Çocuğun Ağız Suyunun Akması Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Çocuğun ağız suyunun akması temel sebebi dişlerin yeni çıkıyor olmasıdır. 4 yaşına kadar ağız suyunun akması normal kabul edilir. 4 yaşından sonra ağız suyu akmaya devam ediyorsa normal değildir.

Çocukta aşırı ağız suyu akıntısı oluyor ise enfeksiyon riski de o kadar artmaktadır. İleri yaşlarda ağız suyu akması iç hastalıklara alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Çocuğun Ağız Suyunun Akması Tedavisi Var Mı?

4 yaşından sonra ağız suyu akması devam ediyor ise doktora danışarak ilaç ile tedavi önerebilir. Salyanın nedeni doktor tarafından tespit edilip uygun tedaviye geçilir. Tükürük üretimini kontrol altına alan ilaçlar ya da ağız bölgesine yerleştirile cihazlar ile salya kontrol altına alınır.

Salya akıntısının nedeni kulak burun boğaz bölümü ile alakalıysa bu kısımda tıkanıklığa çözüm tedavisi uygulanır.

Çocuklarda salya akıntısının diğer önemli ve büyük sebebi bağırsakta oluşan parazittir. Gerekli analizler uygulandıktan sonra bağırsakta parazit varsa sadece çocuğu değil ailenin tamamına tedavi uygulanır.

2,5 Yaşındaki Çocuğun Salyası Neden Akar?

Çocuğun salyasının akması doğumdan başlayıp 4 yaşına kadar devam eder. Yüz kaslarını tam kontrol edememesi, dişlerin yeni çıkıyor olması ve yutma kontrolünü tam olarak sağlayamaması ağız suyu akmasına neden olur.

Normalden fazla salya akıtıyor ise ya da 4 yaşına geçmesine rağmen yine fazla ağız suyu akıyorsa doktora görünmek gerekir.

Bağırsak paraziti, alerjik tepkimeler görülebilir. Ayrıca pankreas ve safra kesesini de kontrol etmek gerekir.

Kısaca çocuğun ağız suyu akması nedeni gelişim aşamasında olması, yüz kaslarını, yutkunmayı düzgün becerememesi ve diş çıkarmasıdır.

Ağızdan Salya Akması İçin Hangi Doktora gidilir?

Ağızdan salya akıyorsa öncelikle “Kulak Burun Boğaz” (KBB) uzmanına gidilmesi gerekir. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra parazit gibi bir rahatsızlık bulunuyorsa “Dahiliye” bölümüne gidilmesi gerekir.

Genelde yanlış uyku pozisyonundan kaynakladığı için uyku şeklinizi değiştirmeniz yeterli olacaktır. Yüzükoyun yerine tam tersi yatmanız gerekir.

Uykudayken Ağız Suyu Akması Neden Olur?

Uykudayken ağız suyu akması genellikle; bağırsak paraziti, alerjik reaksiyonlar, yanlış uyku pozisyonu gibi durumlarda ağız suyu akması görülebilir.

Özellikle yanlış uyku pozisyonunda sıkça rastlanan bir durumdur. Yüzükoyun yattığınızda mideye baskı uygulanır ve salyanın akmasına neden olur.

Bu tür durumlarda sırtınız yastığa dönük vaziyette ya da fetüs pozisyonunda yatmanız daha sağlıklı olur.

Ağız suyu aktığında mikroorganizmalara salya yolu ile ağıza yerleşip kötü koku yaymaya başlar. Uyku esnasında tükürük akışının azalması gibi durumlarda da kötü koku yayma sebepleri arasında görülür.

Yetişkinlerde Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden Olur?

Yetişkinlerde uyurken ağızdan salya akması; yanlış uyku pozisyonu, alerji, reflü, diş problemi, ilacın yan etkisi, parkinson hastalığı belirtisi, diş çıkarma, sinir sistemi bozukluğu, kıl kurdu ya da ağız yapısında problem gibi sebeplerden dolayı ağızda salya akma durumu oluşabilir.

Ağız Suyu Akması Nasıl Önlenir?

Öncelikle yatış pozisyonunuzu mutlaka değiştirmeniz gerekir yüz üstü yattığınızda yüksek ihtimal salya akması problemi yaşarsınız. Sırt üstü yatmak doktorlar tarafından önerilen uyku pozisyonu da değildir.

Yastığınız gereğinden yüksek ya da alçak ise problem oluşturabilir. Kendinize uygun yastık seçmeniz gerekir.

Burnunuzda geniz eti varsa ya da burun yapısında bozukluk bulunuyor ise “Kulak Burun Boğaz” bölümüne gitmeniz gerekir.

Gerekli incelemeler sonucu bağırsakta parazite rastlanmış ise “Dahiliye” bölümüne gitmeniz gerekir.

Salya akıntısı çözülemeyecek sorun olmadığı gibi birçoğu da ilaçlı tedavi yöntemi ile ya da düzgün uyku pozisyonu ile kolaylıkla çözülür.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın