Gümüşün Kararması Fiziksel mi Kimyasal mı? Nasıl Geçer?

Gümüşün kararması kimyasal bir tepkimedir. Gümüş, havayla temas ettiği süre içinde Hidrojen Sülfür (H2S) gazı ile tepkimeye girer ve ortaya Gümüş Sülfür (Ag2S) çıkar. Gümüş Sülfür, siyah renkli bir metal olduğundan, bu tepkimeye maruz kalan gümüşün rengi değişir, başka bir deyişle kararır.

Gümüş Kararması Kimyasal Formülü

Gümüşün kararması kimyasal mı sorusunun cevabı, aşağıdaki tepkimedeki gibi kimyasaldır şeklindedir:

gumusun kararmasi nasil olur
Gümüş nasıl kararır?

Gümüş Kararması Nasıl Geçer?

Gümüş eşyalardaki kararmayı geçirmek için birçok yol vardır. Burada en fazla işe yarayanlarını anlatacağız:

1. Gümüş Çatal – Kaşık Setlerini Temizleme

  1. Bir tencerenin iç yüzeyini aralık kalmayacak şekilde folyo ile kaplayın.
  2. Tencereyi kaynar suyla doldurun.
  3. Suyun içine 1/4 fincan kabartma tozu ve 2 çay kaşığı tuz ekleyip baloncuklar çıkardığını görünceye kadar karıştırın.
  4. Gümüş sofra takımı parçalarını tencerenin içine dikkatlice yerleştirin. Parçaların birbirine değmemesi, kararmış yüzey kalmaması için gereklidir.
  5. 5 dakika kadar beklettikten sonra, tencereden çıkarın ve soğumalarını bekleyin.
  6. Yumuşak bir bezle iyice kurulayın. Gümüşün kararması sorununun ortadan kalktığını göreceksiniz.

2. Büyük Gümüş Parçaları Temizleme

Tepsi, şamdan, vb. parçaları temizlemek için, daha geniş bir kap kullanmanız gerekecek. Isıya dayanabilecek bir leğen işinizi görebilir.

  1. Leğenin yüzeyini aralık kalmayacak şekilde folyo ile kaplayın.
  2. Leğeni kaynar suyla doldurun.
  3. Suyun içine 1 su bardağı (200 ml) karbonat ve 1 su bardağı (200 ml) tuz ekleyin. Bu karışımı, kabarcıklar oluştuğunu görünceye kadar karıştırın.
  4. Gümüş eşyaları leğenin içine dikkatlice yerleştirin. Parçaların birbirine değmemesine özen gösterin.
  5. Bu parçaları 30 dakika suyun içinde bekletin. Daha sonra leğenden çıkarıp soğumalarını bekleyin.
  6. Yumuşak bir bezle kurulayın. Gümüşün kararması sorununun ortadan kalktığını göreceksiniz.

3. Gümüş Kolye Kararması Nasıl Temizlenir?

Kolye ve benzeri gümüş takılarınızı temizlemek için, birden fazla yöntem vardır. En etkili ve hızlı olanları, şu şekildedir:

Sirke ve Kabartma Tozu İle

Yarım su bardağı sirke ve 2 yemek kaşığı kabartma tozunu karıştırın. Kolye veya başka takılarınızı bu karışımın içine yatırın ve 3 saat bekletin. Daha sonra karışımdan çıkarıp durulayın ve kurulayın.

Su ve Kabartma Tozu İle

İki ölçek kabartma tozunu bir ölçek suyla karıştırın. Daha sonra temiz bir bez yardımı ile takılarınızı, kararmış kısımlar tekrar parlaklığını kazanıncaya kadar ovalayın.

Diş Macunu İle

Florür içermeyen (beyazlatıcı etkisi yoğun olmayan) bir diş macununu biraz sulandırarak gümüş kolyelerinizi ve diğer takılarınızı gümüşün kararması sorunu geçineye kadar ovalayabilirsiniz.

Gümüş kolye kararması nasıl geçer, en geçerli yöntemleri öğrendikten sonra, aynı yöntemi diğer gümüş takılarınıza (gümüş yüzük, gümüş küpe, vb.) uygulayabileceğinizi de ekleyelim.

Gümüş Kararması Nasıl Önlenir?

Gümüş eşyalarımızı kararmaktan tamamen korumak maalesef mümkün değildir çünkü gümüş, suyla temastan kullandığımız parfümlere kadar birçok değişik faktör ile tepkime gerçekleştirip kararmaktadır. Gümüşün kararmasını önleyemeyeceğimize göre, yavaşlatabilir miyiz?

Bu sorunun cevabı, neyse ki evet şeklindedir. Gümüş kararmasını geciktirmek veya yavaşlatmak için aşağıdaki püf noktalarını uygulayabilirsiniz:

  • Gümüş eşyalarınızı, özellikle de takılarınızı kullandıktan sonra mutlaka temizleyip kaldırın. Bunun için ılık su kulllanabilirsiniz. Yıkadıktan hemen sonra yumuşak bir bezle kurulamayı unutmayın.
  • Gümüş takılarınızı, kuyumcularda belirli aralıklarla cilalatarak kararmalarını geciktirebilirsiniz.
  • Gümüş kolye, yüzük ve küpelerinizi, yemek yaparken mutlaka çıkarın. Buharlı ortamlar da kararmayı hızlandırır.
  • Gümüş takılarınızı, makyaj yaptıktan sonra takın. Böylece, parfüm ve makyaj malzemelerinin içerdiği kimyasallar nedeniyle kararma sürecini hızlandırmamış olursunuz.

Gümüşün kararmasının fiziksel bir tepkime mi yoksa kimyasal mı olduğunu öğrendik. Daha sonra, kararan gümüş eşyalarımızı nasıl tekrar parlatabileceğimizi ve kararmaktan nasıl koruyabileceğimizi de gördük. Peki sizin bu konuda nasıl püf noktalarınız var? Gümüş eşyalarınızı nasıl beyazlatıyorsunuz? Ya da onları korumak için ne yapıyorsunuz? Aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizimle paylaşmaya ne dersiniz?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın