Türk Dili ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir Mi? 2024 Formasyon

Türk dili ve edebiyatı mezunları, 2024 yılında formasyon alarak öğretmen olabilir. Ancak bu noktada öğretmenlik yapmak için gerekli olan belgeleri temin etmeleri gerekmektedir. Alınan belge sonucunda da devlette ya da özel eğitim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapabiliyorlar. 2020 yılında formasyon kararı kaldırıldı ancak 21.09.2021’de alınan karara göre pedagojik formasyon tekrar gelmiştir. Usul ve esaslar için buraya tıklayınız.

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunları Nasıl Formasyon Alır?

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, üniversitelerin Edebiyat fakültelerinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olanlardır. Bu bölümün eğitim süresi dört yıl olup lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Bölümde Türk dilinin tarihsel gelişimi, Türkçeyi oluşturan kurallar ve Türk edebi eserleri incelenmektedir. Bu bölüm, eğitim fakültesi içerisinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğinden farklıdır.

turk dili ve edebiyati mezunlari

Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan bölümde öğrencilere formasyon bazında eğitim verilirken, Edebiyat Fakültesinde yer alan bölüm ise akademik olarak öğrencilere eğitim vermektedir. Bu yüzden Edebiyat Fakültesi mezunu olanların öğretmenlik yapmaları için formasyon almaları gerekir. Formasyon, 2021 yılı itibariyle lisans düzeyinde alınabilmektedir.

Açık Öğretim Türk Dili ve Edebiyatı Formasyon Alabilir Mi?

Açık öğretim Türk Dili ve Edebiyatı mezunları da formasyon eğitimi alabilir. Açık Öğretim Fakültesinden mezun olanlar diploma olarak örgün eğitimden farksızdır. Bu yüzden AÖF’den mezun olanlar için de örgün eğitimden mezun olanların hakları aynı şekilde geçerlidir.

İlgili içerik: İngiliz Dili ve Edebiyatı Formasyon Kalktı Mı? Öğretmen Olabilir Mi?

Türk Dili ve Edebiyatı Formasyon Kalktı Mı?

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü başta olmak üzere, Eğitim Fakültesi dışında mezun olan adaylara yönelik formasyon yeniden gelmiştir. 21.09.2021’de alınan karara göre pedagojik formasyon lisans düzeyinde tekrar tesis edildi. 2020 yılında yürürlüğe konan uygulama ile, tezsiz yüksek lisans yaparak adaylar formasyon sahibi olabiliyordu. 2021 yılında bu hata düzeltildi ve edebiyat bölümü tekrar formasyon alabilir hale geldi.

Fen Edebiyat Fakültesi Mezunları Öğretmen Olabilir Mi?

Fen Edebiyat fakültesi mezunları formasyon ya da yeni adı ile öğretmenlik mesleği uzmanlık programı kapsamında öğretmen olabilmektedir. Bu bölümlerin dışında kalan fakültelerden ise formasyon belgesi alınmamaktadır. Örneğin Reklamcılık bölümünden ya da Hukuk bölümünden mezun olmuş kişiler formasyon programına katılamazlar.

İlgili içerik: Mütercim Tercümanlık Bölümü Mezunları Öğretmen Olabilir Mi?

Formasyon Olmadan Öğretmenlik Yapılıyor Mu?

Formasyon bir tür öğretmenlik ehliyeti olduğu için özelde ve devlet kuruluşlarında öğretmen olmak için formasyon gerekmektedir. Eğitim Fakültesi mezunu olanlar için bu eğitim gerekli değildir. Eğitim Fakültesinden mezun olanların formasyon yeterliliği var kabul edilmektedir. Ancak Fen Edebiyat fakültesinden mezun olanların formasyon almaları gerekmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı Formasyon Veren Üniversiteler

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları için formasyon programının yapılacağı kesinleşti. Öğretmenlik yapmak için formasyon almak isteyen öğrenciler, aşağıdaki üniversitelere başvurabilir:

  • Amasya Üniversitesi
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  • Adnan Menderes Üniversitesi
  • Konya Selçuk Üniversitesi
  • Necmeddin Erbekan Üniversitesi
  • Karamanoğlu Mehmet bey Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Sakarya Üniversitesi
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  • Düzce Üniversitesi
  • Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  • Kilis Üniversitesi

Pedagojik formasyon ders programı ise, şu şekildedir:

  1. Eğitim Bilimine Giriş
  2. Program Geliştirme
  3. Öğretim İlke ve Yöntemleri
  4. Gelişim Psikolojisi
  5. Öğrenme ve Öğretme Kuram ve yaklaşımları
  6. Sınıf Yönetimi
  7. Ölçme ve Değerlendirme
  8. Rehberlik
  9. Öğretmenlik Uygulaması
  10. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
  11. Özel Öğretim Yöntemleri

Pedagojik Formasyon Kayıt İçin Gerekli Belgeler

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları için formasyon kaydı yaparken gerekli olan belgeler şu şekildedir:

  • Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi
  • Onaylı Lisans Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir).
  • Onaylı Lisans Not Durum (Transkript) Belgesi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)
  • İki Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.
  • Kurumca istenebilecek diğer belgeler.

Edebiyat bölümünün önü açık mı?

Günümüzde edebiyat bölümünün en büyük sorunu kadro açılmasıdır. Kadro açıldığında, akademisyen olarak kariyer yapabilir veya TRT benzeri devlet kurumlarında çalışabilirsiniz. Ancak bunun haricinde, özel sektörde iş imkanları kısıtlıdır diyebiliriz.

Türk Dili ve Edebiyatı okuyan biri ne iş yapar?

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, araştırmacılık ve akademisyenlik gibi alanlarda çalışabilir. Bunlardan en çok öğretmenlik ve çevirmenlik tercih edilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın