İadeli Taahhütlü Posta Nedir? 2024 Ücretleri

Gönderdiğiniz önemli bir evrakın ya da belgenin alıcıya ulaşıp ulaşmadığı hakkında endişeleriniz mi var? Yasal açıdan tebliğin ne zaman gerçekleştiğini kanıtlamak mı istiyorsunuz? İşte bu noktada Türkiye’deki posta hizmetlerinin imdadınıza koştuğu bir sistem var: İadeli taahhütlü posta.

Bu yazıda, aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacağız. İadeli taahhütlü gönderilerin nasıl yapılacağından ücretlerine, nasıl takip edileceğinden alıcıya ulaşmadığı durumlarda neler yapılabileceğine kadar pek çok konuya değineceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

İadeli Taahhütlü Posta Nedir?

İadeli taahhütlü posta, gönderdiğiniz belgenin alıcıya teslim edilip edilmediğinin ispatlanabildiği, barkod ile takip edebileceğiniz ve alıcının imzasıyla teslim alındığı özel bir posta hizmetidir. Bu teslim bilgisi ve varsa alıcının kimlik bilgileri, göndericiye geri iletilir. Bu sayede gönderilen belgenin alıcıya ulaştığı (veya ulaşmadığı) hukuki olarak kanıtlanabilir duruma gelir.

İadeli Taahhütlü Posta Nasıl Gönderilir?

İadeli taahhütlü posta göndermek için izleyeceğiniz yol şöyle:

  1. En yakın PTT şubesine gidin.
  2. Göndermek istediğiniz evrak, belge ya da eşyanızı PTT tarafından sağlanan özel bir zarfa yerleştirin.
  3. Zarfın üzerine alıcıya ait isim, soyisim, ve adres bilgilerini eksiksiz bir şekilde yazın.
  4. Gönderinizin taahhütlü posta servisiyle ulaşmasını istediğinizi görevliye belirtin.
  5. Görevli size özel bir form verecek. Bu formda gönderen ve alıcıya ilişkin ayrıntılar yer alacak. Bu bilgileri doldurun.
  6. Gönderiniz ve formun hazır olmasının ardından ödemeyi yapın.

İadeli Taahhütlü Posta Ücreti

İade taahhütlü posta ücreti 2024, ağırlığa ve cinsine göre değişmektedir;

Tebligat:

  • 100 Grama kadar: 42.00 TL
  • 250 Grama kadar: 53.00 TL
  • 500 Grama kadar: 68.00 TL
  • 1000 Grama kadar: 85.00 TL

Hızlı tebligatlarda ise fiyat iki katına çıkmaktadır.

Mektup ve davetiye gibi belgeler ise 36 TL’den başlar. 1 kiloluk bir mektup veya davetiye 85 TL’ye gönderilirken 500 gramlık bir belge 68 TL’ye gönderilir.

iadeli taahhutlu posta ucreti

Daha detaylı bir biçimde gönderim ücretlerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İadeli Taahhütlü Posta Takip

İadeli taahhütlü postanızı gönderdiğiniz andan itibaren PTT tarafından sağlanan bir takip numarası verilir. Bu numara ile gönderinizin yolculuğunu adım adım takip edebilirsiniz.

İadeli Taahhütlü Posta Sorgulama

İade taahhütlü posta sorgulama yapmak için e – devlet ya da PTT resmi internet sitesi kullanılabilir. E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için;

Sisteme giriş yapmadan gönderi takibi yapmak mümkündür, bu yüzden e-devlet üyeliği olmayanlar da sorgulama yapabilirler.

iadeli taahhutlu gonderi takibi
iadeli taahhutlu gonderi takibi
  • Adım 1: İlk olarak e-devlet sitesine ya da uygulamasına girilir. Daha sonra arama kısmına “PTT Kayıtlı Gönderi Takibi” yazılarak arama yapılır. Buraya tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Adım 2: Çıkan sayfada barkod numarası yazan yere gönderinin barkod numarasını girin. Daha sonra da güvenlik kodunu yazın.
  • Adım 3: Sorgula butonuna bastıktan sonra gönderiniz hakkında bilgiler ekrana gelecektir.

Aynı işlemler PTT resmi internet sitesi üzerinden de yapılmaktadır. Bunun için gonderitakip.ptt.gov.tr adresine girerek sadece barkod kodunu girmeniz yeterli olacaktır.

PTT İadeli Taahhütlü Posta

PTT, Türkiye genelinde posta hizmetlerini gerçekleştiren resmi ve güvenilir bir kurumdur. İadeli ve taahhütlü postalarda da en sık tercih edilen PTT’nin güvenilir ağı ve altyapısı olur.

Taahhütlü Posta ile İadeli Taahhütlü Arasındaki Fark

İadeli taahhütlü posta ile sadece taahhütlü posta hizmeti arasında farklar bulunur. Temel olarak:

  • İadeli taahhütlü postada gönderi alıcı tarafından teslim alındığında imza alınır ve bu “teslim alındı” belgesi göndericiye geri gönderilir. Oysa, taahhütlü postada herhangi bir imza zorunluluğu olmaz ve teslimat bilgisi göndericiye iletilmez.
  • İadeli taahhütlü postanın yasal anlamda bağlayıcılığı daha fazladır. Taahhütlü postalarda kanıt ihtiyacı oluştuğunda işler karmaşıklaşabilir.

Blogger Olarak İadeli Taahhütlü Posta Hakkında Ek İpuçları

Yaşadığım deneyimlerden yola çıkarak size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum:

  • Önemli Belgelerde Tercih Edin: Hukuki bağlayıcılığı bulunan resmi evraklar, sözleşmeler, tebligatlar gibi gönderilerde iadeli taahhütlü postayı tercih ederek içinizin rahat etmesini sağlayın.
  • Teslimat Sürelerini Göz Önünde Bulundurun: Taahhütlü gönderiler normal postalara göre daha uzun sürelerde teslim edilebilir. Acele durumlarda alternatif çözümler düşünebilirsiniz.
  • Takip Numarasını Saklayın: Gönderinizin takibi için verilen takip numarasını mutlaka güvenli bir yere not edin.
  • Alternatifleri Değerlendirin: Bazı durumlarda noter onaylı gönderimler ya da özel kargo/kurye hizmetleri iadeli taahhütlü postalardan daha avantajlı olabilir.
  • Geçmiş Kayıtlarınızı Önemseyin: Özellikle iş hayatında karşılaşacağınız durumlarda, geçmişte gönderdiğiniz taahhütlü postaların bilgi formlarını saklamak yasal süreçlerde size avantaj sağlayabilir.

İadeli Taahhütlü Posta Bekleme Süresi?

İadeli taahhütlü posta bekleme süresi, haber verildiği tarihten itibaren 10 gün beklemektedir. 10 gün içerisinde işleme alınmadığında göndericinin adresine geri gönderilecektir. 10 günlük süre posta kargosu için geçerli olup kargo ya da diğer gönderiler için bekleme süresi değişmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kargo Alınmazsa Ne Olur?

Taahhütlü Göndermek Ne Demek?

Taahhütlü göndermek, zarfın ya da gönderinin herhangi bir kayba uğramadan, belirtilen süreler içerisinde alıcı adresine ulaşması anlamına gelmektedir. Özellikle resmi belgelerin herhangi bir kayıp olmadan tam tarihinde yerine ulaşması için taahhütlü göndermek ifadesi kullanılmaktadır.

İadeli Taahhütlü Posta Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?

İadeli taahhütlü mektup ile yapılmış olan tebligat, mektubun postaya verilmiş olduğu tarihi takip eden 7. günde yabancı alıcılarda ise 19. günden itibaren kararın istekliye tebliğ edilmiş olarak kabul edilir. Tebligatın ise bu tarihten önce muhataba ulaşması durumunda da fiili tebliğ tarihi esas alınmaktadır.

Keşfedin: Kargo Desisi Hesaplama 🚛 Ücretsiz Desi Hesaplama Aracı ile 1 Sn’de Hesaplayın

Sonuç

İadeli taahhütlü posta, gönderilerinizin teslim edildiğine/edilmediğine dair hukuki geçerliliği bulunan bir kanıta gereksinim duyduğunuz durumlarda içinizi rahatlatacak bir hizmettir. Umarım bu kapsamlı yazıda taahhütlü postalar hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele almışızdır. Lütfen görüş ve sorularınızı yorumlar kısmında paylaşmaktan çekinmeyin!

5/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın