88 89 Kuralı Nedir? Trafikte 8889 Kuralı Neden Önemlidir?

Trafikte 88 89 kuralı nedir; iki araç arasındaki takip mesafesini doğru bir şekilde ayarlamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu kural, özellikle trafikte karşılaşılan durumlarda önde bulunan araçla arasında doğru bir takip mesafesinin olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Takip mesafesi 88 89 kuralıyla belirlenir ve özellikle yeni ehliyet alacak olan kişilere faydalı bir bilgidir.

88 89 Kuralı Nedir?​

Yolda bir araçla ilerlerken 8889 kuralı trafik ile karşılaşıldığında önde bulunan araçla doğru bir takip mesafesinin olup olmadığını tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Bu oluşabilecek herhangi bir kazanın önüne geçilebilmesini sağlar. Yolda ilerlerken seyir halinde her araçla karşılaşıldığında aradaki takip mesafesi 50 metre olmalıdır. Takip mesafesi 88 89 kuralı ile belirlenir ve sürücü kurslarında ilk öğretilen seyir kuralları arasındadır.

88 89 kurali trafik

Trafikte İki Araç Arasındaki Mesafenin Önemi Nedir?​

Trafikte 2 araç arasındaki mesafe 88-89 kuralı ile hesaplanabilir. Bu hesaplama yapılırken arkasında bulunulan aracın 2 saniye içerisinde almış olduğu yol mesafesini sunar. Böyle bir durumda önde bulunan aracın takip mesafesini aşmamak için kişi içinden 88 – 89 diyerek bunu aralıksız söyler. Bu söylendiğinde 2 saniye geçmiş olur. Geçen bu 2 saniye takip mesafesini ortaya koyar. Kişi trafikte bulunduğu halde önünde giden aracın hızı ve teknik özellikleri belli olduğu halde süratini arttırarak güvenilir olan takip mesafesi alanı korunmadığında hukuken cezai bir yaptırımı bulunur.

Ülkemizde trafik kazalarının yaşanmasındaki en önemli neden hız kontrolünü yapamamaktadır. 88-89 kuralı olarak bilinen kural sayesinde, takip mesafesini korumak her düzeyde sürücü için rahatlıkla uygulanabilir bir kuraldır. Bu, olası bir kazanın önlenmesine yardımcı olabilir. 88 89 kuralı trafik kazalarının büyük ölçüde önüne geçmiştir ve geçmeye de devam etmektedir.

Trafikte 2 araç arasındaki mesafe 88-89 kuralı ile hesaplanabilir. Bu hesaplama yapılırken arkasında bulunulan aracın 2 saniye içerisinde almış olduğu yol mesafesini sunar. Böyle bir durumda önde bulunan aracın takip mesafesini aşmamak için kişi içinden 88 – 89 diyerek bunu aralıksız söyler. Bu söylendiğinde 2 saniye geçmiş olur. Geçen bu 2 saniye takip mesafesini ortaya koyar. Kişi trafikte bulunduğu halde önünde giden aracın hızı ve teknik özellikleri belli olduğu halde süratini arttırarak güvenilir olan takip mesafesi alanı korunmadığında hukuken cezai bir yaptığımı bulunur.

Ülkemizde trafik kazalarının yaşanmasındaki en önemli neden hız kontrolünü yapamamaktadır. 88-89 kuralı olarak bilinen kural sayesinde, takip mesafesini korumak her düzeyde sürücü için rahatlıkla uygulanabilir bir kuraldır. Bu, olası bir kazanın önlenmesine yardımcı olabilir. 88 89 kuralı trafik kazalarının büyük ölçüde önüne geçmiştir ve geçmeye de devam etmektedir. Ehliyet 88 89 kuralı ile ilişkili değildir ama bu kural trafikte hayatınızı kurtarır.

88 89 kurali trafik kurali

Trafikte Sinyal Kuralları Nelerdir?​

Trafikte sinyal verme kuralları uzun soluklu olarak trafiğin yoğunlaştığı alanlarda büyük kolaylık sunar. Özellikle ilk defa trafiğe çıkacak olan kişilerin bu bilgilere hakim olması gerekir. Direksiyon sınavlarında da oldukça fayda sunacak olan bu sinyaller sağa ve sola kavşak alanlarına giriş yapmadan hemen önce verilmelidir.

Trafikte özellikle dönüşlerde uyarıcı sinyaller vermek karşıdan gelecek olan kişinin tehlikeli bir durumla karşılaşmamasını sağlayacak ve araçla çarpışma durumunun önüne geçecektir. Sinyali alan kişi manevrasının daha düşük pozisyonlarda yapacağı için oluşabilecek ani kazalarında önüne geçilmiş olur.

Trafikte sinyal kuralları hem sinyali veren hem de karşıdan gelen gelen kişi için güvenliği sağlamakta önemli bir rol oynar. Kavşak noktalarından sola dönüldüğünde veya geri istikamette dönüş yapılacaksa sol tarafa sinyal verilmesi gerekir. Dönüş sırasında aynı şeritte kalmak, trafik kuralları açısından çok önemlidir.

Hızın düşürülmesi ani olarak gerçekleşebilecek çarpışmalara engel olur. Eğer şeritte ilerlerken sağ yöne geçilmesi gerekiyorsa sağ bölgeye doğru yer verilmelidir. Bu sırada muhakkak ki sağa yöne hareket eden bir araç olup olmadığı kontrol sağlanmalıdır. Yolun müsait olduğu gözlemlendiğinde karşı tarafa geçiş yapılabilir.

İlgili İçeriklerimiz:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın