Bisiklet Yolun Hangi Tarafından Sürülmelidir? Hangi Şerit?

Bisiklet yolun akış yönünde sürülmektedir. Bisikletin yolun akış yönünde sürülmesi araç olmasından kaynaklanmaktadır. Yaygın olarak bisikletin trafiğin akış yönünün tersine doğru gideceği fikri baskın çıkmaktadır. Ancak bisiklet araç olduğu için trafiğin akış yönünde gitmelidir. Ters yönden gidiş trafik güvenliği açısından sorun yaratacaktır.

Bisiklet Hangi Şeritten Gider?

Bisikletin gideceği şerit trafiğin aktığı şerittir. Bu kapsamda Türkiye’de trafiğin akış yönü olan sağ şeritten trafik akmaktadır. Bu yüzden bisiklet sürücüleri de sağ şeridi kullanmak durumundadır. Ters yönden bisiklet sürmek genel trafik kurallarına ve güvenliğine aykırıdır.

Kaç Yaşında Bisikletle Trafiğe Çıkılır?

Bisiklet ile trafiğe çıkma yaşı 11 olarak belirlenmiştir. Bisiklet sürmek için sürücü belgesine veya iznine gerek yoktur. Ancak bisiklete çıkacak olan sürücülerin belirlenmiş olan asgari yaş sınırına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bisiklet ile Trafiğe Çıkılır mı?

Bisiklet ile trafiğe çıkılmaktadır. Ancak ilgili karayolları kanunu kapsamında bisiklet sürücüleri otoyola girememektedir. Otoyol gibi alanlar yüksek hız kapsamında motorlu taşıtların gittikleri yerler olduğundan, bisiklet sürücüleri için tehlike oluşturmaktadır. Bunun dışında 11 yaşını doldurmuş olanlar trafiğe bisikletleri ile çıkabilir.

Bisiklet Nerelerde Sürülmez?

bisiklet nerelerde surulmez

Bisiklet sürülmeyecek yerler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek hız sınırının olduğu otoyol,
  • Uyarı kapsamında belirlenmiş park, sahil, plaj gibi yerlerde,
  • Eşya taşımacılığı için tüm alanlarda,
  • Araçların park ettiği otopark gibi alanlarda,
  • Yaya kaldırımında,
  • Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda bisiklet sürülmez.

Yaya Kaldırımında Bisiklete Binilir mi?

Yaya kaldırımında bisiklete binilir mi sorusu kaldırımın durumuna göre değişmektedir. Eğer yaya kaldırımında bisiklet yolu bulunuyorsa bu durumda yaya kaldırımı bisiklete binmek için kullanılmaktadır. Ancak bisiklet yolu yoksa yaya kaldırımında bisiklet sürülmez. Bazı bölgelerde saat aralığında bisikletin yaya yolunu kullanmasına izin verilmektedir. Şayet bisiklet sürüşü için yaya kaldırımında bu şekilde süre bulunuyorsa, bisiklet bu saatler aralığında yaya kaldırımını kullanabilir.

Elektrikli Bisiklet Karayoluna Çıkabilir mi?

Elektrikli bisiklet karayoluna çıkabilir ancak bisiklet için geçerli olan kurallar elektrikli bisiklet için de geçerlidir. Elektrikli bisikletler hız açısından en fazla 40 km yapabilmektedir. Bu kapsamda ehliyet gerektirmeden elektrikli bisiklet sürülebilmektedir. Elektrikli bisiklet hız açısından yüksek hızlara ulaşamadığından tıpkı bisiklet gibi otoyollarda kullanılmaz.

Elektrikli bisikletler hacim açısından büyük olduklarından zorunlu haller dışında bisiklet yolunu değil, karayolunu kullanmaktadır. Elektrikli bisiklet yolun en sağından gerekli trafik kurallarına uygun bir şekilde hareket edebilir. Elektrikli bisiklet sürmek için yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. Bunun dışında sürücü belgesi talebi olmamaktadır.

Elektrikli bisikletler aynı zamanda iki kişinin yolculuk yapmasına da uygun değildir. İlgili yönetmelik kapsamında elektrikli bisiklet sadece tek kişi tarafından sürülebilir. Ayrıca kişisel eşya dışında eşya taşımak için de elektrikli bisikletler uygun değildir. Her ne kadar elektrikli bisikletler paket servis için kullanıyor olsa da kullanım açısından kurallara aykırıdır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın