden iki biçimde saklanabilir. Bilgisayarlarda bir nevi sayısal makineler olarak görülebilir, sadece 2 rakam üzerinden işlem yapabilirler. Bu rakamlar 0 ve 1’dir.

Bilgisayarlar da bu ikili düzeylerden her birisine ‘’Binary Digit’’ sözcüklerden türetilmiş bit adı kullanılır.

Bu bitler işlem sırasında saklandığı ya da okunduğu ortama Rastgele Erişimli Bellek (RAM) adı verilir. Veriler belleğe güç (elektrik akımı) geldiği sürece kalır. Bu sebeple ana belleklere uçucu bellek denir.

İşlem sırası biten ya da o sırada kullanılmayan bilgiler veya veriler ikincil kalıcı bellek olarak adlandırılan disk ve teyp birimlerine saklanır. Bu tip bellekler güç (elektrik) kesintilerinden etkilenmezler.

Bilgisayarda programların üzerine işlem yaptığı veriler bu yol ile saklanır. Sonunda ise bellekte yer alan program satırları sırasıyla çalıştırılıp cihazın yapması istendiği işlemleri gerçekleştirir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın