Araştırma Görevlisi Nedir? Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Araştırma görevlisi, üniversitelerde yapılan araştırmalara, incelemelere yardımcı olan kişilerdir. Belli görev tanımları yoktur. Kurum tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Araştırma görevlileri işe alındıktan 1 yıl sonra kadroya geçebilirler. Kadroya geçtikten sonra araştırma görevlisi unvanına sahip olabilirler. Üniversitede çalışan diğer eğitmenlere de yardım etmekle yükümlüdürler. Bu kapsama üniversitede derslere de girebilirler. 

Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Araştırma görevlisi olabilmek için en az lisans derecesine sahip olmak zorundur. Açılan ilanlara göre kriterler değişiklik göstermektedir. Bu şartlarda bazen yüksek lisana kayıtlı olmak, tezli yüksek lisans ya da yüksek lisans dercesine sahip olmak, doktora programına kayıtlı olmak, doktora derecesine sahip olmak gibi farklılıklar göstermektedir. Bazen ise spesifik bir çalışma alanı ve bu alanda tez yayınlamış olmak, çalışmış olmak istenmektedir. Başvuracak kişiler ALES’e girmiş olmalıdır.

Bu sınavdan 70 ve üzeri puan almanız beklenmektedir. ALES’in yanında çoğu üniversite yabancı dil yeterliliğini kanıtlayan sınavlar da istemektedir. Bazı üniversitelerin kendi yabancı dil sınavlarına girilebildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen YDS ya da YÖKDİL sınavlarına da girilebilir. Diğer bir alternatif ise TOEFL sınavıdır. TOEFL sınavının Türkiye’de geçerli olması için akademik kurumlarda girilmiş olma şartı aranmaktadır. Mezun olunan ortalama ve yayınlamış olan, yapılmış olan bilimsel çalışmalar da sizi öne geçirebilir.

Araştırma Görevlisi Ne İş Yapar?

Üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmalara katkıda bulunurlar. Diğer yaptıkları şey ise ilgili bölümde bulunan doçentlere, doktorlara yardım etmektir. Anadal tarafından kendilerine verilen görevleri yapmaları beklenir. Bölümde derslere girebilirler. Bölümlerde yapılan sınavlarda gözetmenlik yapabilirler. Çalıştıkları alanla ilgili incelemeler, araştırmalar, deneyler yapmaları beklenir. Koordinatörlük, komisyon görevi, idari görevler de kendilerine anadallar tarafından verilebilir.

İlginizi Çekebilir: Yükseköğrenim Nedir?

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

  • 35 yaşını doldurmamış olmak
  • YDS puanının 55 olması
  • ALES puanın en az 70 olması
  • İlanda istenilen bölümden lisans derecesine sahip olmak
  • Yüksek Lisans programına katılı olmak veya yüksek lisans derecesine sahip olmak
  • Bazen doktora programına kayıtlı olma ya da doktora derecesine sahip olma şartı da aranmaktadır. 
  • İyi derecede İngilizce bilmek aranan şartlar arasındadır.
  • ALES puanlarının %60’ı ve YDS puanlarının %40’ı dikkate alınarak ilan edilir.
  • Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlardaki öğretim görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından atama yapılacak programın eğitim dilinde en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak şartı aranır.
  • Bazı ilanlarda ise spesifik bir alanda çalışma yapmış olma şartı aranmaktadır.
arastirma gorevlisi olma sartlari
arastirma gorevlisi olma sartlari

Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Araştırma görevlisi maaşları sahip olunan eğitim dercesine ve kurumlara göre farklılık göstermektedir. En düşük araştırma görevlisi maaşı 4.500 TL iken maaşlar 8000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Genelde verilen ücret 6200 TL’dir.

İlginizi Çekebilir: Akademisyen Olmak Zor Mu?

Araştırma Görevlisi Devlet Memuru Mu?

Araştırma görevlileri devlet memuru değil kamu görevlileridir. Araştırma görevlileri YÖK  personel kanunu olan 2547 numaralı kanuna tabiilerdir. Bazı durumlarda ise devlet memurlarını kapsayan 657 numaralı kanuna göre hükümler uygulanabilir. Araştırma görevlileri 2 yılı doldurduktan sonra boş kadro olması ve istenilen gereklilikleri sağlamaları halinde 657 numaralı kanun kapsamında memur olarak atabilme imkanları bulunmaktadır

Araştırma Görevlisi Olduktan Sonra Ne Olunur?

  • Araştırma görevlileri 2 yılı doldurduktan sonra tekrar atanarak görevlerine devam edebilirler.
  • Öğretim görevlisi olarak ders verebilirler.
  • Doktoraya başvurarak kabul almaları halinde doktora programlarına devam edebilirler.
  • Akademik kariyerde kalarak profesörlüğe kadar yükselinebilir.
  • Açık kadro olması halinde memur olarak atabilirler.
  • İstenilirse akademiden ayrılarak özel kurumlarda, şirketlerde çalışabilirler. 

Araştırma Görevlisi Kaç Yıllığına Atanır?

Araştırma görevlileri genellikle 2 yıllığına atanır. Bunun öncesinde 1 yıl kadrosuz olarak çalışırlar. Daha sonrasında 2 yıllığına atanarak 3 yıl görev yaparlar. Yen, çıkan kanun doğrultusunda tekrar atanabilmelerine olanak tanımıştır. Bu atamalar 1 yıl geçerli olacak şekilde yapılmaktadır. Tekrar atanarak görev sürelerini uzatabilirler.

Araştırma Görevlisi ve Asistan Aynı mı?

Araştırma görevlisi ve asistan aynı şeydir. Asistan tanımı geçmişte yaygın kullanılırken günümüzde bu terim yerini araştırma görevlisine bırakmıştır. Asistanların bu iş dışında başka bir yerde çalışması yasaktır. Asistanlar 4 içinde uzmanlıklarını vermeleri beklenmektedir. 6 yıl içinde ise doktoralarını tamamlamadırlar. Araştırma görevlileri yanlarında çalıştıkları profesörlerin ve doçentlerin kendilerine verdikleri görevleri düzenli ve istenilen şekilde yapmakla yükümlülerdir.

İlgili İçerik: Akademi Nedir?

Araştırma Görevlisi Yüksek Lisans Yapabilir mi?

Araştırma görevlisi iken yüksek lisans yapılabilir. Çoğunlukla araştırma görevlisi ilanları da bu yöndedir. Başvuracak kişilerin tezli yüksek lisansa programına kayıtlı olması ya da tezli yüksek lisansını tamamlamış olması istenmektedir. 2018 yılından önce lisans derecesini tamamlayanlar araştırma görevlisi olabilirken 2018 yılında gidilen değişiklikle birlikte araştırma görevlisi olabilmek için en az tezli yüksek lisans programına kayıtlı olması şartı aranmaktadır.

Araştırma Görevlisi Yükselir Mi?

Araştırma görevlileri yükselebilir. Araştırma görevlileri görev süreleri boyunca yaptıkları çalışmalar ve yaptıkları yayınlarla kendilerini kanıtlayabilirler. Yüksek lisans programıyla benzer kabul koşulları sunan doktora programlarına başvurulabilir. Doktora programları 4 yıl sürmektedir. Dört yılın sonunda doktor unvanına yükselirler. Akademide yayınlar ve çalışmalar yaptıktan sonra doçentliğe başvurulabilir.  En az 5 yıl sonra ise profesörlüğe başvurarak yükselmesi mümkündür.

Araştırma Görevlisi Olmak İçin Yüksek Lisans Mezunu Olmak Şart Mı?

Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans mezunu olmak aranan şartlar arasındadır. 2018 yılından önce lisans mezunu olmak araştırma görevlisi olmak için yeterliydi. Şu an ise ilanlara göre değişmekle beraber en az yüksek lisans dercesine sahip olma ya da yüksek lisans programına kayıtlı olma şartı aranmaktadır. Yüksek lisans çeşidi olarak ise tezli yüksek lisansa kayıtlı olmak ya da tezli yüksek lisansı tamamlamış olmak istenilen şartlar arasında yer almaktadır.

Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Bunun için öncelikle okuduğunuz bölümle ilgi ve şartı yüksek lisans programına kayıtlı olmak olan ilanları takip etmekti. Uygun ilanlara başvurduktan sonra mülakatlar sonucu seçilip seçilmediğiniz belli olacaktır. Başvuru yaparken yüksek lisans yapıtınız üniversite kadro açılmışa o ilana başvurmak sizin için daha iyi olacaktır. Bulunduğunuz ildeki ya da yakın çevredeki üniversitelere başvurmak yüksek lisans yaparken kolaylık sağlayacaktır. ALES puanınız ve yabancı dil yeterliliğiniz araştırma görevlisi olmak için bakılan kriterlindendir.  

Yurtdışında Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Yurtdışında araştırıma görevlisi olmak için öncelikle bakmanız gereken şey başvurmak istediğiniz üniversitede diplomanızın denkliği olup olmadığıdır. Diğer önem atfeden şey ise İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanızdır. Türkiye’de yapılan YDS ve YÖKDİL sınavlarının geçerliliği yoktur. Bunun yerine dünya çapında geçerli olan TEOFL veya ILTS gibi sınavlara girilmelidir. Çalışmak istediğiniz üniversite ile iletişime geçerek şartlar konusunda bilgi edinmeyi ihmal etmemelisiniz.

Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans ya da doktora şartı aranırken, öğretim görevlisi olmak için bu şartlar aranmaz. Lisans dercesine sahip olmak yeterlidir. Öğretim görevlileri genelde üniversitelerde ders vermekle yükümlüdürler. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda görevli olarak yer alabilirler. Öğretim görevlisi olmak için araştırma görevlisinde olduğu gibi yabancı dil puanın en az 50 ve ALES puanın ise en az 70 olması istenmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın