Hukuk
Davası Karara Çıkmış Ne Demek? Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenilir?
Davası karara çıkmış, yürütülmekte olan bir dava ile ilgili son kararın verildiği anlamına gelmektedir. Yargılama safhası sonuçlandığı zaman mahkeme davaya ilişkin kararını vermektedir. Buna göre…
Hukukta Münhasıran Ne Demek? Münhasıran Kanun, Hak ve Emeklilik
Münhasıran, kendine özgü, yalnızca, özel, bir kimseye tahsis edilmiş gibi anlamlara gelmektedir. Bu kelime kökenini münhasır kelimesinden almaktadır. Münhasır kelimesinin sınırlı, özel, bir kimse için…
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir? Maddeleri Neler?
Öğretmenlik meslek kanunu öğretmenlerin görev tanımlarının net hale getirilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için getirilmesi istenen kanun çalışmasıdır. Kamu personel sistemi içinde hizmet sınıfı içinde…
Adalet Mülkün Temelidir Sözünden Ne Anlıyorsunuz?
Adalet mülkün temelidir sözü, toplum ve insanlar için toplumda yaşarken en önemli olması gereken değerin adalet olduğunu ortaya koyar. Öyle ki adalet olmadan varlık sahibi…
Avukat Duruşmaya Gelmezse Ne Olur? Davalı ve Davacı
Avukat duruşmaya gelmezse dava takip edilmiyor olur. HMK hükümleri gereğince bir davanın taraflarının duruşmalarda hazır bulunmaları gerekmektedir. Taraflar asil olarak veya vekil aracılığı ile kendilerini…
İcra Dosyası Kapalı Ne Demek? Tekrar Açılır Mı? Faiz İşler Mi?
İcra dosyası kapalı, açılmış olan icranın farklı yöntemler ile kapatılması anlamına gelmektedir. İcra dosyasının ödeme yapılması kapsamında kapatılması halinde iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Söz konusu…
Hukuki İşlem Nedir? Hukuki İşlem Hakkında 7 Soru 7 Uzman Cevap
Hukuki işlem, kişi tarafından arzu edilen ve hukukun bu arzuya bir sonuç bağladığı irade açıklamaları olarak tanımlanabilmektedir. Hukuki işlem örneği vermek gerekirse; Hukuki işlemlere örnek…
Mevzu Hukuk Nedir? Neyi İfade Eder? Kuralları Nelerdir?
Mevzu hukuk yazılı hukuk kurallarının tümüne denir. Yazılı kuralın mevzu hukuk olarak kabul edilmesi için Anayasa tarafından yetkilendirilmiş bir otoritenin, verilen yetkiye uygun olarak yazılı…
Hukuk Devleti Nedir? Ne Zaman Kabul Edildi? Özellikleri Neler?
Hukuk devleti, hukuk değerlerine bağlı devlettir. Buna göre hukukun üstünlüğünü tanımaktadır. Devlet yetki ve organizasyonu kanunlarla sağlanmaktadır. Öte yandan vatandaşların hak ve sorumlulukları yasalar ile…
Hukuk Kurallarının Özellikleri Nelerdir? Amacı Nedir?
Hukuk kurallarının özellikleri madde madde şu şekilde ifade edilebilir; Hukuk kuralları, kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenlemektedir.Hukuk kuralları belirlidir. Farklı durumlarda farklı şekilde uygulanmaz.Hukuk kuralları özellikle…
Doğal Hukuk Nedir? Doğal Hukukun Özellikleri
Doğal Hukuk, diğer bir adı ile ideal hukuk, belli bir yer ve zamanda uygulanmakta olan hukuk kuralları değil, uygulanması gereken, kaynağını doğadan alan ve insan…
Kamu Hukuku Nedir? Kamu Hukuku Dalları ve Temel Kavramları
Kamu hukuku, birey ile üst otorite arasındaki ilişkileri konu edinen hukuk dalıdır. Üst otorite devlet, birey ise otorite altındaki kişi olarak görülmektedir. Buna göre devlet…