Humira Nedir?

Humira (adalimumab), vücutta iltihaplanmaya neden olabilecek bir sitokin olan tümör nekroz faktörü (TNF) bloke ederek çalışan bir anti-TNF ilaçtır.

TNF-alfa ile ilişkili hastalıklar olan ülseratif kolit, crohn hastalığı, romatoid artrit, psoriatik artrit, ankilozan spondilit, sedef hastalığı ve hidradenitis suppurativa gibi birçok inflamatuar hastalıkla iltihabı hafifletmek için kullanılır.

Ne Kadar Sürede İşe Yarar?

Çoğu hasta 2 ila 12 hafta içinde semptomlarından kurtulmaya başlar.

Sonuçlarınız, tedavi edilmekte olan durumunuza ve tedaviye tolere edilebilirlik ve kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir.

Yan Etkiler

Humira direk olarak bağışıklık sisteminizi etkiler. Bağışıklık sisteminin içerisindeki spesifik bir sitokin olan Tümör nekroz faktörü alfa’yı (TNF-alfa) bloke ettiği için bağışıklığınızın enfeksiyonlar ile savaşma yeteneğinizi azaltır. Bu ilacı kullanan kişilerde bakteri, virüs veya mantar kaynaklı enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Bu yüzden Humira reçete edilmeden önce doktorunuz sizden tüberküloz testi isteyebilir.

Humira ile tedavi öncesinde veya sırasında, ateş, titreme, ağrı, yorgunluk, öksürük, cilt yaraları, ishal veya idrar yaparken yanma gibi enfeksiyon belirtileri varsa doktorunuzla konuşun.

Humira Kilo Aldırır Mı?

TNF, oreksini baskılayarak iştahı azaltır. Humira ise TNF’nin etkilerini yok eder. Dolayısı ile Humira kullanan insanlar genel olarak daha fazla yemek yerler ve daha çok kilo alırlar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda anti-TNF ilaç kullanan insanların 12 hafta içerisinde ortalama 5,5 kg kilo aldıkları bulunmuş.

Humira Nasıl Kullanılır?

Humira deri altına enjekte edilerek kullanılır. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı size bu ilacı kendi başınıza nasıl doğru şekilde kullanacağınızı öğretecektir.

Herhangi bir enfeksiyon belirtiniz varsa bu ilacı kullanmaya başlamayın. Talimatlar için doktorunuzu arayın.

Humira için doz programı oldukça değişkendir ve hastalığınızın şiddetine bağlıdır. İlacın doz bilgisini mutlaka uzman bir doktor ayarlamalıdır.

Humira kendi saklama kabının içinde mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Eğer seyahat etmeyi planlıyorsanız bu ilacı oda sıcaklığında maksimum 25 °C’ye (77 °F) kadar, 14 güne kadar saklayabilirsiniz. Humira Kaleminiz veya kullanıma hazır enjektörünüz oda sıcaklığına ulaştıktan sonra buzdolabına kaldırılsa dahi 14 gün içerisinde kullanılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada okuduğunuz herhangi bir yöntemi veya ilaç / vitamin kullanımını, mutlaka doktorunuza danışarak uygulayınız.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın