İkinci Üniversite Okumak Mümkün Mü?

İkinci üniversite okumak günümüzde insanların lisans eğitimini tamamladıktan sonra farklı bölümler okuyarak kendilerini geliştirmek için uyguladıkları bir yöntemdir. Birçokları tarafından sıkça ikinci üniversiteyi okumak mümkün mü? sorusu sıkça sorulur. İki üniversite okumak gerekli şartlar yerine getirildiğinde mümkündür.

İkinci üniversite okuma şartları ise bazı bölümlere göre değişiklik gösterebilir. Temelde üniversitede iki bölüm okumak için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara ve üniversite okuma koşullarına ulaşmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

İkinci Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?

İkinci üniversitede okuyabilmek için bir üniversiteden mezun olmak ya da aktif olarak okuyor olmanız gerekir. Bununla birlikte ikinci bir lisans eğitimi almak için tercih edebileceğiniz birden fazla yöntem de bulunmaktadır.

Devlet bazı bölümler için ikinci üniversite okuma şartları kapsamında eğitim için doğrudan doğruya sınavsız olanak tanımaktadır. Tanınan bu olanaklardan yararlanmak için taşınmanız gereken bazı nitelikler bulunmaktadır. Öncelikli koşul ise YÖK’e bağlı olan bir üniversitede okuyor ya da mezun olmuş olma şartıdır.

İkinci Üniversite Okumanın Şartları

İkinci üniversite okumanın şartları temelde öğrencilerin eğitimleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca bazı nitelikleri taşıyan kişilerin de ikinci bir üniversite okumasına izin verilmemektedir. Bu şartlardan biri de aktif olan üniversite eğitimini dondurmuş ve YÖK tarafından kişinin yurt dışı lisans eğitimi kabul edilmemiş olan kişilerdir.

İkinci üniversite okuma şartları ise aşağıdaki gibidir;

  • YÖK’e bağlılığı bulunan bir üniversite kurumundan mezun olunmuş olmalıdır.
  • YÖK’e bağlılığı bulunan bir üniversite kurumunda aktif olarak öğrenci olunmalıdır.
  • Yurt dışı lisans eğitiminin denkliğinin YÖK tarafından kabul edilmesi gerekir. Aksi halde lisans eğitimi kabul edilmediğinde ikinci üniversite eğitimi için talep gerçekleştirilememektedir.

İkinci Üniversite Okurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci Üniversite Nelere Dikkat Edilmeli?

İkinci üniversite okumak birçokları tarafından talep edilen bir eğitim sürecidir. Ancak ikinci bir üniversite okurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Üniversite eğitim kurumlarından hangi bölümde eğitim alacağınıza dikkat etmelisiniz. Genellikle ikinci lisans eğitimini önceki lisans eğitimi ile bağlantılı bir bölümde tercih edilir.

Lisans eğitiminiz için tercih edeceğiniz bölümün bir önceki eğitim aldığınız bölüm ile bağlantılı olması alanınızda yetkinliğinizi arttırmanızı olanaklı hale getirir. Bu nedenle eğitim alacağınız bölümü seçmeden önce dikkatli davranmanız önerilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse ikinci üniversite psikoloji okumak daha önce psikiyatri bölümü okumuş bir öğrenci için avantajlıdır. İkinci üniversite hukuk okumak daha önce adalet yüksekokulunda okumuş bir öğrenci için avantajlıdır.

İkinci Üniversite Okunurken Yüksek Lisans Yapılır Mı?

İkinci üniversite okunurken yüksek lisans yapılır mı? sorusu birçokları tarafından sürekli olarak sorgulanmaktadır. Böyle bir durum mümkündür. Yüksek lisans eğitimi alırken aynı zamanda ikinci bir üniversite okuma şansınız da bulunmaktadır.

İkinci üniversite ile yüksek lisans eğitimi arasında herhangi bir bağlantı olması alanınızda daha yetkin ve başarılı olmanızı mümkün hale getirebilir. İkinci üniversite okurken bağlantılı bir bölüm tercih etmenin başka bir avantajı da bazı derslerden muaf olma şansıdır.

İkinci üniversitede okurken muaf olunan dersler daha önceki lisans eğitiminde alınmış olan dersler yerine sayılabilecek niteliğe sahip derslerdir. İkinci üniversite okurken derslerden muaf olmak için derslerinizin üniversite yönetimi tarafından önceki derslere sayılması gerekir.

Üniversiteden üniversiteye değişen kurallar kapsamında bazı dersler başka dersler yerine sayılabilmektedir. Ancak okuduğunuz bölüm ile daha önce tamamladığınız bölüm arasında bağlantı olmaması halinde dersleri saydırma imkânı da düşüktür.

İkinci üniversite okumak mümkün mü sorusunun yanında sık sorulan sorulardan biri de ikinci üniversite okurken dersleri saydırmak hakkındadır. Hangi derslerin sayılabileceği üniversite tarafından belirlenmektedir.

İkinci Üniversite Okumanın Avantajları

İkinci üniversite okumanın avantajları, bu tercihi yapanlar çoğunlukla çalışan insanlar olduğundan genellikle gözardı edilir. Oysa ikinci üniversite okuyarak, başta kendi branşınız olmak üzere, kişisel gelişim yönünden kazanç sağlayabilir, yeni gelir kaynakları elde edebilirsiniz. Örneğin Açıköğretim Fakültesi bünyesinde bulunan Bilgisayar Programlama bölümünü okuduktan sonra, KPSS ile kamu personeli olmaya hak kazanabilir veya freelance olarak kod yazarak para kazanmak gibi ek gelir kaynakları yaratabilirsiniz.

Kısaca,

  • İlginiz olan bir konuda kendinizi geliştirme şansına sahip olursunuz,
  • Okuyacağınız bölüme bağlı olarak, kendinize ek gelir yaratma fırsatı doğar,
  • Kısa vadeli değil, orta vadeli iş / sosyal olanaklar karşınıza çıkabilir,
  • Halihazırda üniversite öğrencisi iseniz, yan dal yaparak branşınızla ilgili bir açığı kapatabilir ve işe alımlarda bir adım öne çıkabilirsiniz,

İkinci üniversite, en başta kendinize yapacağınız bir yatırımdır. Faydasını hemen göremeseniz bile, zaman içinde mutlaka karşınıza çıkacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın