Diş Hekimi Asistanı Nedir? Ne İş Yapar? Sertifikası Nasıl Alınır?

Diş Hekimi Asistanı, diş tedavisi öncesinde, sırasında veya sonrasında diş hekimlerine yardımcı olan bir sağlık çalışanıdır. Bir klinikte veya hastanede işlerin düzenli ilerlemesi, tedavilerin en iyi şekilde yapılabilmesi için diş hekiminin yanı sıra diş hekimi asistanının da bulunması çok önemlidir. Bu kişiler Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastanelerde (özel ve devlet), kliniklerde ve polikliniklerde çalışırlar.

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar?

Diş hekimi asistanı, tedavi öncesinde hasta koltuğunu, kullanılacak olan materyalleri, ortamda bulunması gereken ve bulunmaması gereken aletleri ayarlayarak diş hekiminin ideal bir tedavi yapabilmesine yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca diş hekimi asistanları tedavi sırasında diş hekimlerine yardımcı olarak ‘dört elle çalışma’ prensibine de katkıda bulunmaktadırlar. Bu yüzden diş hekimi asistanları hem tedavinin uygun koşulunun sağlanması için hem de tedavi sırasında hekimin karşılaşabileceği zorluklarda hekime yardımcı olması açısından önemli bir rol oynamaktadır. Tedavi sonrasında, bir sonraki hastanın işleminden önce hasta koltuğunu ve gerekli malzemeleri steril edip hekimin çalışma sahasını bir sonraki operasyona hazırlamak da bir diğer görevleridir.

Diş Hekimi Asistanı Ne Kadar Maaş Alır?

Diş hekimi asistanı maaşları 10.000 – 20.000 TL arasında değişmektedir. Ortalama bir diş hekimi asistanının maaşı 16.000 TL olarak söylenebilir. Alınan ücret özelde veya devlet hastanelerinde çalışmaya bağlı olarak veya meslekte edinilen tecrübeye bağlı olarak değişebilmektedir.

Diş Hekimi Asistanı Çalışma Saatleri Nedir?

Diş hekimi asistanının çalışma saatleri genellikle sabah 9’dan akşam 5’e kadardır. Diş hekimi asistanları ve diş hekimlerinin çalışma saatleri aynıdır. Mesai saatleri bu saat aralığından farklı olan muayenehanelerde ve hastanelerde diş hekimi asistanlarının da mesai saatleri değişmektedir. Genel olarak diş hekimi asistanlarının çalışma saati 8 veya 10 saat olmaktadır.

Diş Hekimi Asistanı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Diş hekimi asistanlığı sertifikası, kişilerin diş hekimlerinin yanında diş hekimi asistanı olarak çalışmasını sağlayan çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak belli bir eğitim sonunda kişilere verilen sertifikadır. Diş hekimi asistanlığı eğitim sürecinden kişiler; ağız ve diş anatomisi, radyoloji, kullanılan aletler, kullanılan materyaller ve hazırlanışları, enfeksiyondan korunma yolları ve dezenfeksiyon gibi konularda eğitim alırlar. Alınan bu eğitimler sonucu kişiler ilgili konularda diş hekimlerine yardımcı olmaktadırlar. Bu sertifika sayesinde özel kliniklerde, hastanelerde ve polikliniklerde çalışma fırsatı elde edilir.

Diş Hekimi Asistanı Belgesi Nasıl Alınır?

Diş hekimi asistanı belgesi almak için şu adımlar izlenebilir:

  • Arama motorundan ‘diş hekimliği asistanı belgesi kursları’ yazdığınızda birçok kurs seçeneği ile karşılaşacaksınız.
  • Kursların büyük kısmı uzaktan eğitim (online eğitim) şeklinde olmaktadır ve içerikleri birbirine benzemektedir.
  • Kaydolmadan önce kurslar tek tek incelenmeli, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve üniversiteler ile iş birliği içinde olan en uygun kurs seçilmelidir.
  • Kursların sitelerinden veya telefon numaraları üzerinden iletişime geçilip kayıt yaptırılabilir.
  • Kursların videoları, sitelerde belirtilen süreler boyunca erişime açık olmaktadır.
  • Kurs sonunda girilen sınavda geçer not alan kişiler diş hekimi asistanı belgesi almaya hak kazanır.

Diş Hekimi Asistanı Kursu ne kadar sürer?

Diş hekimi asistanı kursu genellikle 30 gün sürmektedir. Kursların günü ve saati değişkenlik gösterebilmektedir bu yüzden kurs süreleri hakkında en doğru bilgi için ilgili kursların internet siteleri ziyaret edilmelidir.

Diş Hekimi Asistanı Diş Hekimi Olabilir Mi?

Hayır, diş hekimi asistanı Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmadan diş hekimi olamaz. Diş hekimliği 5 yıllık eğitim veren bir fakültedir ve diş hekimi olmak için Diş Hekimliği Fakültesi bitirmek gerekmektedir. Diş hekimi asistanlarının diş hekimi olmaları için herhangi bir formasyon veya benzeri uygulama bulunmamaktadır.

Lise Mezunu Diş Hekimi Asistanı Olabilir Mi?

Diş hekimi asistanı olmak için üniversite okumak gerekmemektedir. Diş hekimi asistanlığı, kurs sonucu alınan bir belge ile icra edilmektedir. Bazı kurslarda ilgili bölümden mezun olmak veya ilgili bölümde okumak gerekse de herhangi bir bölümden mezuniyet koşulu olmayan kursları da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bunun haricinde sadece sertifikalı olmayan aynı zamanda Sağlık Meslek Yüksekokulunun Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olan kişiler de diş hekimi asistanlığı yapmaktadır. Bu kişiler sadece sertifikası bulunan kişilere göre iş bulma konusunda daha avantajlı konumda olsalar da yüksekokul mezunu olmak diş hekimi asistanlığı için şart değildir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın