Mezuniyet Derecesi Nedir? Nasıl Öğrenilir? 2024 Mezuniyet Öğrenme

Mezuniyet derecesi, bir öğrencinin eğitim gördüğü tüm dönemler boyunca aldığı notların ortalamaya yansımasıdır. Örneğin, öğrenci tüm derslerinden en yüksek not aralığında puan aldıysa bu onun başarı derecesi ile okulu bitireceği anlamına gelir.

Öğrenciler, orta öğretimde takdir veya teşekkür aldıklarında bu onların okulu bitirdikleri puan ortalamasının belgelerine yansıdığını gösterir. Üniversitede bitirme derecesi, öğrenciler genelde AKTS denen kredilerden sorumlu oldukları için 4’lük veya 100’lük puan sistemine tabidirler.

Okul Derecesi Nedir?

Okul derecesi, mezun olunan fakülte veya eğitim kademesinden elde edilen başarı notunun ortalamasıdır. Orta öğretim kademesinde öğrenciler, genelde orta seviyede bir başarı gösterirlerse teşekkür alırlar. Ancak, daha fazla ve üstün bir başarı gösterirlerse takdir almaya hak kazanırlar.

Bazı öğrencilerin hiç belge almadıkları çünkü, genelde zayıf dersleri olduğu bilinir. Genel ifade ile bir okuldan tüm dönemler boyunca öğrencinin elde ettiği puan toplamı ortalaması mezun belgesine yansır.

Dereceyle Mezun Olmak Nedir?

Dereceyle mezun olmak için, lise veya üniversitenizin tavan puanını sağlamış olmak gerekir. Başka bir deyişle kaç senelik bir okulda okuduysanız, her sene 85 üzeri ortalama tutturup bunlar toplanıp okuduğunuz yıl sayısına bölündüğünde yine 85 ve üzeri bir puana sahip olmanız gerekir.

Örnekle açıklarsak, 1. sene 85, 2 sene 92, 3. sene 95 ve 4. sene 87 ortalama yaptıysanız, 85 + 92 + 95 + 87 = 359 ÷ 4= 89,75 ortalama yapmışsınız demektir.

Dereceyle mezun olmak için, okulunuzun durumuna göre, 1., 2. veya 3. olmanız yeterlidir.

Üniversitede Derece Ne Demek?

Üniversitede derece, öğrencilerin okudukları bölümün bağlı olduğu fakülte veya kurul tarafından belirlenmiş not sistemine karşılık aldıkları puandır. Örneğin, AKTS sistemi ile öğrenciler kredilerini hesaplayabilir ve sınıf atlama durumlarını görebilirler.

Belirli oranda krediyi tamamladıktan sonra mezuniyet hakkı kazandıkları için genel kabul 2.50 gibi bir ortalamadır. Bazen 100’lük not sistemine tabi olan fakülteler de olabileceği için burada da 60 veya 70 gibi bir puan alıp iki buçuğa karşılık gelecek başarıyı göstermeleri beklenir.

İlgili içerik: Açıköğretim mezunları DGS’ye girebilir mi?

CV Mezuniyet Derecesi Nedir?

Cv hazırlarken, mezuniyet derecemizi yazmak, işe gireceğimiz kurum için oldukça önemlidir ve mezuniyet durumu hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu nedenle, özellikle lisans derecesi hakkında bilgi vermek çok önemlidir.

Bazı işyerleri, mezuniyet belgesi aslını veya noter onaylı kopyasını da görmek isteyebilir. CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken, bitirme derecesi yazarken en yüksek öğrenim kurumundan başlamanız gerektiğidir. Örneğin yüksek lisans yaptıysanız en üste onu, sonra lisans öğreniminizi ve daha sonra lise eğitiminizi yazmanız tavsiye edilir.

Not: Diploma fotokopisi, noter onaylı olmadıkça diploma yerine geçmez.

Önlisans Mezuniyet Derecesi Nedir?

Önlisans mezuniyet derecesi, genelde iki yıllık fakültelerin öğrenim sürelerini tamamlayan öğrencilerinin aldıkları puanların ortalamasıdır. Diplomada iki buçuk veya 100’lük dilimde 2.50’ye karşılık gelecek notların tamamlanması istenir.

Dört yıllık fakültelere DGS ile tamamlama yaptığınız zaman lisans derecesi alabilirsiniz. Genelde, okuduğunuz fakülte ve bölümün adının geçtiği bir mezun belgesi size takdim edilir.

Lise Mezuniyet Derecesi Nedir?

Lise bitirme derecesi ya da lise diploma derecesi, lise hayatınız boyunca girdiğiniz sınavlardan elde ettiğiniz ortalamaların ve yılsonu ortalamalarınızın ortaya konduğu diploma derecesidir. Bu derece, üniversite sınavlarında yerleştirilme durumunuzu da etkileyecektir.

Lise Mezuniyet Derecesine Ne Yazılır?

Lise mezuniyet derecesi üzerinde, mezun olan öğrencinin adı soyadı, okul numarası, dönemi, başarı notu ve okul müdürünün imzası bulunur. Bu bilgiler her öğrenci için standart olmaktadır.

Mezuniyet Derecesi Yükseltme

Mezuniyet derecesi, öğrencinin okuduğu bölüme karşı daha fazla gayret göstermesi ve disiplinli çalışması ile artar. Çünkü, birey ne kadar yüksek not alan bir öğrenci olursa ortalaması da o kadar yükselecektir.

Hiç çalışmadan puan yükseltmek gibi bir sonuç alınamayacağından dolayı muhakkak bol bol kitap okunmalı ve bölüme yönelik araştırmalar yapılmalıdır.

Böylelikle, onur öğrencisi olmaya hak kazanabileceğiniz gibi kişisel motivasyonunuzu da yükseltebilirsiniz. Üniversiteyi derece ile bitirmek nedir sorusunu da böylece cevaplamış oluyoruz.

İlgili içerik: Yükseköğrenim Nedir? TDK Tanımı ve Amacı

Mezuniyet Derecesi Nasıl Öğrenebilirim?

Mezuniyet derecesi öğrenmek için, okuduğunuz süre boyunca yaptığınız senelik ortalamaları, okuduğunuz sene sayısına bölmeniz yeterlidir. Yukarıda da verdiğimiz örneği başka şekilde inceleyelim:

  • 1. sene: 82
  • 2. sene: 65
  • 3. sene: 51
  • 4. sene: 76

4 senelik bölümümüzde senelik ortalamalarımız böyleydi. Şimdi bunları toplayalım:

82 + 65 + 51 + 76 = 274 puan. Mezuniyet notunu hesaplamak için bunu 4’e bölüyoruz:

274 ÷ 4 = 68,5 bizim mezuniyet derecemizi veriyor.

Resmi mezuniyet derecesi öğrenmek için, e-devlet üzerindeki sorgu sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diploma derecesi nedir?

Diploma derecesi, bitirme derecesinin öğrenciler ve halk arasında kullanılan diğer bir adıdır. Mezuniyet derecesinden farkı yoktur.

2008 öncesi diploma sorgulama nasıl yapılır?

2008 öncesi diploma sorgulama maalesef e-devlet üzerinden yapılamamaktadır. Bunun için mezun olduğunuz liseden ıslak imzalı diploma örneği çıkartmanız gerekmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın