İadeli Taahhütlü Posta Nedir? PTT Rehberi
  1. Ana Sayfa
  2. Nedir? Nasıl?

İadeli Taahhütlü Posta Nedir? PTT Rehberi

İadeli taahhütlü posta, posta gönderiminde sisteme kayıt edilen gönderim türüdür. Bu sayede gönderilen posta kayıt altına alınır ve nerede olduğu öğrenilir. Ayrıca iadeli taahhütlü postada gönderiler kaybolmaz ve gönderilen adrese ulaşır. Gönderilen adreste eksiklik ya da benzeri sorun olduğunda ise göndericinin belirtildiği adrese geri gönderilir.

Bu yüzden özellikle önemli postalarda, postaların kaybının önüne geçmek, kontrol ve takibinin rahatlıkla sağlanması için iadeli taahhütlü posta tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. Normal gönderimlerde yani kayıtsız olarak posta gönderiminin fiyatları düşük olmasına karşılık sisteme kayıt edilmediği için teslimi olanaksız olmaktadır. Aynı zamanda gönderim süresi de uzun süreleri içermektedir. Taahhütlü postalar gönderim süresi olarak da en hızlı şekilde adrese teslimi içerir.

İçindekiler

PTT Taahhütlü Posta Ne Demek?

PTT taahhütlü posta, PTT tarafından sunulan taahhütlü posta hizmetini içermektedir. Taahhütlü posta gönderinin PTT sistemine kayıt edilmesi anlamına gelir. Bu yüzden normal posta gönderiminden de farklılık taşır. Normal gönderimde sadece mektubun ya da zarfın üzerine gönderici ve alıcı bilgilerini yazmak yeterliyken PTT taahhütlü posta gönderiminde ilave bir form daha doldurulur.

Bu form bilgileri sisteme girilir ve sistem tarafından gönderiyi tanımlayan bir barkod oluşturulur. Barkod sayesinde gönderiyi takip etmek mümkün olmaktadır. İadeli taahhütlü posta ise taahhütlü postadan ufak bir fark içererek, gönderim sırasında iki formun doldurulmasını kapsar. İlk formun yanında ikinci form gönderi hakkında gönderene bilgi vermek için kullanılmaktadır. Günümüzde cezalar, devlet tarafından yapılan bildirimler de taahhütlü şekilde gönderilmektedir.

İade Taahhütlü Posta Sorgulama Nasıl Yapılır?

İade taahhütlü posta sorgulama yapmak için e – devlet ya da PTT resmi internet sitesi kullanılabilir. E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için;

Sisteme giriş yapmadan gönderi takibi yapmak mümkündür, bu yüzden e-devlet üyeliği olmayanlar da sorgulama yapabilirler.

iadeli taahhutlu gonderi takibi
iadeli taahhutlu gonderi takibi
  • [yesil]Adım 1:[/yesil] İlk olarak e-devlet sitesine ya da uygulamasına girilir. Daha sonra arama kısmına “PTT Kayıtlı Gönderi Takibi” yazılarak arama yapılır. Buraya tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • [yesil]Adım 2:[/yesil] Çıkan sayfada barkod numarası yazan yere gönderinin barkod numarasını girin. Daha sonra da güvenlik kodunu yazın.
  • [yesil]Adım 3:[/yesil] Sorgula butonuna bastıktan sonra gönderiniz hakkında bilgiler ekrana gelecektir.

Aynı işlemler PTT resmi internet sitesi üzerinden de yapılmaktadır. Bunun için gonderitakip.ptt.gov.tr adresine girerek sadece barkod kodunu girmeniz yeterli olacaktır.

İade Taahhütlü Posta Ücreti Ne Kadar?

İade taahhütlü posta ücreti, ağırlığa göre değişmektedir;

  • 20 grama kadar; 9 TL
  • 50 grama kadar; 10 TL
  • 100 grama kadar; 13 TL
  • 250 grama kadar; 15 TL
  • 500 grama kadar; 17,25 TL
  • 1000 grama kadar; 20 TL
  • 2000 grama kadar; 22,75 TL’dir.

iadeli taahhutlu posta ucreti

Daha detaylı bir biçimde gönderim ücretlerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İadeli Taahhütlü Posta Bekleme Süresi?

İadeli taahhütlü posta bekleme süresi, haber verildiği tarihten itibaren 10 gün beklemektedir. 10 gün içerisinde işleme alınmadığında göndericinin adresine geri gönderilecektir. 10 günlük süre posta kargosu için geçerli olup kargo ya da diğer gönderiler için bekleme süresi değişmektedir.

Taahhütlü Göndermek Ne Demek?

Taahhütlü göndermek, zarfın ya da gönderinin herhangi bir kayba uğramadan, belirtilen süreler içerisinde alıcı adresine ulaşması anlamına gelmektedir. Özellikle resmi belgelerin herhangi bir kayıp olmadan tam tarihinde yerine ulaşması için taahhütlü göndermek ifadesi kullanılmaktadır.

İadeli Taahhütlü Posta Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?

İadeli taahhütlü mektup ile yapılmış olan tebligat, mektubun postaya verilmiş olduğu tarihi takip eden yedinci günde, yabancı alıcılarda ise on dokuzuncu günden itibaren kararın istekliye tebliğ edilmiş olarak kabul edilir. Tebligatın ise bu tarihten önce muhataba ulaşması durumunda da fiili tebliğ tarihi esas alınmaktadır.

Umarım yazımızı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımızı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyoruz.