Hemşireler Aile Hekimi Olabilir Mi? Tıpa Geçiş Var Mı? 2023 Güncel Maaşlar

Hemşirelerin aile hekimi olması günümüzde artık mümkün olabilmektedir. Ancak bunun için belirli başlı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerin tam anlamıyla yerine getirilmesiyle de hemşirelere aile hekimliği yolu açılacaktır. Öncelikli olarak yapılması gereken Avrupa Birliği ülkelerindeki modele uygun olarak eğitim veren Sağlık Meslek Lisesi ve hemşirelik lisans programından mezun olmak gerekmektedir.

Özellikle 2020 senesinde doktor eksikliğinden kaynaklı olarak hemşirelerin +1 sene daha okuması ya da yüksekokul mezunu olan hemşirelerin de +2 sene daha fazla okuması da aile hekimi olmak için gereklidir. Bu sayede ülkede yaşanana aile hekimi açığının kapatılması hedeflenmektedir.  Buna ek olarak aile hekimi haklarından da yararlanmaları sağlanacaktır.

Hemşirelikten Tıpa Geçiş Var Mı?

Hemşirelikten tıpa geçiş, birden fazla şekilde yapılabilmektedir. Bu durumu sağlamak için yatay geçiş ya da yukarıda anlattığımız şekilde aile hekimi olarak yapılabilmektedir. Aynı zamanda ayt- tyt sınavlarına yeniden çalışarak doktorluğu kazanma şansınız da bulunmaktadır. eğer bu konuda düşünceleriniz kesinse seçenekleri değerlendirmeniz ve doktor olma yolunda adım atmanız gerekmektedir.

İlgili içerik: Ebelikten Hemşireliğe Geçiş Var Mı?

Aile Sağlığı Merkezinde Kimler Hizmet Vermektedir?

Aile sağlığı merkezinde öncelikli olarak aile hekimleri bulunmaktadır. Birlikte bir ekip içerisinde çalışan aile hekimleri, hastaların ihtiyacı olan tedaviyi vermektedirler. Sağlık hizmeti ve rehabilite hizmeti sunmaktadırlar. Aynı zamanda hastalarının yaşam bulgularını ölçmektedir. Yara bakım hizmetlerini de yürütmektedir. Ayrıca aile sağlığı merkezinde sözleşmeli olarak çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru ve acil tıp teknisyeni bulunmaktadır.

Bir hasta ile karşılaşıldığında ilk müdahaleyi yapabilmek için gerekli tüm personel aile sağlık merkezlerinde yer almaktadır. Bu kimseler bakanlık tarafından görevlendirilen ve alanında oldukça iyi oldukları düşünülen insanlardır.

Aile Hekimliğinde Çalışan Hemşire Maaşları?

Aile hekimliğinde çalışan hemşire maaşları, hizmet kademesine göre değişiklik göstermektedir. 2023 temmuz maaş zamları ile, en yüksek maaş alan 25 yıl ve üstü çalışan olup 1/4 kademesine sahip hemşireler 26.440 lira almaktadır. Daha yeni başlayan ve kademesi 8/1’i olan bir hemşire ise 22.000 lira almaktadır. Kademeye ve memuriyet yılına göre maaşlarda farklılıklar görülmektedir. Her geçen sene de maaşlara ekstra maaş gelmektedir.

İlgili Yayın: Erkekler Hemşire Olabilir Mi?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

“Hemşireler Aile Hekimi Olabilir Mi? Tıpa Geçiş Var Mı? 2023 Güncel Maaşlar” üzerine 6 yorum

  1. Bu yasa olarak kabul görülmemiş değil mi yani 2023 için geçerli mi sadece yaşa olarak sunulan bir tasarı mi

    Yanıtla
    • Evet 2023 yılında da geçerlidir, Aile Sağlığı Merkezi kurumlarındaki aile hekimi açığı devam etmektedir.

      Yanıtla
      • şu an da bu yasa kabul edidi mi yani 70 k yaptım üni sınavında istanbul üniverstesi hemşirelik araştırırken bunu gördüm doğrumu acaba birde eğer biliyorsanız bu sadece 2023 için mi yoksa artık hep mi böyle olacak

        Yanıtla
    • Başvuru sureci, varsa sınav hakkında bilgi ve eğitim sürecinin nasıl isleyecegi hakkında bilgi verir misiniz

      Yanıtla
      • Merhaba, öncelikle TYT, AYT veya DGS ile doktorluk ile ilgili branşlara geçiş yapmanız gerekmektedir. Hemşirelik, doktorluk ile aynı meslek olmadığı için, öncelikle doktorluk eğitimini almanız, daha doğrusu ek dersleri tamamlamanız gerekmektedir. Başvuru süreci için, ÖSYM’nin sitesini takip etmenizi öneriyoruz.

        Yanıtla

Yorum yapın