Açıköğretim Fakültesi Mezunları DGS’ye Girebilir mi?

Açıköğretim fakültesi mezunları DGS’ye girebilir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş adına başvuru yapacak adaylar için meslek yüksekokulları ve açık öğretim programlarından mezun olma şartı aranmaktadır. Açıköğretim fakülteleri örgün eğitimden diploma açısından farksız olduğundan ön lisans mezunu olanlar DGS’ye başvuru yapabilmektedir.

Açıköğretime Dikey Geçiş Yapan DGS’ye Girebilir mi?

Açıköğretim fakültesi ön lisans programlarında okuyanlar lisans öğrenimi görmek isterlerse DGS’ye giriş yapabilir. AÖF ön lisans programları mezunları ile son sınıf öğrencileri DGS’ye katılım sağlayabilir.

Dikey Geçiş Sınavına Kimler Girebilir?

Dikey Geçiş Sınavı’na meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan veya son sınıf öğrencileri katılmaktadır. Staj dışında mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan son sınıf öğrencileri de başvuru yapabilmektedir. ÖSYM tarafından yapılan DGS’nin amacı adayların lisans eğitimine başlayabilmesidir. ÖSYM tarafından her yıl yapılan sınavda adayların sözel ve sayısal alandaki başarıları ölçülmektedir. DGS sadece iki yıllık meslek yüksekokulu ile AÖF ön lisans programlarında okuyanlar içindir. Lisans mezunu veya öğrencisi olanlar DGS’ye katılamaz.

Mezun Olduktan Kaç Sene Sonra DGS?

Mezun olduktan sonra DGS’ye girmek için süre sınırlaması bulunmamaktadır. Mezun olunan yıldan itibaren herhangi bir yılda DGS’ye girme hakkı vardır. DGS için geçen dönemlerde girilen oturumlar da hesaba katılmamaktadır. Örneğin geçen sene DGS’ye girerek kazanmış ancak tercih yapmamış olan aday, puanında herhangi bir kayıp olmadan yeni yapılacak DGS’ye katılabilmektedir.

Açıköğretim Mezunu ALES’e Girebilir mi?

Açıköğretim mezunları ALES’e girebilir. AÖF mezuniyeti ile alınacak olan diploma örgün eğitimden alınan diplomadan farksızdır. Bu kapsamda örgün eğitim mezunu olan adayların sahip oldukları haklara birebir şekilde AÖF mezunları da sahiptir. ALES’e girmek isteyenler için lisans bölüm bitirme ayrımı da yapılmamaktadır. Mezunların yanında son sınıf öğrencileri de ALES’e katılabilir.

ALES Sınavına Girmeden Yüksek Lisans Yapılır mı?

ales girmeden yuksek lisans

ALES, akademik kariyer yapmak isteyenlerin katıldıkları ve adayların sözel ile sayısal becerilerinin ölçüldüğü sınavdır. ALES’ten alınan puan yüksek lisans başvurularında kullanılmaktadır. Sınavdan yüksek puan alan adayların yüksek lisans başvurularının kabul edilme olasılığı daha yüksektir. Ancak tezsiz yüksek lisans programları için ALES şartı aranmamaktadır. Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenler ALES puanları olmadan programlara başvuru yapabilir. Tezsiz yüksek lisansta adaylardan mezun olmak için tez hazırlanmaları istenmemektedir.

Tezsiz yüksek lisans, tez yapılmadığı için akademik dünyada kabul edilen ve itibar gören bir tez programı değildir. Ancak bireyler iş alanlarında yetkinleşmek, memurlarsa derece farkı almak için tezsiz yüksek lisans yapabilmektedir. Ayrıca erkekler için tezsiz yüksek lisans askerliğin ertelenmesini de sağlamaktadır. Söz konusu program kapsamında adaylar eğitim süresi boyunca sadece derslere katılmaktadır. Program kapsamında adaylardan yüksek lisans tezi hazırlanmaları istenmemektedir. Tezli yüksek lisans programları devlet üniversitelerinde ücretsizken, tezsiz yüksek lisansların harç bedeli bulunmaktadır.

ALES Sınavına Kimler Katılabilir?

ALES’e katılacaklar lisans bölümü mezunu veya son sınıf öğrencileridir. Bu kapsamda örgün ve AÖF farkı olmadan herhangi bir lisans bölümünden mezun olan tüm adaylar ALES’e katılmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan ALES’te adayların sayısal ve sözel becerileri ölçülmektedir. Bu kapsamda akademik kariyer yapmak isteyen, yüksek lisans veya doktora başvurusu yapacak olanların almaları gereken puandır. ALES, akademik başvurular dışında herhangi bir başka alanda kullanılmamaktadır. Son yapılan değişiklik ile birlikte geçmişe dönük 5 yıllık süre kapsamında alınan ALES puanları başvurular için ilgili süreler boyunca geçerlidir. Ön lisans veya lisans 1, 2, 3’üncü sınıf öğrencileri ise ALES’e katılım gösterememektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın