Akademisyen Olmak Zor Mu? Tüm Detayları İle

Akademisyen olmak, eğitim geçmişine ve donanıma göre zorluğu belirlenen bir durumdur. Bu bakımdan kesin bir şekilde kolay ya da zor olarak yanıtlanmamaktadır. Ancak akademisyen olmak isteyenler için belirli şartların sağlanması gerekmektedir ve bu durum çoğu aday için zor gelebilir. Yabancı dil şartının sağlanması ve alanında makaleler kaleme almak adayların bilmeleri gereken en önemli zorluklar arasında yer alır.

Akademisyenler Ne Kadar Maaş Alıyor?

akademisyenler ne kadar maas aliyor
akademisyenler ne kadar maas aliyor

Akademisyen maaşları devlet ve özel üniversitelerine göre farklılık taşımaktadır. Akademisyen tanımı genel bir kavram olup kendi içinde hiyerarşi barındırmaktadır. Araştırma görevlisi hiyerarşide en alt sırada yer alırken profesörler en üst sırada bulunur. Bu durum da aldıkları maaşları etkilemektedir.

Devlet üniversitende çalışan akademisyenler için 2021 yılı maaşları araştırma görevlisi için 6 bin TL civarındadır. Derecelerine göre bu tutar 6500 TL’ye yaklaşmaktadır. Doktor öğretim üyeleri için maaşları derecelerine göre 7 bin TL ile 7500 TL arasındadır. Doçent maaşları ise 7500 TL ile 8000 TL arasındadır. Profesör maaşları ise 11 bin TL civarındadır. Öğretim görevlisi olarak görev yapanlar ise 6 bin TL maaş almaktadır.

Yüksek Lisans Mezunu Öğretim Görevlisi Olabilir mi?

Öğretim görevlisi doktora derecesi zorunluluğu taşımayan ve özel uzmanlık alanı gerektiren konularda ders veren kimselerdir. Genelde akademisyen kökenli olmazlar ve teknik bölümlerde alanında başarılı bir isim olarak üniversiteye davet edilerek ders verirler. Yüksek lisans yapma olma şartı bulunmaktadır ve bu şartı sağlayanlar öğretim görevlisi kadrolarına başvuru yapabilir ya da davet ile ders vermeye başlayabilir.

Özel Üniversite Hocaları Ne Kadar Maaş Alıyor?

Vakıf ya da özel üniversitelerde çalışanların ise maaş hesaplamaları hemen hemen yarısına karşılık gelmektedir. Buna göre araştırma görevlisi 3500 – 4000 TL, doktor öğretim üyesi 4000 – 5000 TL, doçent 5000 – 6000 TL, profesörler ise 7 bin TL civarında maaş almaktadır.

Üniversitede Öğretim Görevlisi Ne Kadar Maaş Alır?

Devlet üniversitelerinde öğretim görevlisi 6000 bin ilâ 8000 TL arasında maaş alabilmektedir. Özel üniversitelerde ise bu oran 6000 TL civarındadır. Ders verilen alana göre fiyat farklılıkları olabilmektedir.

Yüksek Lisans Bitince Öğretim Görevlisi Olunur mu?

Yüksek lisans bitiminde öğretim görevlisi olmak mümkündür. Ancak her bölümde öğretim görevlisi olunmaz. Genelde teknik bölümlerde öğretim görevlisi ihtiyacı bulunmaktadır. Öğretim görevlileri de meslek yüksek okulları gibi fakültelerde ders vermektedir.

Yüksek Lisans Yaptıktan Sonra Ne Olur?

Yüksek lisans, lisans sonrasında akademik kariyer yapmak isteyenlere hitap eder. Bu kapsamda yüksek lisans bitirdikten sonra akademik yaşam başlatılabilir. 2 yıl süren yüksek lisans sonrasında kişi yüksek lisans diplomasına sahip olur. Bunun yanında herhangi bir unvana sahip olmaz. Yüksek lisans bittikten sonra kişi isterse doktoraya başlayabilir, öğretim görevlisi olabilir ya da ilanın uygunluğuna göre araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilir. Eğer yüksek lisans mezunu memur ise bu durumda memur maaşı da artacaktır.

Öğretim Görevlisi Olmak İçin Ne Gerekli?

Öğretim görevlisi olmak için şu şartların sağlanması gerekmektedir;

  • Tezli yüksek lisans mezunu olmak,
  • Geçerli ALES puanın ve bölüme bağlı olarak yabancı dil puanın olması,
  • Güncel olarak alanındaki çalışmaları takip etmek,
  • Alanında kendisini kanıtlamış birisi olmak,
  • Özgün fikirler üretebilmek,
  • Öğrencilere bilgi ve deneyimlerini kolay ve en iyi şekilde aktarabilmek,
  • Yazılı ve sözlü becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir.

Bu şartlar öğretim görevlisi alınacak bölüme göre azalma ya da çoğalma gösterebilir. Ancak en gerekli şart yüksek lisans mezunu olması ve alanında deneyimli olmasıdır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın