Blanet Nedir? Blanet Nerede Gözlemlenir?

Blanet, son yıllarda astronomi dünyasının gündemine giren bir kavram. Blanet, kara deliklerin etrafında dönen gezegenlere verilen isim. Ancak, şu ana kadar böyle bir gezegen bulunamadığı için, hipotetik bir kavram olarak tartışılıyor.

2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, tıpkı yıldızlar gibi kara deliklerin çevresinde de gezegen oluşumu için güvenli bir alan bulunuyor ve kara deliğin yığılma diskinden arta kalan maddeler ile birçok gezegen oluşumu mümkün.

Geliştirilen son teorilere göre, büyük kütleli kara deliklerin etrafında, milyonlarca gezegen olması mümkün. Ancak şimdiye kadar herhangi bir blanet gözlemlenemediği için, bunların yaşam için uygun olup olmayacağı bilinmiyor.

Blanet İsmi Nereden Geliyor?

Blanet ismi, İngilizce black hole ve planet (kara delik ve gezegen) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.

Aşağıda, galaksimiz Samanyolu’nun merkezinde bulunan Sagittarius A* isimli kara deliğin etrafında olan hayali bir gezegen ve kara deliğin ondan nasıl gözüktüğü resmedilmiş:

blanet samanyolu
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın