Biyoloji Mezunu Öğretmen Olabilir Mi? 2023 Formasyon Kalktı Mı?

Biyoloji mezunu öğretmen olabilir. 2021 yılında yeniden tesis edilen formasyon olanakları ile, 2 senelik tezsiz yüksek lisans yapmaya ihtiyaç duymadan formasyon eğitimi alarak biyoloji öğretmeni olmak mümkündür. Biyoloji bölümü mezunları öğretmen olabilir mi sorusuna cevap ararken göz önüne alınması gereken en önemli nokta, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama yaparken, sayısal puan ile öğrenci alan biyoloji öğretmenliği bölümüne öncelik vermesidir. Yani, biyoloji mezunları formasyon aldığında dahi, şansları biyoloji öğretmenliği mezunlarına göre daha düşüktür.

Biyoloji bölümü formasyon kalktı mı?

Biyoloji bölümü formasyon hakkı Haziran 2020’de yayınlanan bir genelge ile kaldırılmıştı. Bunun yerine, üniversitelerde ilgili bölümlerde 2 senelik tezsiz yüksek lisans yaparak biyoloji öğretmenliği yapma hakkı kazanılabiliyordu. Eğitim fakültelerinde açılacak 2 yıllık tezsiz yüksek lisans bölümlerinden mezun olmayanlarin devlet okullarında öğretmen olmasının önünü kapatan bu değişiklik, gelen tepkiler üzerine Eylül 2021’de kaldırıldı ve eskiden de mevcut olan formasyon olanakları yeniden tesis edildi. Ancak, gerek okullarda biyoloji derslerinin sayısının değişmesi, gerekse atamalarda önceliğin doğrudan biyoloji öğretmenliği mezunlarına verilmesi nedeniyle, biyoloji mezunu formasyon alsa da, atanma şansı düşük olabilmektedir.

Biyoloji mezunu kişiler için yeniden tanınan formasyon hakkına dair usul ve esaslar için buraya tıklayınız.

Biyoloji mezunu ne iş yapar?

Biyoloji bölümü mezunları öncelikle biyolog kadrolarına başvuru yapabilir. Özellikle Sağlık Bakanlığı kadrosunda görev yapmak üzere biyolog alımı yapılmaktadır. Bunun yanında Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da biyolog alımı yapmaktadır. Ayrıca formasyon belgesi kapsamında biyoloji bölümü mezunları öğretmen olmaya hak kazanmaktadır. Bu kapsamda da MEB’e bağlı öğretmen olarak çalışabilirler.

Uzman biyolog olarak çeşitli Tıp Fakültelerinin alımları bulunmaktadır. YDS gibi sınavlara katılan biyoloji mezunları TUS kapsamında da başarılı olurlarsa mikrobiyoloji ve biyokimya alanında devlete bağlı Tıp Fakültelerinde uzman olarak çalışmaya başlayabilir.

Üniversitelerde çalışmak için ALES ve YDS’ye girerek araştırma görevlisi de olabilirler. Üniversitelerin cari alım ile aldığı araştırma görevlisi kadrolarına başvuru yaparak ilgili puan türlerinden atama sağlayabilirler. Biyoloji mezunları biyolog oldukları için alanlarında kendilerini ispat etmeleri halinde öğretim görevlisi kadrolarına da başvuru yapabilirler.

Bunların yanında Radyasyon biyolojisi, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp, moleküler biyoloji ve genetik, embriyoloji, kök hücre, adli biyoloji, toksiloji, entomoloji alanlarında yüksek lisans yapmış olanlar KPSS’de aranan nitelik kodlarını sağlayacakları için kamu personeli olabilirler. Bu kadrolar nadir olarak açılıyor olsa da maaş ve sosyal haklar açısından oldukça iyi durumdadır.

Biyoloji mezunları sadece KPSS genel yetenek ve genel kültür sınavına da giriş yaparak düz memur olarak atanma olanakları bulunmaktadır.

Biyoloji mezunları öğretmen olabilir mi?

Biyoloji mezunu öğretmen olmak için formasyon eğitimi almalıdır. Formasyon eğitimi aldıktan sonra, biyoloji öğretmeni olmaya hak kazanırlar ancak bunun için atanabilmeleri gerekmektedir. Birçok öğretmen adayının 2020 yılında çıkarılan genelgeye göre öğretmen olamayacağını düşünmesi, günümüzde geçerliliği kalmayan bir düşüncedir. Bunun en önemli nedeni, formasyon eğitiminin 2021’de yeniden tesis edilmiş olmasıdır.

Biyoloji öğretmenliği ataması var mı?

Biyoloji öğretmenliği ataması bulunmaktadır. 2023 yılı itibariyle atama puanları 77 ile 90 arasındadır. Ancak biyoloji öğretmenlerinin ataması son derece düşüktür. 2023 Mart ayında toplam olarak sadece 450 biyoloji öğretmeni atanmıştır.

Biyoloji bölümü mezunları adli tıpta çalışabilir mi?

Biyoloji bölümü mezunlarının adli tıpta çalışmaları için adli tıp alanında yüksek lisans yapmaları gerekmektedir. Bu yüksek lisans sonucunda adli biyolog unvanı alacaklardır. Böylece adli tıpta çalışabilirler.

Biyoloji mezunları laboratuvarda çalışabilir mi?

Biyoloji mezunu kişiler biyolog olduğu için tıbbi laboratuvarlarda yardımcı, sekreter ve destek personeli olarak çalışabilirler. Ayrıca, moleküler düzeyde çeşitli bakteri ve hastalıkları teşhis etme konusundaki deneyimlerinden de laboratuvarda faydalanılmaktadır.

Biyoloji mezunu odyolog olabilir mi?

Biyoloji mezunlarının odyolog olabilmesi için yüksek lisans yapmaları gerekmektedir. Başka şekilde, kendi branşları dışında atanabilmeleri mümkün değildir.

Biyoloji mezunu ne kadar maaş alır?

Biyoloji mezunları nerede çalıştıklarına bağlı olarak, 2023 temmuz zamlarından sonra 16.500 ile 45.000 TL arasında maaş almaktadır. Özel sektörde, maaş oranları daha değişkendir.

Biyoloji mezununa ne denir?

Üniversitelerin Fen – Edebiyat fakültelerinde bulunan 4 yıllık Biyoloji lisans eğitimini başarı ile tamamlayan herkes, Biyolog sıfatını taşımaya hak kazanır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın