Gaps diyeti, bağırsak sağlığını düzenlemek amacı ile yapılır. Kelime anlamı bağırsak ve psikoloji sendromu demektir. Baş harflerinin anlamı ise Gut And Psychology Syndrome olarak bilinir. Çok merak edilen bir rejim biçimidir ancak bu zayıflamaktan ziyade ön planda sindirim rahatsızlıklarına yönelik olumlu bir süreç olarak uygulanmakta ve bu şekilde anılmaktadır. Bağırsak sorunlarına karşı diyetisyen yardımı ile verilen listenin adına uygun biçimde uygulanmasını esas alır. Hasarlı bağırsak yağlarını antioksidan görevi üstlenerek temizlemeyi amaçlar.
Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?
Gaps diyeti, bağırsak hasarını gidermek için yapılmakta ve bağırsak florasındaki zararlı yağların ve kirlenmiş tabakaların temizlenmesini sağlamaktadır. Sindirilmemiş besinler ve kötü huylu toksinlere karşı bir antioksidan görevi görmektedir. Bu bakımdan mental sağlığa yani beyne de oldukça yararı olan bahse konu rejim biçiminin psikolojik rahatsızlıkları da önlediği bilinmektedir.
Özellikle epilepsi, şizofreni, disleksi ve bipolar bozukluğa iyi geldiği söylenmekte ve fizyolojik bazı alerjik ve egzama gibi durumların iyileşmesine de yardımcı olduğu ifade edilmektedir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;
- Diyete giriş aşaması
- Diyetin tam uygulanması
- Diyetin çıkış aşaması
1.Diyete Giriş Aşaması
Gaps diyetinin bağırsağa ve mental durumlara iyi gelebilmesi için en az 1 sene devam ettirilmesi gerektiği söylense de siz doktor kontrolü olmadan hiçbir şekilde rejim yapmamalısınız. Bu bölümde altı aşama içinde bağırsağa iyi gelen veya gelmeyen etkilerin düzenlenmesi temel alınır. Amino asit, mineral, vitamin ve glikozamin gibi maddeler kullanılarak bağırsağın iltihaplı astarı iyileştirilmeye çalışılır ve bu sekme tamamlanmadan diğerine geçiş yapılamaz.
2.Diyetin Tam Uygulanması
Bu aşamada artık şişkinlik, gaz, kabızlık, iltihap vb. hiçbir şikayetin kalmadığı ve Gaps diyetine uygun beslenme alışkanlıkları kazanılmış olacağı için uzun süreli devam ettirebilme potansiyeli ortaya çıkar. Böylelikle bağırsak florası düzelmiş ve iyileşmiş olacağı için psikolojik ve bedensel olarak artık rahatsızlık hissetmezsiniz. Tabi bunları uygulamak için önce bir diyetisyene ve doktor muayenesine gitmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
3.Diyetin Çıkış Aşaması
Bu rejimi en az 1 yıl boyunca yapmanız gerektiğini daha önce belirtmiştik ve biliyorsunuz ki bağırsaklar iyileşmeden bu diyetten çıkmak çok sağlıksız olacaktır. Bağırsakların tamamen iyileşmiş olduğundan emin olduktan 6 ay sonra bunu bırakmanız ve tabi bunu da doktor kontrolünde yapmanız gerekmektedir.
Gaps Diyeti Nasıl Uygulanır?
Gaps diyeti uygulaması, bağırsak florasının bozulması ile çeşitli mide ve sindirim sorunları oluşan bireylerin özel olarak belirlenmiş yiyecekleri ve içecekleri tüketmesi ile yapılır. Genelde et ve balık önerilmektedir ayrıca laktozsuz süt ve süt ürünleri de faydalı olanlar arasındadır.
Kişinin burada midesini iyileştirmek ve bağırsağındaki bakterileri temizlemek için doktorun vermiş olduğu programa harfiyen uyması gerekir ve kafasına göre bir rejim işine girişmemesi tavsiye edilir. Yumurta ve nişastasız sebzeler bu soruna oldukça yararlı kaynaklardır ve bunların muhakkak sofrada yer edinmesi ile zayıflamayı ve fiziksel hastalıklarınızdan kurtulmaya devam edebilirsiniz.
Gaps Diyeti Listesi

Gaps diyet tarifleri, bilindiği üzere gluten ve laktoz içeren besinlerin midede gaz ve şişkinliğe sebep olması ayrıyeten bağırsak problemlerine de yol açabilmesi yemeklerde tuz ve şekerin çıkarılması ile hazırlanır. Örneğin canınınız tatlı çekti ve çikolata, abur cubur, şeker gibi gıdaların tüketimi size yasak olduğu için unsuz şekersiz üzümlü kurabiye yapabilirsiniz. Veyahut canınız pizza çektiyse hamurunu glutensiz bir şekilde açabilir ve yağı için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Rejim boyunca yiyebileceğiniz yemeklere yönelik gaps diyeti örnek menü ise şöyledir;
Sabah
- 2 yumurta
- 1 bardak kefir
Öğle
- 1 elma
- 2 kaşık fıstık ezmesi
Akşam
- 1 kase tavuk suyuna çorba
- 2 parça tavuk
- Salata
Görüldüğü gibi diyetinizde kullanmanız gereken besinler ile hazırlanmış bir örnek bu şekildedir. Genelde az yağlı ve gluten içermeyen bir biçimde olması bağırsak floranıza ve tüm şişlik, ödem gibi şikâyetlerinize iyi gelecektir.
Bu sebeple önce bir doktor kontrolüne gidin ve böyle bir rahatsızlığınız var ise çözüm olarak bunu uygulamak için onay alın. Daha sonrasında rejime başlayıp bir yıl sürdürmeniz gerekmektedir ki işe yarayabilsin.
Gaps Diyeti İle Kilo Verenler
Gaps diyeti ile kilo verenler, bilinen en ünlü isim Berna Laçin’dir. Kendisi bu rejim ile zayıfladığını söylemiştir fakat doktor kontrolünde bunu gerçekleştirdiği de bilinmektedir. Siz de bağırsak problemi ülser, gastrit, şişkinlik, kabızlık, gaz birikimi vb. yaşıyorsanız hekime danışarak buna başlayabilirsiniz. Tabi öncesinde bedeninizi ve metabolizmanızı tanımanız gerekmektedir.
Çünkü, rastgele yapılan her işlem sizin sağlığınıza kötü etki yaparak geri döner ve bunu kimse istemez. O yüzden önce bir uzman diyetisyen ile çalışarak listenizi ve düzeninizi planlayacak şekilde istişare edin.
Gaps Diyeti Otizm İlişkisi
Gaps diyeti, otizmin bir spektrum bozukluğu olması üzerine buğday ve tahıllardan gelen glutenin de buna olumsuz etkisi olduğu söylenebilir. Yani bunun doğru sindirilmesi gerekmektedir ve bu olmazsa vücuda morfin etkisine benzer etki yarattığı için duruma bir katkı sağlamaz.
Glutenomorfin ve kazeinomorfin bunlara örnek verilir ve otizm teşhisi almış çocuklarda göz temasının olmaması hiperaktivite, öğrenme güçlüğü ve etrafa kendine karşı olumsuz tutumlara yol açabilecek davranışlara götürür. Burada olay glutenin ve kazeinin beslenme düzeninden atılıp yerine uygun yiyeceklerin konmasıdır.

Gaps Diyeti Ne Kadar Sürer?
Gaps diyet süresi, 1 senedir ve bu zaman boyunca devam ettirilmesi gerekir. Diyet bir yıldan evvel bırakıldığı zaman hem bağırsak zarar görmekte hem de tekrar sindirim sorunları yaşanmaktadır. Bunun olmaması için genelde yapan kişiler gerekli sürede tolerans gösterir ve sonrasında 6 ay içinde bunu bırakabilirler. Tabii en doğru bilgi doktorunuz ve diyetisyeninizden öğrendiğiniz olacağı için randevularınızı ve kontrollerinizi aksatmayın.
Gaps Diyet Yorumları
Gaps diyeti yapanlar, daha çok herkesçe bilinen rejimin nasıl uygulanacağına yönelik deneyimlerini paylaşmıştır. Özel olarak kimse çıkıp da kendi sürecinden çok detaylı olarak bahsetmemiş sadece bunu merak ettiklerini ve bazı bağırsak sorunları nedeniyle uygulamak istediklerini dile getirmişlerdir.
İnsanlar bu rejim türünü denemek ve kendi problemlerine de bir ışık olabileceği inancındalar ancak doktora gitmeden internet üzerinden bakılan her şey çok olumlu olmayabilir buna lütfen dikkat edin. Siz de eğer bağırsak florasında iltihap veya çeşitli mide hastalıkları yaşıyorsanız gaps diyeti hikayeleri okuyup bu diyete başlamadan önce bir mide uzmanı ve sonrasında diyetisyene gitmeniz önerilir.