Kapıya sıkışan parmağa iyi gelen şeyler şu şekildedir;
- Parmağa buz uygulaması
- Aloe vera jel tedavisi
- Şiş bölgeye epsom tuzu uygulaması
- Morluklar için krem sürülmesi
- Parmağa bandaj tedavisi
İçindekiler
1.Parmağa Buz Uygulaması:
Kapıya sıkışan parmağa uygulanan yöntemlerden en önemlisi buz koymaktır. Şiş olan parmağın üzerine buz koyulduğunda ağrı azalmaktadır. Bu yöntem ile şişlikte inmektedir. Buzu direkt derinin üzerine temas etmemesi gerekmektedir.
Temasa girmesi sonucunda kılcal damarlara zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Havlu ya da bez gibi öğeler ile buzu sarıp şiş olan bölgeye tutulması daha sağlıklı olacaktır. Ara sıra buzu parmaktan çekip biraz beklettikten sonra tekrar konması gerekmektedir.
2.Aloe Vera Jel Tedavisi:
1 ya da 2 çay kaşığı aloe vera jeli etkilenen parmağa iyice sürülmelidir. 15 ile 20 dakika sonra boyunca beklettikten sonra durulama işlemine geçilmelidir. Bu işlemi günde birkaç defa yapılmalıdır. Aloe vera, iyileştirici ve iltihap önleyici etkileri bulunmaktadır. Bu sebep ile yaralı parmaktaki ağrıyı ve iltihabı hafifletecektir.
3.Şiş Bölgeye Epsom Tuzu Uygulaması:
Büyük kaseyi ılık su ile doldurulup içine 1 yemek kaşığı epsom tuzu dökülmelidir. Tuz eriyene kadar iyice karıştırılmalıdır. Sıkışan parmağı kasenin içine sokup 15 ile 20 dakika boyunca bekletilmelidir. Bu işlem günde 1 ya da 2 defa yapılmalıdır. Epsom tuzunun içinde magnezyumun anti-enflamatuar aktiviteleri sayesinde; sıkışan parmakta oluşan iltihabı, şişkinliğini ve ağrıyı azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
4.Morluklar İçin Krem Sürülmesi:
Eczanelerde bulunan Lasonil, Arnica ve Auridern gibi kremler de morluklara iyi gelecektir. Bunun dışında makyaj ile morluklar gizlenebilir fakat herhangi bir iyileşme etkisi göstermemektedir. Sadece morluğu gizlemeye yarayacaktır.
5.Parmağa Bandaj Tedavisi:
Buz uygulamasının ardından bandaj tedavisi de uygulanabilecek yöntemdir. Elastik bandajı şişen ya da incinen parmağın üzerine sarılmalıdır. Bandaj kan akışını etkileyecek düzeyde sıkı sarılmaması gerekmektedir. Sarılan bandaj çok sıkıysa ya da kişiyi rahatsız ediyorsa, bandajın mutlaka biraz gevşetilmesi gerekmektedir.
Not: Yapılan müdahalelere rağmen şişlik, eklem bölgesini rahat oynatamama ve ağrı devam ediyorsa mutlaka hastaneye gidilmelidir. Bu artık evde başvurulan ilk müdahale ile çözülecek bir yöntem değildir.
Önemli: Eğer evde buz ve bandaj bulunmuyorsa diğer tedavi yöntemleri denenebilir. Öncelik mutlaka buz ve bandaj olmalıdır.
Parmak Morarmasına Ne İyi Gelir?

Parmakta oluşan morluğun üzerine her birkaç saate bir 15 dakika boyunca buz koymak gerekmektedir. İltihaplanmayı ve şişmeyi engelleyip morluğun iyileşme süreci kısalacaktır.
Buz kullanarak iltihaplanma azaldıktan sonra ılık kompres uygulanmalıdır. Bu yöntem ile dokular arası kan dolaşımı hızlanıp iyileşme süreci artmaktadır. Morluk oluştuktan sonraki 1 ile 2 gün boyunca ağır egzersiz yapılmamalıdır. Egzersiz sırasında morluk oluşan bölgeye daha fazla kan gideceği için bölge daha kötü hale gelecektir.
Morluğun dış kısmının etrafına masaj yapılması iyi gelecektir. Masaj yaparken fazla bastırılmaması ve morluğun orta kısmına yapılması gerekmektedir. Küçük ve dairesel hareketler ile masaj yapmak, lenfatik süreci etkinleştirip morluğun yok olmasına yardımcı olacaktır.
Morluğun olduğu bölge, günde 10 ile 15 dakika arasında güneş ışını alması iyi gelmesini sağlayacaktır. Mor ötesi ışınlar, şişip renk değişmiş bölgenin sarıya dönmesini sağlayan bilirubini yok etmeye başlayacaktır. Güneş ışınları bu işlemi hızlandırıp morluğun daha hızlı geçmesini sağlayacaktır. Fakat ciddi durumlarda mutlaka hastaneye gidip film çekilmesi ve doktorun müdahale etmesi gerekmektedir.
Diş Fırçasıyla Morluk Nasıl Geçer?
Oluşan morluğun üzerine yumuşak diş fırçası ile iç kısımdan dış kısma doğru yavaş ve dairesel hareketler ile masaj yapılmalıdır. Bu yöntem, kan dolaşımını hızlandıracağı için iyileşme sürecini de kısaltacaktır. İyileşene kadar bu işlem yapılmalıdır.