Magnezyum Takviyesi Çeşitleri ve Faydaları

Magnezyum takviyesi çeşitleri, ihtiyaca uygun şekilde tercih edilmelidir. Magnezyumun farklı formları ile farklı takviyeler üretilmektedir. Magnezyum takviyesi, doktor tavsiyesi ile doktorun önerdiği dozda tüketilmelidir. Sağlıklı beslenen insanların dahi %75’inin magnezyum eksikliği yaşadığı bilinmektedir. Magnezyum eksikliğinin etkileri takviyeler ile giderilmektedir.

Magnezyum Takviyesi Çeşitleri Nelerdir?

Magnezyum takviyesi türleri aşağıdaki gibidir:

  •  Magnezyum klorür:  Acı bir tada sahip olan ancak magnezyum eksikliği bulunanlarda oldukça etkili bir takviye çeşididir.
  •  Magnezyum sitrat:  Kalp çarpıntısı bulunanlar için ideal magnezyum takviyesidir.
  •  Magnezyum sülfat:  Küvete dökerek rahatlamak için magnezyum eksikliği bulunanların tercih edebilecekleri bir magnezyum takviyesidir.
  •  Magnezyum oksit:  Vücudun iyi ememediği bir magnezyum çeşidi olduğu için magnezyum takviyesi için kullanmak yerine mide ekşimeleri ve kabızlık için kullanılmaktadır.
  •  Magnezyum laktat:  Büyük dozlarda magnezyum alması gereken ve magnezyumun diğer formlarını tolere edemeyen kişilerin kullanabileceği takviyedir.
  •  Magnezyum malat:  Fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu yaşayanlar için ideal magnezyum takviyesi çeşididir.
  •  Magnezyum taurat:  Kan şekerinin düzenlenmesi, kan basıncının desteklenmesi, kalp sağlığının olumlu etkilenmesi için tercih edilen takviyedir.
  •  Magnezyum L-treonat:  Depresyon ve yaşa bağlı hafıza kaybı gibi beyin rahatsızlıkları için tercih edilmelidir.
  •  Magnezyum glisinat:  Uyku, kalp ve diyabet problemi olanlar için ideal magnezyum takviyesidir.
  •  Magnezyum orotat:  Kalp ve kan damarı dokusundaki enerji üretim yolları için destekleyici özelliği olan, özellikle sporcuların kalp sağlıklarını desteklemeye yardımcı bir magnezyum çeşididir.
Magnezyum Migreni Önler
Magnezyum, migreni önlemede çok etkilidir.

Günümüzde Magnezyum Eksikliğinin Daha Sık Görülmesinin Sebebi Nedir?

Magnezyum eksikliğinin eskiye göre daha fazla olmasının nedeni; endüstriyel çiftliklerdir. Fizyoloji uzmanı Rune Elliasson’ın ABD’de yaptığı çalışmalar sonucunda 1914 ile 1992 seneleri arasında sadece bir elmanın besleyiciliğinin bile %82 oranında azaldığını görmüştür. Dolayısı ile endüstriyel çiftliklerde üretilen besinlerin içeriği de eskisine göre daha az besleyicidir. Ayrıca magnezyum eksikliğinin daha sık görünme sebeplerinden biri de beslenme alışkanlıklarının yıllar içerisinde değişiklik göstermesidir. Fasulye, balık, ceviz gibi magnezyum yönünden besleyici olan besinleri tüketen insan sayısı eskiye göre daha azdır.

Magnezyum Takviyesine İhtiyaç Duyulduğunu Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Magnezyum takviyesine işaret eden durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Özellikle bacak bölgesindeki kas tutulmaları, magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu kasılmalar uyku esnasında da görülebilmektedir. Uykudan önce magnezyum takviyesi alınması, daha verimli uyunmasını ve kas tutulması yaşanmamasını sağlamaktadır.
  • Astım belirtileri görülmeye başlandığında, bu durum magnezyum eksikliğinin işareti olabilmektedir. Bilimsel araştırmaların sonuçları dikkate alındığında, kandaki magnezyum oranının fazla olmasının nefes almayı kolaylaştırdığı da görülmektedir.
  • Uyuşukluk durumunun en sık gözlenen nedeni magnezyum eksikliğidir. Vücudun herhangi bir bölümünün sık sık uyuştuğu gözlendiğinde, magnezyum takviyesi alınmalıdır.
  • Magnezyum eksikliğinden dolayı olan kas gerilmeleri, dolaylı olarak migrene de sebebiyet vermektedir. Migrenin ve sebep olduğu bulantı ile ışığa karşı hassasiyetin magnezyum takviyesi ile ortadan kaldırılabilmesi mümkündür.
  • Magnezyum eksikliği, bağırsakların işlevlerini yerine getirememesine neden olmaktadır ve bu da kabızlığa yol açabilmektedir. Magnezyum dışkıyı yumuşattığı için kabız olanlar magnezyum takviyesine ihtiyaç duymaktadırlar.
  • Magnezyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna yol açabildiği için magnezyum takviyesi kullanılmalıdır.
  • Magnezyumun beynin işlevselliğini ve ruh halini koruma özelliği bulunmaktadır. 2015 senesinde yapılan bir araştırmaya göre 8.800 kişi içerisinden magnezyum içeren besinleri yeterince tüketmeyen kişilerin depresyon risklerinin %22 oranla daha fazla olduğu görülmüştür.
  • Magnezyum alımı düşük olan bireylerde uyku problemi ortaya çıkabilmektedir. ABD’de yapılan araştırma sonucunda, magnezyum alımı yüksek olanların uykuya dalma problemi çekmedikleri görülmektedir.
  • Kan şekerinin düştüğünün ya da tatlı krizinin tuttuğunun düşünüldüğü anlarda, bunun magnezyum eksikliğinden kaynaklanabileceği de hesaba katılmalıdır. Böyle durumlarda ceviz, fındık ve meyve gibi besinler tüketildiğinde tatlı krizi sanılanın magnezyum eksikliğine karşı vücudun uyarısı olduğu anlaşılmaktadır.
  • Magnezyum doğal bir kalsiyum kanal blokeri gibi tansiyonun dengelenmesini sağladığı için eksikliğinde de yüksek tansiyon görülebilmektedir. Dolayısı ile magnezyum takviyesine ihtiyaç duyulabilmektedir.
  • Anormal eklem ağrıları, magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Magnezyum takviyesi kullananların eklem ağrıları geçmektedir.
  • Kronik yorgunluk sendromu bulunanların düzenli olarak magnezyum takviyesi almaları tavsiye edilmektedir. Brezilya’da yapılmış olan bir araştırmanın sonucuna göre koşucuların ve yaşlıların magnezyum takviyesi tüketmeleri, yorgunluk hislerini azaltmaktadır.

Magnezyum Takviyesi Faydaları

Magnezyum Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

Magnezyum takviyesinin artıları şu şekildedir:

  • Sağlıklı kemik gelişimine olumlu etkisi bulunmaktadır. Kalsiyumun kemiğe asimile olması ve böbreklerde D vitaminin aktive edilmesi magnezyum takviyesi ile kolaylaşmaktadır.
  • Kemik sağlığının korunması, kemik erimesinin önlenmesi, kalsiyum emiliminin kolaylaşması gibi etkileri vardır. Kalsiyum takviyesi kullananlar, eşzamanlı olarak magnezyum takviyesi kullanmayı da tercih etmelidirler.
  • Diyabete karşı koruyucu rolü bulunmaktadır.
  • Kalp ve kas sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Kalp sağlığı ile ilişkili olan rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Migren kaynaklı baş ağrılarının hafiflemesinde magnezyum takviyelerinin katkıları olmaktadır.
  • Adet dönemi öncesindeki yorgunluk, sinirlilik, karın krampları, vücudun su tutması gibi belirtiler daha hafif geçmektedir.
  • Yaşlı, aşırı kilolu ya da prediyabeti bulunanlarda inflamasyonun belirtilerinin azalması magnezyum takviyesi ile mümkündür.
  • İnsülin ve stres hormonunun düzeylerini azalttığı, aynı zamanda kas ağrısına neden olan laktik asidi yok ettiği için egzersiz performansının daha yüksek olmasını sağlayan takviyelerdir.
  • Yüksek tansiyon problemi yaşayanların yüksek kan basıncını düşüren etkisi bulunmaktadır.
  • Depresyon belirtilerini azaltan ve depresyona yakalanma riskini düşüren bir takviyedir.

Magnezyum Takviyesi İhtiyacı Nasıl Tespit Edilir?

Magnezyum eksikliği tanısı için öncelikle magnezyum eksikliğinin semptomlarının gösterilip gösterilmediğine bakılmalıdır. Ardından magnezyum eksikliğinden şüphelenenlerin doktora gitmeleri ve kan testi yaptırmaları gerekmektedir.

4 yaş üzeri sağlıklı bireylerin günlük 375 gram magnezyum almaları gerekmektedir. Magnezyum eksikliğinin ortaya çıkması durumunda ise, doktorlar magnezyum takviyesi verebilir ve daha yüksek dozajlarda alınmasını önerebilmektedir. Ayrıca hastanın magnezyum takviyesine ihtiyacı olmadığına karar verdiğinde de takviyenin kesilmesini isteyebilmektedir. Doktor tavsiyesinden çıkmadan magnezyum takviyesi kullanılmalıdır.

Günlük Alınması Gereken Magnezyum Miktarı Ne Kadardır?

Günlük magnezyum alımı, kadınlar için maksimum 280 mg ve erkekler için en fazla 350 mg olmalıdır. Ancak Magnezyum takviyesinin ne kadar alınacağına doktora danışmadan karar verilmemelidir.

Magnezyum Takviyesi Alınmalı Mıdır?

Magnezyum takviyesinin gerekliliğine bakıldığında; mevcut diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı alınamıyor ise, takviye kullanılması gerekmektedir. Özellikle bazı yaşlı yetişkinler, tip 2 diyabet, sindirim bozukluğu ya da alkol bağımlılığı problemi bulunanların magnezyum eksikliği de fazla olduğu için takviye gerekli olabilmektedir.

Magnezyum Takviyesinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Magnezyum takviyelerinin komplikasyon riski, doğru dozda ve kaliteli ürünler kullanıldığında düşürülebilmektedir. Takviyelerin formülasyonlarına göre kullanılması gereken ideal doz değişiklik gösterebilmektedir. USP, ConsumerLab ya da NSF International gibi üçüncü taraflarca test edilen magnezyum takviyelerini tercih etmek daha güvenli sonuçlar doğurmaktadır.

Yeterli seviyede alınan magnezyum takviyesi, idrarın daha fazla salgılanmasına neden olabilmektedir. Ancak magnezyum takviyelerinin bazı formları ve aşırı dozları, mide hastalıklarına ya da ishale sebebiyet verebilmektedir. Takviyenin oldukça nadir görülen yan etkisi magnezyum toksisitesi olmaktadır. Böbrek rahatsızlığı olanlar aşırı dozda magnezyum takviyesi tükettiklerinde, sağlıklarını riske atmış olmaktadırlar. Mide bulantısı, ishal, kusma, kas güçsüzlüğü, düzensiz solunum, uyuşukluk, idrar retansiyonu gibi toksisite belirtileri ile karşılaşmaktadırlar.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın