9 Adım İle Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açma Rehberi
  1. Ana Sayfa
  2. Meslekler

9 Adım İle Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açma Rehberi

2

Psikolojik Danışmanlık Merkezi açma, gitgide yaygınlaşan bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz koşullarında psikolojik desteğe duyulan ihtiyaç bir hayli büyüktür. Bununla birlikte bir psikolojik danışman ya da psikolog desteği almaya yönelik bakış açısının biraz olsun değiştirilmesi başarılmıştır. Bu sayede insanlar psikolojik destek aldıklarında “deli” damgası yemeyeceklerinin bir nebze de olsa farkına varmıştır.

Bu gelişmeler sonucunda psikolojik danışmanlık merkezlerine olan talepler de artışa geçmiştir. PDR Danışmanlık Merkezi açma için neler yapılması gerektiği sorusu da özellikle psikolojik danışmalar tarafından merak edilmektedir. Dilerseniz şimdi bu soruyu yanıtlamak adına psikolojik danışmanlık merkezi açma için izlenmesi gereken adımları sırasıyla öğrenelim.

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Nasıl Açılır?

psikolojik danismanlik merkezi nasil acilir

  • Adım 1: İlk adım elbette 4 yıllık PDR lisans programını bitirmek olacaktır.
  • Adım 2: Dört yıllık PDR lisans programını bitirdikten sonra, bir danışmanlık merkezi açabilmek için gerekli mesleki eğitimler bulunmaktadır. Örneğin, bir aile danışmanlığı merkezi açmak için 450 saat civarında süren bir aile danışmanlığı eğitimi alınması gerekmektedir. Bu eğitime ek olarak farklı eğitimler de alınarak mesleki donanım geliştirilebilmektedir. Söz konusu eğitimleri almak istemeyenler için yüksek lisan yapmak da bir seçenektir. Örneğin aile danışmanı olmak için yüksek lisans yaptıktan sonra özel danışmanlık merkezinizi açabilirsiniz. Bu seçenek en baştan kendi işinizi kurmak olacaktır. Bu seçenekten ilerleyerek sektörde tutunabilmek için çevre tarafından bilinir olmak ve seçilir olmak gerecektir. Bunları elde edebilmek de mesleki bilgi birikimine sahip olmaktan geçmektedir.
  • Adım 3: Psikolojik danışmanlık merkezi açma için eğitim alanında ihtiyaç duyulan her şey tamamlandıktan sonra yapılması gereken ilk şey bir mali müşavir bulmaktır.
  • Adım 4: Mali müşavir ile görüşülerek psikolojik danışmanlık adı altında faaliyet gösterecek bir merkez açılmak istendiği söylenmektedir.
  • Adım 5: Mali müşavir şahıs veya limited şirketten hangisini tercih edeceğinizi sormaktadır. Bu sorunun cevabı ikisinden biri olabilmektedir.
  • Adım 6: Danışmanlık merkezini kurmak istediğiniz yer belirlenmektedir. Hizmet verilecek bir ofis satın alınmalı ya da kiralanmalıdır.
  • Adım 7: Kişinin tercihine bağlı olarak şirket türüne ve yere karar verilip, gerekli belgeler mali müşavir tarafından hazırlanmaya başlanmaktadır.
  • Adım 8: PDR danışmanlık merkezi açma, sonuçta bir işletme kurma olacağından belediye ruhsatı almak gerekmektedir. Ruhsat alma süreci zorlayıcı ve yorucu bir süreç olabilmektedir.
  • Adım 9: Belediye ruhsatını aldıktan ve mali müşavir tarafından hazırlanan belgeler tamamlandıktan sonra psikolojik danışmanlık merkezi açma süreci tamamlanmış olacaktır. Geriye ofisi dizayn etmek ve çalışma ekibi kurmak kalmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açma Şartları

  • Psikolojik danışmanlık merkezi açma şartları yönetmelik ile belirlenmiş şartlardır ve bunlardan ilki ilgili bölümden mezun olmaktır.
  • Yönetmelikte istenen belgelerin iki nüsha halinde hazırlanarak il müdürlüğüne başvuru yapılması şartı bulunmaktadır. Söz konusu belgeler; açılış başvurusu yapma yetkisi olduğuna dair belge, TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası beyanı, adli sicil kaydı gibi belgelerdir.
  • Kurucu ve sorumlu müdür olacak kişilerde Türk vatandaşı olmak, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak ve birtakım hukuki suçlara sahip olmamak şartları aranmaktadır.
  • En az bir danışman ve büro, teknik, temizlik işleri ile ilgilenecek en az bir personel bulundurulması şartı bulunmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açma Yönetmeliği

Psikolojik danışmanlık merkezi açma yönetmeliği; psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gereken şartları ve bilinmesi gereken tüm bilgileri düzenleyen belge olarak tanımlanabilmektedir. Psikolojik danışmanlık merkezi açma için bu yönetmeliğin mutlaka incelenmesi gerekmektedir.

Bu yönetmelik bir danışma merkezi kurmak için bilinmesi gereken her şeyi barındırmaktadır. Yönetmeliğe T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi’nden ulaşılabilmektedir.

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Nace Kodu

PDR merkezi nace kodu 85.60.02 olarak bilinmektedir.

içeriğimizi oylayın

Yorum Yazın

Yorumlar (2)

  1. Klinik psikoloji yüksek lisansı PDR mezunlari için şart mı .. ve kimler açabilir

    • Hayır yüksek lisans şart değildir. Yüksek lisans yapmadan bir merkez açmak istiyorsanız, öncelikle ilgili kursları bitirip sertifika almanız gerekiyor.

      Ancak ben bu kurslara gitmek istemiyorum derseniz, o zaman yüksek lisans da, bu kursların yerini tutmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir