SGK Kalp Pilini Karşılıyor Mu? Kalp Pili Fiyatı 2024

Kalp pili fiyatı 2024 yılında kalp hastaları için kritik önemde bir fiyat bilgisidir. SGK kalp pili ödemeleri, sigortalı ve emekli hastaları için çok önemlidir. Biz de bu yazımızda, 2024 kalp pili fiyatlarını ve SGK ödemelerini sizin için en detaylı şekilde derledik:

Devlet hastaneleri SGK kapsamında olsa da, özel hastaneler ameliyat için ekstra ücret isteyebilir. Her hastane kendi fiyat tarifesine uygun bir fiyat belirleyebilir. Yani SGK kalp pilini karşılıyor olsa da kalp pili ameliyatı ücretini ödemez.

Kalp pili fiyatları yanısıra, özel hastaneler işlem ücretinin fiyatını %200’e kadar yükseltebilir. Çok yüksek fiyatlar söylendiğinde hukuki işlem hakkınızı kullanabilirsiniz.

SGK Kalp Pili Fiyatları 2024

2024 yılı SGK kalp pili ödemesi en az 4.500 TL, en fazla ise 24.300 TL olarak yapılmaktadır. Bu ödeme, doktorunuzun uygun gördüğü kalp pili modeline göre değişebilir. Ayrıca, özel hastanelerde en az 10.000 TL operasyon ücreti de alınmaktadır.

SGK kalp pili ödeme listesi;

  • SUT kodu; KR1013, DDR pediatrik (Kardiyoloji) ödeme tutarı 4.306,50
  • SUT kodu; KR1014, DDR (Kardiyoloji) ödeme tutarı 2.640,00
  • SUT kodu; KR1015, DDR MR uyumlu (Kardiyoloji) ödeme tutarı 9.900,00
  • SUT kodu; KR1016, DDR ventriküler Pacing azaltıcı özelliği bulunan ve algoritması olan (Kardiyoloji) ödeme tutarı 3.300.00
  • SUT kodu; KR1017, VDD- VDDR (Kardiyoloji) ödeme tutarı 2.356,20
  • SUT kodu; KR1018, VVIR pediatrik (Kardiyoloji) Ödeme tutarı 3.030,50
  • SUT kodu; KR1019, VVIR (Kardiyoloji) ödeme tutarı 2.368,58
  • SUT kodu; KR1020 VVIR, MR uyumlu ödeme tutarı 4.785,00
  • Sağlık Uygulama Tebliği kodu; KR1021 BI- Ventrikul (Kardiyoloji) ödeme tutarı 3.987,50
sgk kalp pili fiyatlari

Kalp Pili Fiyatlarını SSK Karşılıyor Mu?

SSK kalp pili fiyatlarını, kurumun belirlediği ödeme tutarlarına göre karşılıyor. Sosyal Güvenlik kurumu; (SGK) 2006 yılı itibari ile SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleşmiş bir kurumdur. Yani SSK’nın yeni adı Sosyal Güvenlik Kurumu olarak değişmiştir.

Kalp Pili Fiyatları

Kalp pili fiyatları, 10.000 lira civarında başlayıp 40.000 liraya kadar yükseliyor. Devlet hastanesinde kalp pili ücreti neden değişiyor kısaca açıklarsak, doktorunuzun size uygun gördüğü donanımı kullanmanız gerekir ve bu kalp pili modelinin ücreti, bir tanıdığınızın taktırdığı kalp pilinden daha pahalı olabilir. Ayrıca, özel hastanelerde de ameliyat ücreti nedeniyle size ek fatura çıkarılabilir.

Kalp Pili Nasıl Takılır?

Kişilerin kalp piline ihtiyaç duymasının nedeni, sinüs düğümü adı verilen, kalbin sağ kapakçığında yer alan ve kalbin atmasından sorumlu olan dokunun işlevini tam olarak yerine getirememesidir. Pacemaker olarak da bilinen kalp pilinin takılması çok basit bir ameliyattır.

Genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatta, göğüste kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod adı verilen ince tellerin kalbin kulakçık veya karıncıklarından birine / her ikisine yerleştirilmesi işlemidir. Bu elektrodlar, daha sonra göğüs kafesinde hemen cilt altına yerleştirilen küçük bir jeneratöre, yani pile bağlanır ve bu şekilde çalışması sağlanır.

YouTube video

Kalp Pili Takılan Hastalar Ne Kadar Yaşar?

Kalp pili takılan hastaların ömrü, kalp pilinin kendisinden çok, hastanın doktorun belirlediği sağlık kurallarına uygun yaşayıp yaşamadığı ile ilgilidir. Bunun nedeni, kalp pilinin belirli sürelerle denetlenip, gerektiğinde kalp pili ameliyatı ile değiştirilebilen bir araç olmasıdır. Başka bir deyişle, 7 – 12 yıl arasında ömrü olan SGK kalp pilini birden fazla kez değiştirebilen bir hastanın yaşam sınırı, doğal yaşam süresine bağlıdır.

kalp pili nasil takilir

Buna ek olarak, SGK kalp pili taktıran hastaların, kolesterol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durması gereklidir.

Kalp Pili Takıldıktan Sonra İyileşme Süreci

Kalp pili ilk kez takılıyorsa veya önceden kullandığınız pil değiştiriliyor, bu operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer. Daha sonra, doktorlarınız 5 gün ile 1 hafta arasında hastanede gözetim altında kalmanızı isteyebilir. Bunun nedeni, kalp pili ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon veya enfeksiyona karşı anında müdahale yapabilme olanağıdır. Ancak bu durum sizi korkutmasın çünkü günümüzde kalp pili operasyonları son derece kolaylaşmıştır.

Ameliyat sonrası dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Ameliyattan sonraki birkaç gün, kalp pilinin takıldığı taraftaki kolunuzu kaldırmaktan kaçınmanız, kesi izinin açılmaması için oldukça önemlidir.
  • Kalp pilinizin bulunduğu bölgeye bastırmayın ve yüz üstü yatmayın. Kalp pilinizin, bulunduğu yerden oynamasına neden olabilecek herhangi bir davranıştan kaçının.
  • Kesi bölgesini temiz tutun ve doktorunuzun size yazdığı pomatlar ile antibiyotikleri (enfeksiyon riskine karşı) mutlaka kullanın.
  • Kesi bölgenizde herhangi bir olağandışı durum fark ettiğiniz an, doktorunuzu arayın ve tavsiyesine göre kısa süre içinde bir sağlık kurumuna ulaşın.
  • Mümkün olduğunca elektrik akımı ve elektrik alanı içeren ortamlardan uzak durun ve kalp pilinizin doğrudan akıma maruz kalmamasına özen gösterin.

Kalp Pili Kontrol Süresi

SGK kalp pili taktıran hastaların belirli aralıklarla kontrole gitmesi ve kalp pilinin bataryasını ve çalışma durumunu tıbbi personel tarafından yapılan testlere tabi tutması gerekmektedir. Kalp pilleri, takıldıktan 2 ay sonra ve daha sonra 6 – 12 ay arası kontroll ile denetlenmeli, gerektiği durumlarda değiştirilmelidir.

Kalp Pili Sıkça Sorulan Sorular

SGK kalp pili fiyatları ve kalp pili ile ilgili merak ettiğiniz soruları cevaplıyoruz:

Kalp pili neden takılır?

Kalp pilinin takılmasının nedeni, kalbin sağ kapakçığında yer alan ve kalbin atmasından sorumlu olan dokunun işlevini yerine getirememesidir. Bu durum genetik faktörler veya sonradan gelişen travmalar sonucu olabilir.

Kalp pili nedir?

Kalp pili, sinüs düğümü adı verilen dokunun görevini yapamaması sonucu, onu elektrik dalgaları ile uyararak kalbin atmasını sağlayan bir alettir. Göğüs kafesine yerleştirilir ve ortalama bir kalp pili, 7 – 12 yıl arası çalıştıktan sonra, değiştirilebilir.

Ancak bunun için mutlaka düzenli kontrollere gitmek gerekir. Aksi takdirde, SGK kalp pilinde meydana gelebilecek herhangi bir arıza veya pilin bilinmeyen bir nedenle erken boşalması gibi durumlar önceden tespit edilemez ve yaşamsal risk doğurur.

Kalp pili kimlere takılır?

SGK kalp pili, kalbindeki sinüs düğümü adı verilen dokunun işlevini tam olarak yerine getiremediği ve kalbin atım hızının çok yavaş kaldığı ölçümler sonucu saptanan hastalara, doktor kararı ile 1 saatlik bir operasyon sonucunda takılabilir. Bir kişiye kalp pilinin takılabilmesi için, mutlaka bir takım tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kalp pili bittiği nasıl anlaşılır?

Günümüzde çoğu kalp pili, kullanan hastaya sesli uyarı vererek zayıfladığını ve değiştirilmesi gerektiğini duyurmaktadır. Ancak, bu özelliğe sahip olmayan kalp pillerinin değiştirme zamanının geldiği de doktor kontrolünde, kalp pilinin bağlandığı cihazdaki uyarı ile anlaşılabilir ve hastanın hayatı tehlikeye düşmeden basit bir operasyon ile pil değiştirilebilir.

Pek çok özel hastane, tıbbi personelini evinize göndererek yerinde tespit ile kalp pili durumunu size verebilmektedir.

Kalp pili dışarıdan belli olur mu?

Kalp pili, kesi izi dışında, dışarıdan bakıldığında belli olmamaktadır.

Kalp pili neden öter?

Kalp pilinizin ötmesinin nedeni, bitmeye yaklaşıyor olmasıdır. Dolayısı ile, en kısa zamanda doktorunuzdan randevu almalı ve eğer gerekirse kalp pilinizin değişmesi için operasyon günü belirlemelisiniz. Aksi takdirde, kalp piliniz istenmeyen bir durumda bitebilir ve bu da ciddi sağlık risklerine neden olabilir.

Kalp pili nereye takılır?

Kalp pili, göğüs kafesinizin içinde durmaktadır. Dolayısı ile, hareketinizi ve günlük hayatınızı etkileyecek bir konumda değildir.

Kalp pili hakkında tüm merak ettiklerinizi, bu başlık altında cevapladık. Eğer SGK kalp pili ile ilgili sorularınız varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bize sormaktan çekinmeyiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

“SGK Kalp Pilini Karşılıyor Mu? Kalp Pili Fiyatı 2024” üzerine 3 yorum

  1. Sayin sağlık Bakanıma sesleniyorum 2012 yılında pil takıldı kalbime pil desteği ile yaşıyorum değişim zamani geldi ajsaray ilinde kalp pili değişimi kalp pili ölçüm cihazı yok perişan haldeyim lütfen yadiminiza olunuz bu konuda yardimlarinizı bekliyorum 0** *** ** **

    Yanıtla
    • Merhaba İbrahim bey. Sağlık Bakanlığı’mıza ulaşmak için, CİMER üzerinden yazmanız daha hızlı çözüm almanızı sağlayacaktır. Telefon numaranızı, güvenlik nedeniyle görünmez hale getirdik.

      Yanıtla

Yorum yapın