Cornell Not Alma Tekniği Nedir?

Cornell not alma tekniği, 1900’lerde Amerika da bir Üniversite olan Cornell Üniversitesinde Profesör Walter Pauk tarafından oluşturulmuş bir not alma tekniği ya da diğer bir deyişle yöntemidir. Bu yöntem uzun yıllardır kullanılan ve kullanıcıların oldukça verim aldığı bir teknik olarak bilinir. Özellikle eğitim faaliyetleri açısından verimi tartışılmaz derecede yüksektir. Ağızdan çıkan her şeyin değil, önemli şeylerin not tutulması gerektiğini gösteren bir sisteme sahiptir.

Bu metodun özellikle üniversite öğrencilerine yönelik olduğunu söylemek gerekir. Notu alan kişinin aktif öğrenme ve dinleme yeteneğini geliştirmesini destekler. Özellikle sınav dönemlerinden önce zamandan ve işten tasarruf sağlayarak öğrencilerin vizelerine ya da finallerine kolaylık sağlar.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Yapılır?

cornell not alma teknigi nasil yapilir
cornell not alma teknigi nasil yapilir

Cornell not alma tekniği, öyle karmaşık ya da anlaşılması zor bir teknik değildir. Özellikle sayfanın üç parçaya bölünmesi ile birlikte çok basit işlemlere dayanır. Bu üç parça çalışılan konunun ya da dinlenilen dersin paylara ayrılması ve etkili dinlemenin gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Şimdi öncelikli olarak bir kağıt üzerinden sayfanın paylarını inceleyelim.

cornell not alma teknigi ornek
cornell not alma teknigi ornek

Yukarıda da görüldüğü gibi sayfa üç parçaya ayrılır. Bunlardan bir numaralı kısım notlar bölümünü oluştur. İki numaralı bölüm ise anahtar kelimeleri kapsar ve son olarak üçüncü bölüm de özet kısmıdır. Cornell not alma taktiği de bu üç bölüm üzerinde oluşur. Bu bölümler;

  • 1 numaralı bölge, notlar: Burası ayrıntıların bulunduğu ve ders ya da işle ilgili vurgu yapılan, tekrarlatılan ya da fazlaca örnek verilen kısımların not olarak tutulduğu kısımdır. Burada sakın dinlediğiniz her şeyi ya da duyduğunuz bütün cümleleri yazmaya çalışmayın. Önemli ve etkili yerlere odaklanmak gereklidir.
  • 2 numaralı bölge, anahtar kelimeler: İşte burası ipuçlarının bulunacağı, kısaltmaların ve özellikle konu ile ilgili anahtar kelimelerin girileceği bölümdür. Ana fikirler, temel kavramlar ya da önemli kelimeler bu bölüme not alınır.
  • 3 numaralı bölge, özet: İşte burası tamamen size aittir. Okuduğunuzu, dinlediğinizi yazdıklarınızı şekillendirir ve buraya yazılır. Konunun kısa cümlelerle özeti geçilir. Oldukça öğretici ve etkili bir bölümü bu kısım temsil eder.

Bu sistem, yukarıda bulunan üç bölümün doğru ve düzgün bir şekilde kullanıldığında başka bir not tutma metodu ya da kuralına gerek yoktur. Uygulaması basit ve kullanım açısından açıklayıcı olduğundan kullanıldığında etkili sonuçlar alınacaktır.

Cornell Not Tutma Özelliği Faydaları Nelerdir?

cornell not alma teknigi faydalari
cornell not alma teknigi faydalari

Cornell not tutma yöntemi not yazımlarında kullanıcılarına birçok avantaj sağlar. Bu avantajlar ile birlikte daha farklı ve etkin bir duruma gelmenizi gerçekleştirir. Bu not tutma biçiminin avantajlarını incelediğimizde;

  • İnsanlara etkili bir organizasyon ve sistematik bilgi girdisini sağlar.
  • Gözden geçirme ve kontrol kolaylığını sağlar.
  • Notlarda ana kavramlara ve ana fikirlere odaklanmayı sağlar ve bu format içerisinde bu kavram ve fikirleri parçalara ayırmanızı kolaylaştırır.
  • Basit bir şekilde etkili not tutmayı sağlar.
  • Zaman konusunda size avantaj getirir.

Bu ve bunun gibi durumlarda oldukça işlevsel bir içeriğe sahip Cornell Metodu, yukarıda yazılan ve yazılmayanlarıyla komple etkili bir metot olarak karşımıza çıkar kullanılması kesinlikle tavsiye edilir. 1940 yılından beri bu sistemin kullanılıyor olması ve günümüze kadar gelmesi de avantajlarının işe yaradığının bir kanıtı da denilebilir.

Cornell Not Alma Tekniği Örnekleri

Cornell not tutma yöntemi örnekleri genel olarak aynıdır. Bir A4 sayfasının üç parçaya bölünerek not, anahtar ve özet olarak karşımıza gelir. İnternet üzerinde yukarıda paylaştığımızın aynısı birçok örnek bulunmaktadır. Bu örneklerin tamamı da birbirinin aynısı şeklinde oluşur.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın